Primul caz de rujeolă din acest an pune în alertă autoritățile sanitare

Direcția de Sănătate Publică Neamț informează că o fetiță în vârstă de 2 ani, din mediul rural, nevaccinată ROR, a fost diagnosticată cu rujeolă. Este primul caz din acest an, în timp ce în alte 32 de județe a fost declarată epidemie.

Potrivit dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamț, fetița diagnosticată cu rujeolă nu mergea în colectivitate, deci nu se pune problema declanșării unei campanii de imunizare în focar. Se menține, în schimb, recomandarea de vaccinare a tuturor copiilor care au împlinit 9 luni. Vârsta de imunizare a fost coborâtă la finele anului trecut, când a început epidemia de rujeolă în țară, soldată chiar și cu decese.

Potrivit ministerului, măsură scăderii vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei) este coborâtă la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principală caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an. Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni și 9 ani complet nevaccinați cu ROR și a celor cu vârsta între 5 și 9 ani care au o singură doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.

Ministerul Sănătății anunța că stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare cât și pentru cele la termen. DSP Neamț are pe stoc, în acest moment, 5.200 de doze.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzează în general afecțiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Virusul se răspândește cel mai adesea în perioada de incubație a bolii, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupția cutanată tipică să apară și încă 4 zile după aceea. Simptomele inițiale include febra (38C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului), strănut, senzația de gât uscat, tuse persistent, creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseală, inapetență (pierderea poftei de mâncare), uneori poate apare și o lacrimare discretă. Această simptomatologie se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile. Spre sfârșitul acestei faze, apare o erupție sub forma unor puncte roșii cu un centru mic de culoare gri, denumită și semnul Koplik, și care apare pe mucoasa bucală.

Erupția dispare în aproximativ 18 ore și în locul ei apare erupția tipică de rujeolă: apare mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor, pentru a se răspândi apoi pe întreg corpul, este însoțită de obicei de febră până la 40 de grade C sau mai mult, dar care scade în următoarele două zile, erupția durează aproximativ 5 zile și poate fi însoțită de o senzație ușoară de mâncărime, erupția dispare în aceeași ordine în care a apărut, după dispariția erupției, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată care dispare treptat. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte de apariția erupției cutanate tipice și încă 4 zile după aceea.

Geanina NICORESCU