Primul caz de gripă confirmat în Piatra Neamţ!

S-au recoltat alte 5 probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru reconfirmare
Numărul îmbolnăvirilor cu infecţii respiratorii a înregistrat o creştere fulminanţă în ultima săptămână, faţă de cea precedentă, fiind confirmat şi primul caz de gripă în judeţul Neamţ, prin izolarea virusului gripal tip B, în laboratorul Institutului Cantauzino din Bucureşti. Medicii secţiei de Boli Infecţioase din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ trimiseseră la Bucureşti două probe recoltate săptămâna ptrecedentă şi iată că numai la unul dintre cazuri s-a confirmat diagnosticul de gripă, izolându-se virusul de tip B.
„În săptămâna de supraveghere epidemiologică 22-28 ianuarie 2018 s-au înregistrat 1973 cazuri de infecţii respiratorii acute, cu un număr de 32 de internări, marcând tendinţă de creştere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1554 cazuri cu 18 bolnavi internaţi. Numărul de pneumonii raportate a fost de 625 cu un număr de 135 internări, în tendinţă de creştere faţă de cele 401 cazuri cu 123 internări din săptămâna precedentă. Ratele de incidenţă cele mai crescute pentru infecţii respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani , iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. S-au înregistrat şi 5 cazuri de gripă, la pacienţi nevaccinaţi antigripal, din care 4 cazuri provin din mediul rural şi un caz din mediul urban. În această situaţie s-au recoltat 5 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa, care au fost trimise la Institutul cantacuzino Bucureşti, pentru confirmare”, ne-a transmis dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Cele 5 persoane diagnosticate clinic cu gripă sunt o gravidă în vârstă de 25 de ani, două femei cu afecţiuni cardiace, de 44 şi 35 de ani, un copil şi un bărbat în vârstă de 50 de ani, cu afecţiuni cronice.
Până la finele lunii ianuarie au fost vaccinaţi antigripal 19.067 nemţeni din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Se pare că imunizarea merge destul de bine, având în vedere că medicii de familie şi DSP Neamţ mai au pe stoc doar 6.077 doze de vaccin. În continuare, medicii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile de prevenire a gripei, care constau în evitarea aglomeraţiilor, păstrarea distanţei faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută, regulile de igienă personală şi nu în ultimul rând aerisirea încăperilor- săli de clasă, dormitoare.
În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultaţia medicului.

Opt oameni au murit de gripă în România

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul sezonului de raportare şi până pe data de 28 ianuarie a ajuns la opt, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„De la începutul sezonului 2017 – 2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, din care patru tip B, trei tip A, subtip (H1)pdm09 şi unul tip A, în curs de subtipare, faţă de 17 în sezonul precedent, din care 15 cu virus gripal tip A, subtip H3, unul cu A(H1) pdm09 şi unul tip A, nesubtipat”, se arată în centralizatorul CNSCBT.

Patru dintre cele opt persoane au murit în perioada 22 – 28 ianuarie, nefiind vaccinate antigripal.

Până la data de 28 ianuarie au fost vaccinate antigripal 821.356 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Geanina NICORESCU