Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a ridicat Romanul la rang de municipiu european

Leoreanu*În cele două mandate de primar nu a crescut niciodată taxele și impozitele locale

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a reușit, pe parcursul celor două mandate, atragerea de fonduri europene consistente pentru infrastructura municipiului Roman și a direcționat veniturile locale înspre aceeași direcție, a dezvoltării proiectelor menite să le faciliteze locuitorilor un trai mai bun. Prin sondaje de opinie, edilul șef a putut afla care sunt doleanțele cetățenilor din cetatea lui Roman Mușat, astfel încât a știut care trebuie să fie prioritățile în cheltuirea banului public.

Eforturile depuse în anul 2015 pentru asigurarea transparenței administrative au fost evaluate și apreciate de Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic la începutul anului 2016, în urma analizei acestuia Romanul ocupând locul întâi pe țară între cele 109 municipalități evaluate.
Pe parcursul anului 2015, Municipiul Roman și-a consolidat relațiile de colaborare internațională, fiind un obiectiv important pe agenda unor figuri diplomatice importante și având o prezență în premieră la nivelul structurilor reprezentative pentru orașele și regiunile din Uniunea Europeană. O altă premieră pentru municipiul Roman a constituit-o clasarea pe locul întâi dintre 109 municipalități evaluate din România, în cadrul proiectului „Orașe Verzi – Regiuni Verzi“ cofinanțat printr-un grant din partea Elveției.
„Anul 2015 a adus numeroase premiere pentru municipiul Roman, în domenii variate, chiar dacă din punct de vedere administrativ a fost o perioadă dificilă. Prin politica aplicată de fostul guvern în privința distribuirii fondurilor de la nivel central, cetatea lui Roman Mușat a început anul 2015 cu un buget mai mic față de anul anterior cu aproape 6 milioane de lei, aspect care a influențat lista de investiții și de priorități a administrației publice locale. Într-un astfel de context, pentru prima dată după anul 1989, s-a înregistrat în anul 2015 încasarea taxelor și impozitelor locale 100%. Doresc să mulțumesc tuturor cetățenilor și agenților economici care în anul ce a trecut au dat dovadă de o atitudine civică pozitivă și și-au îndeplinit datoria de buni contribuabili. Cunosc foarte bine situația economică pe care romașcanii o traversează, precum și dificultățile cu care se confruntă agenții economici, și de aceea am optat ca în cele două mandate să nu cresc niciodată taxele și impozitele locale, eventualele creșteri fiind generate de modificarea prevederilor Codului Fiscal“, a subliniat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.
În cursul anului 2015, finalizarea Ștrandului și deschiderea Complexului Sportiv și de Agrement Moldova au fost pentru locuitorii municipiului Roman cele mai așteptate și apreciate momente generate de investițiile administrației publice locale.

*În 2015 s-au finalizat reparațiile capitale și modernizarea Bulevardului Nicolae Bălcescu – Artera Roman-Vest

În anul 2015 municipiul Roman a putut astfel utiliza pe lângă resursele investiționale locale și sume atrase în valoare de 5,9 milioane lei. S-a cofinanțat de la bugetul județean cu 1,1 milioane lei Reabilitarea Bibliotecii Municipale, de la bugetul de stat cu 2,9 milioane de lei investiția Modernizare Artera Roman-Est, iar din fonduri europene s-au atras 1,9 milioane lei pentru Consolidarea și reabilitarea Colegiului National „Roman-Vodă“ – Corp B.
În anul 2015 s-au finalizat reparațiile capitale și modernizarea Bulevardului Nicolae Bălcescu – Artera Roman-Vest. În total investiția a însumat 8 milioane lei și a însemnat reabilitarea și lărgirea la 9 metri a sistemului rutier de pe cei 2,6 km ai traseului și refacerea trotuarelor, a rețelelor de apă și canalizare menajeră și pluvială de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, cât și extinderea celor trei rețele pe Artera Roman-Vest.
Tot în anul ce a trecut s-au încheiat lucrările pentru modernizarea străzii Tineretului, care au costat 1,2 milioane lei și care au constat în reabilitarea sistemului rutier existent, îmbrăcarea cu dale de beton a trotuarelor și extinderea parcărilor adiacente străzii.
Suprafața de parcare amenajată pusă la dispoziția cetățenilor municipiului ca parcări publice sau rezidențiale a fost extinsă prin realizarea unor noi obiective: parcarea publică dintre clădirile Poștei și Telekom și parcările rezidențiale în zona intersecției străzilor Panaite Donici și Alexandru cel Bun, în zona străzilor: Victor Hugo, Ion Creangă, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Tudor Vladimirescu, Gloriei.
În anul 2015 s-au continuat și lucrările la investiția Parcare publică etajată la Piața Centrală, efectuându-se următoarele: montaj structură metalică, armare, cofrare și turnare beton planșeu peste parter, asfaltarea parterului și etajului (inclusiv rampe), lucrările de finisaje, trotuare din pavele.
Întreținerea infrastructurii rutiere a municipiului a costat municipalitatea în anul 2015 aproape 3 milioane de lei și a fost obiectul unor reparații curente sub formă de covoare asfaltice (aproape 74.000 mp) pe străzile cu trafic major precum Bogdan Dragoș, B-dul Republicii, Smirodava, dar și a unor lucrări de plombare (aproape 19.000 mp) pe restul străzilor. Cu prilejul acestora s-au ridicat în cotă 144 cămine, 209 gaighere și 80 răsuflători ale rețelei de gaz. Și trotuarele adiacente unor străzi au făcut obiectul unor reparații sau modernizări: str. Ștefan cel Mare pe sectorul Gară – str. Ogoarelor; B-dul Republicii pe sectorul dintre intersecțiile cu str. Ștefan cel Mare respectiv str. Tineretului, sectoare de pe B-dul Roman Mușat, str. Bogdan Dragoș, str. Mihai Eminescu și altele.
Prin serviciile proprii administrația publică locală a realizat în vederea întreținerii infrastructurii rutiere a municipiului:
– plombări cu mixtură asfaltică rece tip RRD pe 22 de străzi,
– plombări cu alte tipuri de mixtură asfaltică pe 33 străzi,
– refacerea sau amenajarea de trotuare pe 20 de străzi,
– 6 parcări noi,
– amenajarea sau refacerea a 31 de alei,
– 59 de lucrări de readucere la starea inițială după intervenții la diverse rețele de utilități.

*Baza materială a rețelei școlare a municipiului a beneficiat de investiții importante

În cursul anului 2015, cele mai importante lucrări vizând Colegiul Național „Roman-Vodă“ – Corp B, realizarea acoperișului tip șarpantă cu învelitoare din tablă la Școala „Vasile Alecsandri“ și reparații la acoperișul Școlii „Calistrat Hogaș“. Tot la clădirile rețelei școlare s-au executat și reparații acoperiș clădire corp A Școala „Carol I“ ( 140.000 lei), reparații acoperiș Grădinița nr. 2 ( 26.000 lei), reparații învelitoare Colegiul Tehnic „Miron Costin“ (30.000 lei), modernizare instalație încălzire și centrală termică la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ (125.000 lei ) și reparații acoperiș Școala „Calistrat Hogaș“ (230.000 lei).
Acoperișul tip terasă de la corpul nou al Școlii „Vasile Alecsandri“, care necesita dese reparații, a fost schimbat cu un acoperiș tip șarpantă cu învelitoare din table tip țiglă, lucrările fiind executate de către SC Petrina Construct Roman și însumând 360.000 lei. Tot în anul 2015 au fost reabilitate terenurile bituminate de sport de la Colegiul Național „Roman-Vodă“, Colegiul Tehnic „Miron Costin“, Colegiul Tehnic „Danubiana“ și Colegiul Tehnic „Vasile Sav“. Lucrările au vizat o suprafață de 3.800 mp, au costat 260. 000 lei și au fost executate de SC Star Prest Roman. În anul 2015, la Casa Ioachim – Biblioteca Municipală „George Radu Melidon“ au fost executate lucrări de aproape 1,2 milioane de lei, iar principalele etape în reabilitarea și modernizarea acestui imobil cu valoare arhitectonică deosebită au fost parcurse.
În cursul anului 2015, Serviciul Achiziții Publice a întocmit documentațiile necesare, a derulat și a finalizat 177 de contracte în valoare de 25.318.599,07 lei. Totodată, prin intermediul Serviciului de Achiziții Publice s-au încheiat și contractele necesare Direcției Administrația Piețelor, Bazar, Obor, pentru care au fost realizate 14 proceduri de achiziție în valoare totală de 326.689,09 lei cu TVA inclus.

*S-au acordat ajutoare de urgență familiilor aflate în situații deosebite și aproape 3.000 de persoane au beneficiat de tichete sociale

Prin activitatea desfășurată de Direcția de Asistență Socială, în condițiile legii, anul trecut s-au acordat 244 de ajutoare de urgență familiilor aflate în situații deosebite, s-au distribuit în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 32/2015 tichete sociale către 2.871 de persoane, s-au distribuit 12.518 pachete cu ajutoare comunitare, conform HG 799/2014 privind implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014, către 4.295 persoane.
Pentru anul 2015, bugetul consolidat de venituri și cheltuieli al Municipiului Roman a fost în sumă de 175.890 mii lei.
Din execuția bugetară pe anul 2015 s-a constatat că veniturile bugetului local prevăzute a se încasa conform bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015 au fost în suma de 115.517 mii lei și s-a încasat suma de 112.515 mii lei (procent de încasare 97%). Din totalul veniturilor încasate de 112.515 mii lei pentru secțiunea de funcționare s-a încasat suma de 100.322 mii lei, iar diferența de 12.193 mii lei pentru secțiunea de dezvoltare.
Cheltuielile bugetului local prevăzute a se efectua au fost în sumă de 122.080 mii lei și s-au cheltuit 115.107 mii lei (procent de realizare de 94%).
La finele anului 2015 municipiul Roman a înregistrat un excedent în sumă de 3.970 mii lei, sumă ce va fi utilizată în anul 2016 la finanțarea cheltuielilor de investiții.

*Strategii de dezvoltare

Prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, pentru anul 2016 anunță intenția de demarare a mai multor proiecte noi:
– Casa Sergiu Celibidache – muzeu și sală de concerte de cameră
– Centrul multicultural Unirea cu sală de cinema
– Centrul de educație timpurie Smirodava – creșă și grădiniță
– Casa Spițerului – grădiniță
– Casa Manolescu-Strunga – muzeul personalităților romașcane
– dezvoltarea parcului industrial creat cu atragerea unui nou investitor strategic
– anveloparea termică a blocurilor
– modernizarea iluminatului public utilizând corpuri de iluminat cu consum redus
– reabilitarea și modernizarea Parcului Zăvoi, Parcului Jora
– reabilitarea și modernizarea falezei râului Moldova
– înființarea unei noi hidrocentrale pe râul Moldova sau a unui parc fotovoltaic în zona puțurilor de alimentare cu apă a orașului.
„Vă mulțumesc pentru că îmi dați puterea să continui și am certitudinea că veți fi alături de mine ca și până acum, precum sunt și eu alături de dumneavoastră, romașcanii mei. Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească Romanul și pe romașcani!”, a conchis primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Geanina NICORESCU