Primarul Ionel Stoleru: „Banii de drum sunt pe drum, dar n-ajung la Văleni! Ei cu promisiunea, noi cu…gropile!”

valeni1

Discuţia cu primarul Ionel Stoleru a fost una cât se poate de amiabilă. Asta până să întreb de investiţii! Aici s-a aprins rău de tot! Motive avea destule. Bani nu! „Drumurile comunale au rămas la fel, nu s-a mai făcut nimic. La cel judeţean s-a mai turnat un strat acum. Pentru drumurile comunale n-au mai dat nici un ban. Bine că au câştigat alegerile! La deputaţi, procentul a fost de 95 la sută. De  la comunişti n-a mai fost un aşa scor… Când au fost în Neamţ, am vorbit cu domnul Dragnea, cu domnul Ponta. Au zis că banii de drum sunt pe drum, dar văd că tot n-ajung la Văleni!  Ei cu promisiunea, noi cu gropile!”

Primarul Ionel Stoleru vorbea de un proiect mai amplu privind modernizara drumurilor comunale, în valoare totală de vreo 32 miliarde lei vechi, cu finanţare din fonduri guvernamentale.”Până acum ne-au dat  doar câteva miliarde lei vechi zice edilul de Văleni. În ritmul ăsta ne-ar trebui vreo 20 de ani ca să facem drumurile comunale. Neam de neamul meu n-o să mai fie primar, care să vadă drumurile asfaltate…”

 

*”Generalul Stan dă bani pentru şcoală, dacă-i punem numele lui”…

 

La şcoala începută în 2008, lucrurile au rămas „încremenite” de atunci. S-a turnat fundaţia, s-a început câte ceva la structura de rezistenţă. Adică  s-au înălţat nişte piloni de susţinere pereţilor şi tavanului, iar câteva „mustăţi” de fier-beton „zâmbesc” în soare … Într-un fel, acum,  primarul Ionel Stoleru trăge nădejde: „Aşteptăm de la o zi la alta! Domnul  inspector general Victor Stan este născut în comuna Văleni. Zice că ne dă bani pentru şcoală, dacă-i punem numele sau la şcoală. Eu zic că a glumit! Dar eu i-am spus că sunt de acord. Dacă dă bani, îi pun numele şi pe faţă şi pe spate… dar numai s-o facă! Deşi  o astfel de inscripţionare se face post moertem”. Ca meniul să fie complet, noi spunem că ar trebui şi statuie…

În comuna Văleni, probeleme nu sunt doar cu şcoala din centru care nu se mai termină.  Cea veche a fost retrocedată fostului proprietar, de asta este nevoie de construcţia unei şcoli noi, în centrul comunei. Necazuri mari sunt şi pe la grădiniţe. Cele mai presante, în satul Munteni. De ce, ne spune primarul Ionel Stoleru: „Acolo am 28 de copii care stau înghesuiţi într-o încăpere de 6 metri pătraţi! Dacă vine cineva să vadă cum este acolo, mă împuşcă! Noroc că sunt plecat din localitate!”…

 

* În atenţie, mai multe lucrări ediitar-gospodăreşti

 

Întrebat  de gândurile sale de viitor, în calitate de edil şef,  Ionel Stoleru ne-a prezentat în detaliu ce are de gând să facă în comuna Văleni: „În program avem prinse mai multe investiţii de interes public. Ne dorim tare mult  să finalizăm  investiţiile care vizează:  infrastructura pe drumurile comunale, reabilitarea celor două cămine culturale din satele Moreni și Văleni, modernizarea și reabilitarea sediului consiliului local și a postului de poliție, construirea unei grădinițe cu trei săli de clasă în satul Văleni, modernizare iluminatului public de pe drumul județean DJ 157 A, în satele Moreni, Văleni și David, extindere rețelei electrice în satele Văleni și Moreni pe o distanță de 2 km și, nu în ultimul rând, înființarea sistemului de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare.”

Comuna Văleni a fost reînfiinţată prin anul 2004. Atunci totul a trebuit reluat de la capăt, să se pună la punct clădirile în care vor funcţiona instituţiile publice.  Dar,  a apărut porblema cu rectrocedarea clădirii şcolii către fostul propeitar. Au mai fost şi alte retrocedări de clădiri. Din păcate, cu spaţiile de şcolarizare nu-i nici acum rezolvată situaţia. Şcolarii şi preşcolarii au fost „înghesuiţi” prin clădirile libere din comună. Cu copii de grădiniţă s-a ajuns şi în sala de şedinţe a consiliului local…

Tina CONDREA