Primarul Ion Rotaru a omagiat soții ajunși la nunta de aur

Rotaru, Ion *În buna tradiție începută la Piatra Neamț și continuată la Alexandru cel Bun, Ion Rotaru a organizat reînnoirea căsătoriei și a cununiei religioase pentru 10 perechi care, anul acesta, împlinesc 50 de ani de la căsătorie * Momentelor solemne le-au urmat o petrecere de la care nu au lipsit dansul și tortul miresei

Un moment important pentru comunitatea condusă de Ion Rotaru a fost găzduit de una dintre multele pensiuni din comuna Alexandru cel Bun, sâmbătă, 7 noiembrie: omagierea soților care, anul acesta, împlinesc 50 de ani de la căsătorie. Ca o autentică nuntă de aur, festivitatea a cuprins atât rostirea din nou a răspunsului „Da“ în fața ofițerului stării civile, cât și întărirea legăturii spirituale prin miruire în cadrul unei ceremonii religioase săvârșite de preoții comunei.

Pentru început, primarul Ion Rotaru a explicat celor prezenți importanța gestului de omagiere a celor care au rămas împreună până la acest moment aniversar.

„Dragi «tineri căsătoriți», mă bucur în mod deosebit că astăzi, nu numai eu, ci și Primăria, Consiliul Local, avem onoarea să sărbătorim acest eveniment de aur pentru dumneavoastră, niște oameni de aur, niște oameni cu care comuna s-a mândrit și se mândrește în continuare, pentru efortul pe care l-ați făcut pentru ca această zonă să fie una dintre cele mai frumoase din județ! Sunt modest, dar acesta este adevărul. Eu mi-am propus, și nu numai eu, ci împreună cu Primăria și Consiliul Local, să omagiem acest eveniment frumos pentru dumneavoastră, încununare a unei vieți frumoase în familie. Există în viață și momente neplăcute, dar trebuie să trecem peste ele, să ajungem la acest moment deosebit. Le dorim tuturor celor care sunt mai tineri și care vor fi viitori miri de aur să ia exemplu de la dumneavoastră, să împărtășească împreună cu persoana iubită, cu persoana care îi stă alături chiar 75 de ani, până la nunta de diamant, ceea ce doresc tuturor, dar măcar până la nunta de aur! Vă doresc în continuare multă sănătate, multă fericire și mult noroc! Pentru că uneori ești sănătos, dar te afli într-un loc când nu trebuie să fii acolo, adică ești în locul și la timpul nepotrivit. De aceea trebuie să avem mai mult noroc. Sigur, și sănătatea e importantă, dar, după părerea mea, norocul este cel mai important!

Dumneavoastră sunteți dintre cei norocoși, dintre cei care ați prins 50 de ani de căsătorie. Mă uit la dumneavoastră și văd o generație mai tânără față de cei cu care am început noi acum vreo 5 ani, când îi sărbătoream și pe cei care aveau mai mulți ani, chiar și o familie cu nunta de diamant.

O parte dintre dumneavoastră ați participat deja la astfel de evenimente, în calitate de rude, de nași, de prieteni, și ați văzut că aceste momente sunt frumoase și solemne. Pentru întregirea evenimentului, am invitat, că așa este normal, și preoții dumneavoastră din parohiile comunei, pentru înnoirea cununiei religioase“, a spus Ion Rotaru în fața celor prezenți.

Diplomă jubiliară de onoare „Cuplu fidel“

Au spus din nou „Da“ în fața ofițerului stării civile, „în ordine alfabetică, să nu se supere nimeni“, fiind strigați cu numele purtat înainte de momentul de acum 50 de ani:

Familia Ion Bobric și Cecilia Răspopa

Familia Vasile Călin și Ioana Stoian

Familia Vladimir Ciobanu și Aneta Bobric

Familia Neculai Grădinaru și Maria Iftimia

Familia Aurel Horea și Elena Floarea

Familia Ion Popovici și Ana Atudorei

Familia Grigore Țuțuianu și Raveica Răspopa.

Din motive de sănătate, câteva perechi nu au putut răspunde invitației.

Pe rând, perechea omagiată se prezenta în fața ofițerului stării civile, reprezentat de primar, și, după momentul solemn, primea diploma omagială și un plic în care se afla suma de 300 de lei. Diploma era pusă deja în ramă, să poată sta fără întârziere la loc de cinste în casa mirilor de aur, având inscripționat următorul text: „Diplomă jubiliară de onoare cu ocazia sărbătoririi a peste 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Dorind a răsplăti fidelitatea, în semn de apreciere și respect, pentru că iubiți și v-ați iubit acum ca și la început, se conferă titlul de «Cuplu fidel»“.

În continuare, nașii au primit lumânările aprinse, iar preoții comunei au oficiat un ceremonial religios încheiat cu miruirea mirilor de acum 50 de ani.

Ca orice nuntă, petrecerea care a urmat a fost deschisă de dansul miresei, acum multiplicat nu cu numărul de ani, ci cu numărul de sărbătorite. Pentru că nimeni nu dorea să arate că anii contează, următorul dans a fost o horă moldovenească, în care s-au prins mai ales „nuntașii“.

Unul dintre momentele speciale ale petrecerii a fost tortul miresei, tăiat de fiecare pereche de aur sub atenta îndrumare a primarului Ion Rotaru. „Nu cred că acum 50 de ani ați avut tort, dar de acum aveți!“, le spunea primarul Rotaru.

Mihael BALINT