Majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local Piatra Neamț, a respins, ieri, 11 proiecte de hotărâre din 21 propuse, într-o ședință în care nervii primarului Dragoș Chitic au fost încercați încă de la primul proiect, cel privind distribuirea excedentului bugetar pe anul 2016. Era vorba despre modul cum acești bani, 4.198.379,70 lei, vor fi utilizați în 2017. Potrivit proiectului de hotărâre propus de primarul Dragoș Chitic, aceste sume ar fi plecat pe 4 obiective de dezvoltare, cele mai multe pe construcții. A fost primul proiect picat și imediat a fost respins și al doilea proiect, apoi altele, până s-au făcut 11 proiecte respinse, adică mai bine de jumătate.
În imposibilitatea de a putea modifica votul consilierilor, primarul Dragoș Chitic a convocat, ca de fiecare dată când „ruptura“ în Consiliu Local îi blochează inițiativele, o conferință de presă.
„Mare parte a consilierilor din alianța majoritară și-a demonstrat, încă o dată, nepriceperea în ceea ce înseamnă administrația publică și faptul că votul lor reprezintă în cea mai mare parte o comandă politică al cărei efect este defavorizarea orașului și a cetățenilor din Piatra Neamț. Argumentele pe care le-au adus au fost penibile, alteori chiar cu tente mincinoase“, a declarat primarul.
S-a pus din nou problema votului din comisii – când a fost dat vot pozitiv, ca apoi plenul să dea vot negativ „Pe data de 20 ianuarie, consilierii locali care făceau parte din comisia care avizează bugetul județului și-au dat avizul și au semnat pentru acele proiecte de hotărâre. Au scris cu mânuța lor că sunt de acord cu sumele care să fie finanțate respectivele proiecte“.
De pe ordinea de zi a fost retras proiectul privind revocarea unei hotărâri prin care Mitropoliei Moldovei și Bucovinei i s-ar da în folosință 622 de mp pentru 49 de ani, pe strada Aurel Vlaicu, pentru ridicarea unei biserici. Respectiva hotărâre a aparținut Legislativului Local marca Gheorghe Ștefan, în 2011. La 6 ani diferență, consilierii a trei partide Constantin Teodorescu, Cătălin Misăilă, Tudor Sălăvăstru, Valentin Ciobanu și Cristian Sauciuc s-au răzgândit pentru două motive: amplasamentul nu este adecvat ridicări unui lăcaș de cult, fiind prea aproape de blocuri și prin funcțiunea propusă ar fi deranjat zona rezidențială (în zonă se află și alte lăcașuri de cult, vizibile chiar pe amplasament). Al doilea motiv ar fi un sondaj realizat printre locuitorii din zonă, care, cică ar fi transmis Primăriei că nu vor biserică, ci, mai degrabă, spațiu de joacă pentru copii.
Între timp, consilierii și-au revocat propria inițiativă de revocare, din considerente care, desigur, au venit și dinspre Mitropolia Moldovei. Oricum, anul acesta, Guvernul a tăiat 80 la sută din fondurile pentru biserici. Iar 6 din cei 49 de ani de folosință gratuită au și trecut.
Mariana OLTEAN TUDOSE