Primarul de Borca se pregăteşte de „război”

* Edilul este nemulţumit că primăria are conturile blocate, că trebuie să dea un miliard de lei vechi la APIA şi că mai sunt săteni care încă nu şi-au primit pădurile

* „Văduva unui veteran de război se judecă şi acum pentru 5 ha, iar lui Sturzda i-au dat 27.000 ha de pădure de la prima strigare”, spune Ovidiu Niţă

Discuţia cu primarul Ovidiu Niţă a pornit cu o întrebare firească la început de an. Una cât se poate de paşnică. Voiam să ştim cu ce gânduri investiţionale pleacă la drum. Dacă chiar are bani şi pentru aşa ceva!  „Aşteptăm să vedem bugetul pentru 2014. Dacă va fi la fel ca şi cel de anul trecut, o să declanşez războiul. Nu se mai poate aşa! Nu face nimeni absolut nimic pentru comuna Borca. Ne-au promis fonduri, dar nu ni s-a dat nimic. Ba mai mult, am şi pierdut un proiect cu finanţare europeană. Şi nu din cauza noastră…”

Anul trecut, primarul Ovidiu Niţă era tare bucuros. Prinsese finanţare europeană pentru două proiecte depuse la GAL „Ceahlau”. În plus, de la Ministerul Mediului avea o promisiune privind finanţarea unei investiţii ce viza corectarea unui torent montan. În comună sunt 6 torenţi care dau mari bătăi de cap localnicilor. La vreme de ploaie, inundaţiile sunt iminente. De bine de rău, avea finanţare pentru „cuminţirea” a doi torenţi montani.  Asta era anul trecut. Acum, datele problemei s-au schimbat. În defavoarea locuitorilor comunei Borca. Iată şi cum a apărut schimbarea de macaz: „La proiectul depus la GAL „Ceahlău” pentru corectarea unui torent montan am pierdut finanţarea.  S-a constatat că acel torent se află în domeniul silvic, nu-i pe terenul ce aparţine Primăriei Borca. Valoarea proiectului era de 68.000 euro. Am pierdut acei bani. Romsilva nu face nimic pentru corectarea torenţilor montani. Anul trecut, ministrul Lucia Varga a promis o finanţare de la Ministerul Mediului pentru corectarea unui torent montan. Dar nu a mai dat nici un ban, am rămas doar cu promisiunea. Ca să nu mai zic că, timp de doi ani, nu ne-a dat nici bani pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţii. Valoarea lor se ridică la 35 de miliarde de lei vechi. Nici la ora asta nu am primit nici un leu. Conturile primăriei sunt blocate, plătesc arierate în fiecare lună. La investiţiile făcute pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. Dacă achit 5 la sută din valoarea arieratelor, se deblochează conturile, ca să pot da salariile în primărie. Aşa îmi duc viţa la Primăria Borca, lună de lună. Arieratele provin de la lucrările executate pentru înlăturarea stricăciunilor produse de inundaţii. Ni s-au promis fonduri guvernamentale pentru asta. În contul lor, firmele de construcţie au făcut lucrările. Nu ni s-a dat banii, aşa că nu am avut cu ce plăti constructorul. Motiv pentru care am ajuns cu conturile primăriei blocate. Lună de lună”.

Cel de-al doilea proiect ce urmează a fi implementat cu fonduri europene alocate prin GAL „Ceahlău” se referă la amenajarea unui loc de joacă pentru copii, valoarea proiectului fiind mai mică, de doar 18.000 euro. „Am semnat contractul de finanţare, la Iaşi, şi urmează să înceapă lucrările. E bun şi atât. E un prim pas în accesarea de fonduri europene. Singura şansă de dezvoltare a comunei o reprezintă proiectele europene. Să vedem în ce măsură le vom putea accesa, ce condiţii se vor impune, în cazul investiţiilor din sectorul public”.

* Plângeri la DNA din cauza bătăliei pe păşuni

Nu peste mult timp va începe bătălia pentru păşunile comunale, în condiţiile noilor prevederi legale apărute în acest domeniu. Cum va fi la Borca, ne spune tot primarul: „La Borca, păşunile sunt concesionare de asociaţiile crescătorilor de animale pentru o perioadă de 10 ani. Sumele la care au fost concesionate sunt derizorii. Probleme sunt multe . Avem plângeri făcute la DNA, nu am dus  lipsă de scandaluri. De fapt, la o singură  asociaţie au fost reclamaţii, care, deocamdată, nu au fost confirmate. Au tot venit în control fel de fel de instituţii. Au tot verificat. Acum este un dosar la DNA, am fost şi am depus documentele solicitate. Nu primăria este incriminată, ci doar acea asociaţie a crescătorilor de animale. De la APIA Neamţ am primit o înştiinţare de plată. Asta pentru că, în urma unui control făcut în anul 2010, s-au constatat nişte diferenţe la trupurile fizice de păşune. Ne-au scos datori cu peste un miliard de lei vechi. Este o diferenţă, mai exact subvenţie necuvenită pentru acele suprafeţe unde s-au găsit neconcordanţe între ceea ce era înscris în acte şi măsurătoarea din teren. Subvenţie necuvenită, dar să vii după 3 ani şi să spui asta. În condiţiile în care la Borca suprafaţa totală de păşune este de peste 2500 ha eligibile, iar de la APIA primim subvenţie pentru vreo 1600 ha. Suma trebuie returnată de primărie, pentru că la acea dată aveam păşunea în administrare. În anul 2008 s-a pierdut subvenţia, pentru că toate suprafeţele de păşune din comuna Borca au fost declarate neeligibile. În 2009 s-a dat subvenţie, iar o parte din subvenţia din 2010 trebuie dată înapoi, acum. E vorba de peste un miliard de lei vechi”.

* Văduva unui veteran n-a primit nici acum cele 5 hectare de pădure

Ne-am interesat şi de soarta pădurilor, cele care fac obiectul punerilor în posesie pentru cetăţenii din comuna Borca. „Mai am 17 sentinţe civile, s-au făcut măsurătorile, oamenii au fost puşi în posesie. Acum trebuie validate procesele verbale la Comisia judeţeană de fond funciar. Se fac toate demersurile pentru rezolvarea sentinţelor civile definitive şi irevocabile. Activitatea comisiilor locale de fond funciar este suspendată deocamdată, până se termină cu inventarierea terenurilor ce fac obiectul Legii 165/2013 privind restituirea proprietăţilor  preluate abuziv în perioada regimului comunist. Acum s-a dat o prelungire de termen de încă 6 luni. Am fost la un proces cu cu veteran de război. E incredibil ce se poate întâmpla! Este vorba de un veteran de război, pe nume Ursu Ioan, care a murit pe front. Dacă nici la cel care a decedat pe front nu-i dai pădurea cuvenită, e curată bătaie de joc. La ora actuală Comisia judeţeană de fond funciar a făcut recurs! Să mă ierte Dumnezeu, dar ce suflet să ai să nu acorzi cele 5 hectare de pădure pentru cineva care şi-a dat viaţa? Soţia lui a primit timp de 44 de ani pensie de văduvă de război, dar pădure nu! I-au dat lui Sturdza 27.000 hectare de pădure, la prima stigare! Niciodată nu am fost de acord cu modul în care s-a procedat cu retrocedarea pădurilor către Sturdza. Mă uit la oamenii de la Poiana Teiului că nu au de unde lua un metru cub de lemne de foc. E o situaţie foarte gravă. Nu se face nimic pentru populaţia din zonă…”

Tina CONDREA