Primarul de Bicaz sare la gâtul Direcţiei de Sănătate Publică

* „N-am primit nici o mână de ajutor pe partea de medicină şcolară”, spune Nicolae Sălăgean 

* Primarii vor fi obligaţi să încheie contracte cu medicii de familie cel puţin pentru vaccinări

* Dr. Morenciu afirmă că serviciile vor fi plătite de Ministerul Sănătăţii

Specialiştii în medicină şcolară au devenit  o raritate, din unele oraşe lipsind cu desăvârşire. Doar 11 doctori au mai rămas angajaţi cu carte de muncă la primării în judeţul Neamţ,  8 la Piatra Neamţ,  doi la Târgu Neamţ şi unul la Roman. Prin unităţile de învăţământ din Bicaz şi din Roznov nu trece nici un medic şcolar. În aceste condiţii, intră în scenă medicii de familie, care se îngrijesc de vaccinările din programul naţional de imunizări. Serviciile pe care le prestează sunt contabilizate şi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Problema este, însă, că din martie, vaccinările nu vor mai fi incluse în pachetul de servicii plătit de CAS, astfel încât doctorii de familie şi primarii vor trebui să-şi dea mâna şi să încheie contracte de prestări servicii. Dr. Dan Dorin Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, susţine că aceste servicii vor fi, de fapt, plătite de Ministerul Sănătăţii prin intermediul primăriilor. Dar primarul de Bicaz, care nici măcar nu poate angaja un medic şcolar pentru că nu are bani la buget ca să-l plătească, nu prea mai crede în minuni: „Noi nu avem nici măcar un doctor cu contract, pentru că posturile sunt blocate şi abia la 7 vacantări pot face o angajare, iar cât priveşte posibilele decontări prin Ministerul Sănătăţii… eu nu prea mai am încredere în vorbe. Se vede şi interesul pe care-l manifestă  DSP-ul pentru Bicaz, că nu primim nici o mână de ajutor pe partea de medicină şcolară. Vom vedea ce se va întâmpla dacă medicii de familie nu vor mai fi plătiţi pentru vaccinarea elevilor. Să vedem cât ajutor vom primi dacă va trebui să încheiem contracte cu medicii de familie, că la vorbe se pricepe toată lumea. Să vedem faptele”.

Nici primarii din comune nu sunt încântaţi de ideea încheierii unor contracte cu medicii de familie pentru servicii de medicină şcolară, în condiţiile în care nu se pot baza pe un buget local generos, iar „vrabia de pe gard” este cam departe. Speră, totuşi, ca tarifele practicate de medici să nu fie prea prea mari, în virtutea faptului că majoritatea doctorilor au primit cabinete în comodat pentru sume infime.

„Nu ştiu cât este de corect să punem problema despre ce e echitabil şi ce nu, mai ales în condiţiile în care serviciile privind medicina şcolară vor fi plătite prin intermediul Ministerului Sănătăţii”, a spus dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Neamţ. „Noi, oricum ne facem treaba, nu lăsăm şi nu vom lăsa copiii nevaccinaţi sau dacă apare vreo problemă la o şcoală mergem , consultăm elevul şi facem demersuri pentru spitalizare dacă e cazul”.

În tot judeţul sunt, la ora actuală, 19 dispensare şcolare, toate în mediul urban. Cei 11 medici şcolari aleargă de la o şcoală la alta, încercând să acorde asistenţă medicală cât mai multor elevi şi preşcolari, iar alături de ei prestează 30 de asistenţi medicali.