Primarii din Grinţieş şi Pângăraţi, amendaţi pentru mizerie

Curăţenia de primăvară a găsit primarii din două localităţi de pe Valea Bistriţei cu gunoiul sub preş. Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, au dispus acum o lună de zile o serie de măsuri pe care edilii trebuiau să le îndeplinească, iar la finele lunii aprilie au mers în teren. În comuna Grinţieş şi în comuna Pângăraţi comisarii şi inspectorii au fost nevoiţi să dea amenzi. Primarii acestor localităţi au fost găsiţi responsabili pentru că nişte localnici au depozitat pe malurile apelor deşeuri menajere, inclusiv plastic. Edilii au încasat câte o amendă de 15.000 de lei pentru mizeria de pe malul Grinţieşului Mic şi de pe terenul public aparţinând comunei Pângăraţi.

„Anul acesta, activitatea de salubrizare se derulează în două etape, prima tocmai s-a încheiat şi comisarii noştri împreună cu inspectorii de la Sistemul de Gospodărirea Apelor şi lucrătorii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au mers şi au verificat dacă măsurile dispuse anterior la toate primăriile riverane Bistriţei, dar nu numai, au fost realizate. A doua etapă se derulează până la finele lunii mai, când din nou se va merge în echipe mixte, în teren, pentru a vedea ce s-a făcut”, a spus Iftime Petrariu, comisar şef al Gărzii de Mediu Neamţ.

* Intrarea în judeţ prin Borca străluceşte de curăţenie

 Un lucru bun este acela că primăvara asta s-a făcut o curăţenie temeinică pe Bistriţa şi pe malurile râului, precum şi în zonele împădurite de pe Valea Muntelui, acolo unde de regulă ies nemţenii la iarbă verde. Comisarii de mediu chiar l-au felicitat pe primarul de Borca pentru felul în care a curăţat Bistriţa de pet-uri, cauciucuri, sticle şi alte deşeuri poluante. „Noi am încercat anul acesta să fim pregătiţi să întâmpinăm cum se cuvine turiştii care aleg zona noastră pentru a petrece Paştele, numai că la cum arată drumurile, nu ştiu dacă mai vine cineva”, spune Geo Ovidiu Niţă, primarul de Borca. „Am avut control săptămâna trecută pe curăţenia de primăvară şi n-au găsit nici un cusur, ba dimpotrivă, chiar au spus că se vede o schimbare importantă. I-am luat pe toţi cei care primesc ajutor social şi i-am pus la curăţenie pe Bistriţă, că era plin de pet-uri. Ar fi bine dacă am avea o şalupă, ceva, cum au cei de la Hidroelectrica şi curăţă lacul de la Bicaz, dar am făcut aşa, cu forţe proprii, am curăţat prin zona pârâului Pântei, pe la Soci, pe malul pârâului Cârjei, am curăţat tot şi apoi am acoperit cu balast. Nu ne place munca în zadar, aşa că la final am montat panouri de avertizare pentru ca oamenii să nu mai folosească astfel de metode, altfel vom trece şi la amendarea lor. Am dat anunţ şi pe cablu, am pus afişe în mai multe zone din comună, am făcut tot ce a depins de noi pentru ca zona administrativă a comunei să fie curată şi îngrijită”.

 * „Pet-urile ar trebui valorizate”

 Problema pet-urilor pe Bistriţa nu este de azi, de ieri şi nu priveşte doar Neamţul. În ultimii ani s-a tot vorbit de găsirea unei soluţii comune cu autorităţile din Suceava, pentru că multă din mizeria plutitoare vine din amonte. Dar, până acum nu s-a ajuns la nici o variantă. Trebuie ca fiecare primar să-şi supravegheze bucata de pe teritoriul său şi să asigure curăţenia luciului de apă. Aşa şi în Poiana Teiului, comună unde primarul a scos în ultima lună pe toţi cei care primesc ajutor social şi i-a pus să cureţe toate cursurile de apă, nu doar Bistriţa. „Am găsit două depozite neautorizate de reziduuri menajere, pe pârâul Bolătău şi pe Dreptu, şi am pus oamenii să le desfiinţeze, la fel pe Bistriţa am strâns toţi plutitorii şi am curăţat toată partea de râu care traversează comuna”, spune primarul Petru Bîia. „Dar, problema e mai complexă, pentru că nu musai oamenii noştri aruncă gunoaie pe apă, sau turiştii care vin şi campează pe malul Bistriţei. Degeaba facem noi, aici, curat, dacă vin din amonte şi degeaba facem şi azi, şi mâine şi peste o săptămână, tot nu-i cum trebuie. Eu cred că dacă li s-ar atribui o valoare şi să le colecteze, legal, şi atunci o să vedeţi că n-ar mai arunca nimeni pet-urile, ci le-ar strânge şi ar lua bani pe ele, şi poate aşa s-ar rezolva problema”.