Primăria Târgu Neamţ este datoare vândută

tg neamt 1

* Rata lunară şi dobânda la bancă ajung la 4 miliarde de lei vechi

* Cu datorii de 48 de miliarde anual dintr-un buget total de 70, nu rămâne mare lucru pentru investiţii

Primarul de Târgu Neamţ trebuie să drămuiască fiecare bănuţ, pentru a reuşi să mai repare o stradă, să mai văruiască o şcoală sau să se „înhame” la investiţii mai serioase. Ieri, a prezentat public situaţia financiară a instituţiei pe care o conduce şi a conchis, clar şi răspicat, că primăria are de achitat 48 de miliarde de lei anual doar la BCR.

„Există un credit bancar făcut în 2006, de 119 miliarde de lei vechi, bani care s-au cheltuit în special pe canalizarea de pe străzile Mărăşeşti şi Batalion, pe cofinanţarea staţiei de epurare din oraş şi pe modernizarea trotuarelor cu pavele”, a declarat Vasilică Harpa. „În 2007, tot prin hotărâre de consiliu local, primăria s-a mai împrumutat cu 50 de miliarde şi, în acelaşi an, creditul a fost modificat din lei, în valută. Aşa se face că, în momentul de faţă, avem o datorie de 219 miliarde de lei vechi, iar dacă facem un calcul cât sunt rata şi dobânda pe lună şi comparăm cu încasările din taxe şi impozite, nu mai rămân bani de investiţii. Dăm 4 miliarde pe lună la bancă, ceea ce înseamnă 48 de miliarde pe an, din 70 buget total. Eu am fost la BCR, la Bucureşti, pentru a negocia acest credit şi am obţinut promisiuni pentru un termen de graţie de 2 ani, să nu mai achităm dobânda, ca să putem folosi banii pentru centrul de agrement pe care vrem să-l amenajăm. În afară de credit mai avem de plătit şi 10.000 de euro unei firme care a montat lămpile stradale”.

 

* Asfalt pe străzi şi maşină pentru poliţiştii locali

În darea de seamă de ieri, primarul Harpa a precizat că, din bugetul total al oraşului, de 354 de miliarde de lei, care include salariile pentru profesori şi pentru personalul medical, doar 86 de miliarde au putut fi folosite pentru investiţii. „Am reuşit să demarăm lucrările pe 8 străzi, investiţii bugetate de Guvern cu 120 de miliarde, din care ni s-au alocat 20 de miliarde până acum”, a mai precizat primarul Harpa. „Din bugetul propriu am achiziţionat softuri pentru serviciile din primărie şi un autoturism Dacia Logan pentru poliţia locală, am definitivat lucrările la Grădiniţa nr. 2, am consolidat copul B al Şcolii Grigore Ghica Vodă, iar la Colegiul Ştefan cel Mare am reuşit reabilitarea corpurilor A şi B. La Colegiul Ion Creangă am terminat lucrările la sistemul de supraveghere video pentru toată şcoala, un lucru necesar având în vedere că acolo sunt unele probleme având în vedere numărul mare de elevi. Putem spune în acest moment că toate şcolile au camere video”.

La capitolul şcoli, edilul a mai precizat că a dispus verificări la toate unităţile de învăţământ în vederea începerii noului an şcolar, iar exceptând grădiniţa din Blebea, nicăieri nu sunt probleme. S-au făcut igienizări peste tot, iar pe unde s-a putut s-a mai modernizat câte o baie, la Liceul Conta chiar toate, sau s-a lucrat la canalizare şi la mici reparaţii.

 

* Parcările şi Casa de cultură mai aşteaptă

Şi la spital s-a mai „mişcat” câte ceva, pe la secţia de reumatololgie şi pe la parterul policlinicii. Trebuie lucrat, însă, serios la Urgenţă, pentru că în 2014 unitatea sanitară intră în procesul de evaluare şi trebuie să îndeplinească o sumedenie de condiţii. Iar secţiile de cardiologie şi pediatrie au nevoie, de asemenea de reparaţii şi modernizări.

Casa de cultură – o altă clădire care are nevoie de reparaţii şi este prinsă într-un proiect al Companiei Naţionale de Investiţii – trebuie, însă, să mai aştepte. Primăria ar avea de plătit 7 miliarde, 50% din costuri, şi nu sunt bani pentru aşa ceva acum. Cum nu sunt nici pentru cele 13 parcări care ar fi trebuit amenajate, dar fondurile n-au ajuns decât pentru două. Vestea bună este că se vor face, în schimb, anvelopări la 8 blocuri chiar în această toamnă şi că s-au terminat lucrările pentru monitorizarea celor cinci intersecţii principale din oraş, care vor fi supravegheate video.

Târgu Neamţ va avea şi un centru de informare turistică, pentru care primăria şi-a plătit partea şi urmează să fie semnat contractul.

 

* Piscină de un milion de euro

Ieri, Vasilică Harpa aştepta vizita unor reprezentanţi ai ADR, instituţia cu care vrea să deruleze un proiect de un milion de euro: un centru de agrement în parcul de lângă Cetatea Neamţului. Proiectul include o piscină acoperită, dar primăria trebuie să contribuie la realizarea lui cu jumătate din sumă. Speranţele de a găsi 500.000 de euro se duc spre 2014, când, în afară de proiectele actuale, edilul şi echipa sa vor trebui să se concentreze pe strategia de dezvoltare a oraşului în perioada 2014-2020, ani în care se va da o adevărată bătălie pentru fonduri europene.

C.M.