Primăria a trimis 3700 de înştiinţări pietrenilor

* Oamenii sunt informaţi astfel că au obligaţia să-şi asigure locuinţele

*Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei

Legislaţia referitoare la asigurarea obligatorie a locuinţei şi normele de aplicare nu spun cum anume vor verifica angajaţii primăriei existenţa asigurărilor obligatorii sau facultative împotriva efectelor dezastrelor naturale. Mai mult, legea nu specifică nici măcar cărei direcţii sau cărui compartiment îi revine această sarcină. Aşa că fiecare administraţie publică locală aplică Legea 260 din 2008 cum consideră de cuviinţă.

În Piatra Neamţ de acest segment se ocupă câţiva angajaţi ai Direcţiei de Taxe şi Impozite. „De la 1 ianuarie a.c. până în prezent am trimis 3.700 de înştiinţări persoanelor fizice privind obligaţia de a-şi asigura locuinţa împotriva dezastrelor naturale potrivit Legea nr.260/2008”, ne explică Adrian Sava, responsabil cu această problemă. „De la PAID am primit o bază de date în care figurează aproximativ 1.000 de pietreni ca deţinători ai unei poliţe obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor. Doar că în această bază de date nu figurează şi cei care şi-au făcut asigurare facultativă a locuinţei şi atunci, prin aceste înştiinţări îi invităm pe cei care au o astfel de poliţă să ne aducă o copie la registratură pentru a ne completa baza de date. Abia după aceea vom stabili cum anume se va trece la partea sancţionatorie a legii”.

Înştiinţările trimise pietrenilor sună astfel: „Vă aducem la cunoştinţă că, potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr.260/2008, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie numai cu asiguratorii asociaţi în PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale – societate comercială de asigurare reasigurare) şi care sunt autorizaţi să încheie astfel de contracte, în condiţiile stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi şi a Legii nr. 32/2000, privind activitatea de asigurare şi supraveghere a asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare”.

Valoarea amenzilor, care cel mai repede ar putea fi aplicate în semestrul al doilea al acestui an, este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

 Prima de asigurare anuală este de 10-20 de euro, în funcţie de tipul imobilului, şi acoperă daune cuprinse între 10.000 euro şi 20.000 de euro. La nivel naţional, numărul locuinţelor asigurate, fie prin poliţe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintă aproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% sunt poliţele obligatorii PAD, ceea ce înseamnă că aproximativ 5 milioane de locuinţe sunt încă neasigurate.