Primar cu acte în regulă la Mărgineni

primar

*Fostul viceprimar şi primar interimar a obţinut peste 50% din voturile sătenilor

*Vasile Rotariu a luat 717 voturi din 1410 iar următorul clasat cu… 500 mai puţin

*Candidaţii PER şi PNŢCD s-au făcut de râs, cu 34, respective 23 de voturi

 

Cea mai aplicată bătălie electorală din ziua de 25 mai a fost, la Neamţ, la Mărgineni, acolo unde oamenii au fost chemaţi la urne să aleagă şi primarul (funcţia devenint vacantă după decesul lui Ioan Surdu).

Confirmând anticipările, viceprimarul Vasile Rotariu (care în ultima perioadă a asigurat şi interimarul la funcţia de primar), candidat din partea PSD, a luat un pic mai mult decât jumătate din cele 1410 voturi valabil exprimate.

Rotariu a fost votat de 717 alegători, ceea ce în procente înseamnă 50,85%.

De la câştigător la următorii clasaţi este o distanţă foarte mare, de peste 500 de voturi: Ioan Drăgan (PNL) – 216 voturi; Ion Mircea (PPDD) – 202 voturi; Constantin Nedelcu (PMP) – 121 voturi; Neculai Costache (PDL) – 97 voturi.

Ultimii doi combatanţi s-au făcut de râs, numărul de voturi obţinute certificându-le numele de “candidaţi de buzunar”: Ioan Tătaru (PER) – 34 voturi şi Lucian Păduraru (PNŢCD) – 23 de voturi. Sau, în procente, aceştia au reuşit contraperformaţa de a obţine mai puţin decât marja de eroare a sondajelor: Tătaru – 2,41% şi Păduraru – 1,63%.

Ieri, noul primar al comunei Mărgineni nu era îmbătat de succesul electoral. Aştepta, conform procedurilor, ca rezultatul să fie validat şi apoi să fie anunţat de judecătorul care a condus Biroul Circumscripţiei Locale când va avea loc depunerea jurământului.

Rotariu urmează să lase liber şi un loc în Consiliul Local care va fi ocupat de primul supleant de pe lista pe care a candidat el. Apoi, de asemenea, Consiliul Local urmează a stabili cine va fi noul primar. Situaţia nu e una simplă la Mărgineni unde consiliul este unul foarte fragmentat: 2 consilieri de la PSD, 4 de la UNPR, 3 de la PDL, 3 de la PPDD şi 1 de la PNL.

La un consiliu de 13 membri, formarea unei alianţe pe structuracelei care a câştigat alegerile europarlamentare ar aduna doar 6 voturi (PSD + UNPR). Dar în Neamţ este o situaţie specială şi, dacă se merge pe varianta de la CJ, PSD + PDL + PPDD ar asigura o majoritate confortabilă de 8 voturi. Rămâne de văzut ce negocieri se vor purta pe această temă şi în birourile de la judeţ dar şi pe uliţa de la Mărgineni.

Oricum, împreună cu Consiliul Local, noul primar cu acte în regulă vrea ca în acest mandat parţial de 2 ani să ducă la bun sfârşit lucrurile deja începute. „Prima prioritate o reprezintă tronsoanele de drum de care pleacă din drumul judeţean spre zona numită Satul Nou, în total cam 1,5 kilometri. Apoi trebuie să facem Planul Urbanistic General. Aşa, dorinţe sunt foarte multe dar trebuie să le calibrăm şi cu putinţa financiară, cu ceea ce avem în buget. Dar eu sper să primim ajutor şi de la conducerea PSD Neamţ, de la parlamentarii partidului meu”, a spus ieri Vasile Rotariu.

Daniel VINCA