Prima conferinţă de presă din istoria APIA Neamţ

Fermierii au de returnat subvenţii de 100 miliarde

Eveniment la APIA Neamţ: prima conferinţă de presă de la înfiinţarea instituţiei! Întâlnirea cu ziariştii a fost organizată de  Viorel Pintea, noul director executiv, venit tocmai de la Satu Mare pe acest post. Primirea jurnaliştilor a fost pe cât se poate de protocolară, iar directorul Viorel Pintea  li s-a adresat cu apelativele „prieteni” şi „colegi”. A cerut apoi sprijinul presei pentru o mai bun relaţionare, informare  şi comunicare cu fermierii nemţeni. Trebuie bine înţeleasă relaţia dintre două entităţi importante. Cine dă banii şi cine îi foloseşte. Banii vin de Uniunea Europeană şi de la bugetul naţional, fiind destinaţi fermierilor. APIA este un mijlocitor, cel care face posibil ca banii să ajungă la fermieri. Ni s-a explicat pe îndelete, că în toată această relaţie, se merge ca la…crâşmă: adică cine plăteşte, acela comandă! Nu mai intrăm în detalii, nu mai răsfoim filele tuturor manualelor de proceduri în baza cărora UE acordă sprijin financiar fermierilor. Şi nici reglementările după care vin banii de la bugetul naţional. E treabă de bucătărie internă.

Cert este că, la nivelul judeţului Neamţ, anual, se depun peste 50.000 de dosare de subvenţii, pentru diverse forme de sprijin financiar. Bunăoară, numai la plata unică pe suprafaţă sunt peste 30.000 de beneficiari. Este o campanie permanentă de primire, verificare a solicitărilor şi plată a subvenţiilor.

Tot cert este că sunt zeci de mii de situaţii în care fermierii nemţeni trebuie să returneze banii de subvenţii. Sunt multe miliarde de lei vechi în joc. Date exacte ne-au fost oferite de directorul Viorel Pintea: „Fermierii nemţeni au de returnat aproape 100 de miliarde lei vechi, cumulat din anul 2007, de când se acordă aceste tipuri subvenţii. Asta ca urmare a neconcordanţelor dintre datele trecute în acte şi ce s-a găsit la verificarea din teren. Bani datoraţi de fermierii nemţeni sunt recuperaţi în procent de peste 75%. Când vorbim de debitele la subvenţii de aproape 100 miliarde lei vechi, trebuie să ne raportăm la faptul că în judeţul Neamţ, anual, se accesează în jur de 2500 miliarde  lei vechi, pe diverse forme de sprijin financiar. Adică peste 50 milioane euro, anual. Facem tot ceea ce depinde de noi ca să se reducă aceste debite, să nu mai apară”.

Până acum, prin APIA, s-au absorbit toţi banii veniţi de la Uniunea Europeană. Anul acesta va fi cel de al treilea în care APIA e în topul accesării fondurilor europene. Normal, sunt nişte banii care se dau, fără vreun proiect ori parte de contribuţie financiară din partea fermierilor. E ca ajutorul social…

* În zona defavorizată, subvenţii de peste 390 euro/ha

În sectorul vegetal se acordă mai multe forme de sprijin financiar, despre care a vorbit Fănică Ambrosă, director adjunt la APIA Neamţ. Prima e plata unică pe suprafaţă, de care beneficiază toţi cei care deţin de la un hectar de teren, care se poate compune din mai multe parcele, dar nu mai mici de 0,3 ha. Pentru anul 2012, suma alocată a fost de 107 euro/ha, bani care se virează direct în contul fermierului. Urmează plata pentru culturile din terenurile arabile, care este de 32 euro/ha.

Specific pentru judeţul Neamţ, care deţine o pondere însemnată, sunt plăţile de „Agromediu” din zona montană şi plăţile pentru zona montană defavrizată.  Din cei 30.000 de fermieri nemţeni beneficiari de subvenţii, pentru o suprafaţă de 171.000 ha,  sunt 11.000 de fermieri care benefciază de aceste subvenţii specifice. În judeţ avem 26  de unităţi administrativ-teritoarile cu statut de zonă defavorizată.

În total, pentru aceste zone, subvenţia se ridică la la peste 390 euro. Condiţiile de acordare sunt foarte drastice, iar nerespectarea lor în totalitate duce automat la returnarea banilor respectivi.

* În plată, subvenţiile din zootehnie

Cum se stă cu plata subvenţiilor în  sectorul zootehnic, am aflat de la Claudia Iordache, şef Serviciu Ajutoare de Stat -Măsuri de Piaţă  din cadrul APIA  Neamţ. În perioada 12-14 martie anul curent s-a făcut prima tranşă a plăţilor în acest sector, aferente anului 2012, în sumă totală de 448 milioane lei. Pentru bovine s-au dat 316 milioane lei, la ovine 117 milioane lei şi 14 milioane lei pentru caprine. Situaţie valabilă la nivel naţional. Cuantumul plăţilor a fost de 500 lei/bovină şi de 40lei/cap de animal, la ovine şi caprine. Situaţie valabilă la nivel naţional.

În Neamţ, au fost 3245 de beneficiari de subvenţie pentru bovine, valoarea plăţilor fiind de 8.165 milioane lei, 353 beneficiari de subvenţie pentru ovine şi 163 de beneficiari de subvenţie pentru caprine..Ultima tranşă de plăţi în sectorul zootehnic va începe din data de 2 aprilie.