PRIETENIA, CÂND ESTE ADEVĂRATĂ ȘI CÂND NU?

* Doctor MIRON ITZHAK
Psiholog principal clinician cu drept de supervizare
Dar prietenia este verificată și analizată la fiecare caz separat și când amândouă părțile sunt mulțumite de evoluția lor, prietenia continuă și se adâncește.
Cazurile în care s-a dovedit că prietenia a fost falsă, sunt mult mai multe decât cele de o prietenie, constantă, intimă, de lungă durată. De multe ori, nu îndrăznim să ne uităm cu ochii deschiși și critici și să analizăm dacă prietenia noastră cu cineva este una cu o temelie puternică sau o prietenie mai superficială pe care noi vrem s-o considerăm puternică. Cu cât ne ferim mai mult de a verifica sau analiza această stare de lucruri, pot să vă spun că trebuie pus un mare semn de întrebare legat de felul cum și cui acorzi încerederea. Au fost cazuri în care o nevoie sentimentală a adus două persoane să-și consolideze prietenia intimă. De exemplu, una din ele avea nevoie de suport psihic, atașament matern iar cealaltă avea nevoie să se simtă o femeie mai mămoasă, dăruind atenție și afectivitate și ascultând într-o formă mai afectivă toate necazurile destăinuite ei. Se întâmplă, însă, când una dintre ele nu mai are nevoie de a folosi aceeași tendință, și atunci toată relația bazată pe nevoia reciprocă mama-copil se strică și, surprinzător, relația de prietenie intimă se sfârșește.
Există momente când greșim și tragem și concluzii greșite că partenerul nostru este mult mai înțelegător față de noi și este mult mai afectiv și ne suportă mai ușor. În acest caz, tindem să facem o confesiune și ne deschidem sufletește față de el. Această deschidere ne-o putem permite prin aceea că mecanismele de apărare care sunt tot timpul un zid puternic, le slăbim și avem o încredere naivă și un pic copilărească , în sensul că avem puterea să nu folosim acest zid de apărare pentru că nu avem nevoie de el. Încrederea în oameni în relațiile intime este un principiu de bază a membrilor societății noastre, prin care, cu cât cineva poate să aibă încredere mai mare în alții, cu atât mai mult dezvoltarea lui psihică este mai bună. În caz că una din părți a lăsat garda jos și a început să facă confesiuni, în acest moment se pot întâmpla lucruri foarte interesante.
Așa a fost cazul lui David, nume fictiv, care avea musafiri în week-end-ul de săptămâna trecută, un cuplu în care femeia este considerată cea mai bună prietenă. Luând în calcul că David avea mare încredere în soția lui și văzându-se o prietenie destul de bună între soție și prietenă, s-a hotărât și el că poate are voie să-și deschidă sufletul și să se simtă protejat de prietena soției. Numai ca dezamăgirea lui David a fost foarte mare, după ce s-a simțit un pic mai deschis decât trebuie; prietena soției nu numai că nu l-a sprijinit și nu a fost empatică cu el, ea s-a decis să-l critice, să-i demonstreze că are un comportament neadecvat și că greșește în totalitate în problema pe care a relatat-o. David s-a hotărât să ajungă la mine și să arate că de multe ori nu ai voie să ai încredere în oameni și că trebuie să fi rezervat.
Această întâmplare a lui îmi amintește de una din cele mai interesante povești ale mele legată de prima fată, căreia eu i-am arătat de când era bebeluș ce înseamnă iubire și intimitate și atașament. La 12 luni când a început să facă primii pași mergând nesigură în parcul casei noastre din Israel, o vecină de-a noastră a ajuns la noi împreună cu băiețelul care avea în jur de 2 ani. Ambii copii s-au îndreptat unul către celălalt. Fetița mea, a ajuns aproape de el, și a întins mâna și capul către el și a vrut să să-l pupe pe obraz, doar că băiețelul, surprins de atitudinea fetiței și neștiind ce se întâmplă, i-a dat o palmă. Fetița, cu lacrimi în ochi, s-a îndreptat spre mine și s-a uitat la mine de jos în sus și parcă îmi spunea fără să poată vorbi: Tata, tu m-ai învățat să iubesc, dar uite ce am pățit!
Atunci, am sesizat că fiecare om este separat, individual, are valori diferite, norme și atitudini diferite. Este foarte greu să sesizezi ce vrea fiecare și cum trebuie tu să te comporți ca să primești o reactie adecvată.
Acest exemplu este valabil și la copii dar și la adulți. Când am spus că prietenia intimă rezultă după un timp lung și după mai multe încercări pozitive, la asta m-am referit. Este posibil ca prietena soției lui Davidsă fi avut și ea o zi mai proastă, o instabilitate emoțională temporară care a afectat-o în această discuție. Și asta însemna că nu trebuie să tragem foarte repede concluzii, dar este și posbil ca David să se fi înșelat amarnic pe parcursul tuturor anilor de prietenie între el și prietena soției, care, din păcate, s-a văzut clar acum după o încercare mai intensă și mai intima.
Viața este un proces dinamic care se desfășoară în foarte mulți parametrii care pot să dea, la urma urmei, răspunsul adevărat al întâmplărilor și evenimentelor.
Am încercat prin acest articol să vă arăt cât de complicate sunt comunicarea și interacțiunea între două persoane, mai ales când este vorba de o interacțiune mai intima.
Nu sunt de accord să tragem concuzii că trebuie să fim tot timpul atenți și precauți dar nici să nu fim prea deschiși și să fim surprinși de o atitudine negativă față de noi.
Sunt sigur că fiecare din voi, când va citi aceast articol, o să-și amintească de elemente de intimitate între el și altă persoană. Dacă aveți comentarii sau ce adăuga, o să fie de mare ajutor.