Pribeag sau la mine în țară sărac?

*În fiecare an, mii de români sunt nevoiți să plece la muncă peste hotare

*În această perioadă, firmele din Malta au disponibile 169 de posturi, majoritatea pentru șoferi de autobuz

*Pe locul doi, angajatorii nemți oferă 136 de joburi, în diverse meserii

De cele mai multe ori, în viață soarta nu prea îți dă de ales, mai ales când sărăcia bate insistent la ușă, iar facturile, ratele la bancă și alte dări te împovărează, și devin motive de gâlceavă în casă și îți spui:până aici! A doua zi îți iei inima-n dinți și îți cumperi bilet la avion, ori alegi să călătorești la clasa „business” în autocar, către țara “făgăduinței”, respectiv locul unde ești plătit mai bine și respectat de angajator.

Trecând de la acest aspect, în această perioadă, nemțenii au multe oportunități de încadrare peste hotare, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 669 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Malta, Germania, Cehia și Irlanda. Dacă în Malta, șoferii de autobuz sunt la mare căutare, în schimb, în Germania există o paletă mai mare de oportunități de angajare în diverse domenii, joburi care de altfel sunt și bine plătite, chiar dacă în principal sunt pentru lucrători cu studii medii.

În Malta, din cele 169 locuri de muncă, 150 le revin șoferilor de autobuz, 10 tehnicienilor de proces și câte 3 inginerilor de sistem software, instalatorilor de lifturi și tehnicienilor de lifturi.

*Germania – pământul făgăduinței” pentru muncitorii români

Așa cum se știe, în Germania sunt stabiliți mulți români. În această perioadă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin rețeaua EURES dispune de 136 locuri de slujbe, respectiv ca 15 bucătar, 11 de ospătar, căte 10 de moașă și sous chef și 5 de inginer testare automată echipamente. Tot aici, nemțenii mai pot lucra ca betoniști (4 posturi), excavatoriști-4 locuri, montatori izolații clădiri -4 și încă 4 ca specialist sisteme de canalizare. Tot în Germania, sunt vacante câte 3 joburi de farmacist, dezvoltator software, dezvoltator software Java, operator utilaje pentru construcții, recepționer, zidar, și căte două de chef de rang, commis de cuisine, electrician în construcții, electrician construcții cabluri, informatician, lucrător în construcții, maistru construcții rețele de cabluri, maistru hidroizolații clădiri, maistru construcții de drumuri, menajeră și operator mașini. Pe lângă aceste oportunități de încadrare, lucrătorii români mai au disponibil câte un job ca administrator clădire, agent operațiuni hotel, agent servicii clienți, asistent medical, chef de cuisine, chef de pârtie, coafor, coordonator evenimente, consultant dezvoltator software Java/Java EE, constultant vânzări, dezvoltator software Front-End, expert dezvoltare software, inginer mecatronică auto, instalator clădiri și instalator/montator țevi. În plus, tot în Germania, mai este câte un loc de maistru șantier construcții, manager adjunct restaurant, manager în construcții, manager vânzări, maistru construcții civile, mecanic instalații sanitare, termice/de climatizare, montator acoperișuri, muncitor în construcții din beton armat, operator pompe beton, organizator salon mic dejun, programator jocuri, specialist restaurant, sudor și șofer camion.

*În Cehia, nemțenii pot lucra ca șoferi și în alte ocupații

Multe posturi libere se găsesc și în Cehia, respectiv 102. În această țară, românii pot munci ca șoferi de autobuz -30 de posturi, șlefuitor, pilitor-20, forjor-15, operator CNC-15, șofer tir-8, electrician auto-5, mecanic auto-5 și câte un job de electrician, fizioterapeut, tehnician frigidere și tehnician la mașini pentru prelucrarea produselor din plastic. Nici irlandezii n-au uitat de români. La ei sunt disponibile 82 de slujbe, respectiv câte 25 pentru lucrători în depozit și muncitori în prelucrarea cărnii. Alte 20 de slujbe le pot ocupa operatorii de procesare carne și 6 măcelarii. În afară de aceste posturi, angajatorii irlandezi mai oferă câte două joburi de cioplitor în piatră/marmură, inginer mecanic și montator șeminee. În această țară, o bună parte din populație folosește ca sursă de încălzire lemnul, iar ocupația de montator șeminee este la mare căutare. Italienii dispun de 40 de joburi ca îngrijitori la domiciliu și 8 posturi în agricultură. Slovacii pot încadra 40 de operatori de producție. În Regatul Unit al Marii Britanii, cele 25 de ocupații vacante le revin lucrătorilor din sănătate, respectiv asistenților medicali (25 de posturi) și alte 10 îngrijitorilor de persoane. Și țările nordice au un cuvânt greu de spus când vine vorba de angajări. În Norvegia, firmele vor să încadreze 20 de lucrători în fabrică, respectiv în industria peștelui. Tot în această țară, mai este câte un post de personal curățenie/specialist carnaval, personal jocuri/specialist carnaval și șofer/specialist carnaval.

*Crescători de oi în Letonia

Angajatorii belgieni au această ofertă: electrician întreținere și reparații-două locuri și alte două ca operator CNC. Alte firme mai vor să încadreze câte un bucătar restaurant de afaceri, instalator sau electrician, magaziner, montator semnalizare de cale ferată, montator linie superioară cale ferată, operator mașină de îndoit cu forma liberă, sudor semi automat, stivuitorist și șofer cu experiență în utilizarea macaralei.

Ibericii au nevoie de personal calificat ca tehnician – turbine eoliene 3 posturi și câte două de mecanic, sudor TIG, strungar, și tinichigiu industrial, precum și un șef de echipă – turbine eoliene. Dar și în Luxemburg este de muncă, respectiv 10 slujbe de senior tehnician Chrome. În Letonia, nemțenii pot lucra ca tâmplari (două posturi), precum și ca crescător de oi. Tot în acestă perioadă, olandezii dispun de 3 locuri ca inginer de sistem. În Slovenia, există vacant un job de inginer proiectare dezvoltare turnuri de răcire și de inginer automatizări procese control și instalator sisteme ventilație și aer condiționat.

V. ANDRIEȘ