Prețuri „patriotice” de Ziua Națională a României

*Multe din marile magazine au scumpit nejustificat o bună parte din alimente
*”Hora” scumpirilor:untul, ouăle și carnea, fac viață grea prin bugetul unei familii cu un venit de doar 1.500 de lei pe lună
Suntem români și ne mândrim cu acest lucru. Avem o istorie demnă, cu pilde de urmat și cu speranța unui viitor mai bun și mai drept, unde să trăim cu fruntea sus și cu o viață mai fericită pentru noi și vlăstarele noastre.
Dar chiar și așa, oare ce ne-au oferit în această zi specială unii comercianți, fie ei din marile magazine sau cei cu tarabe găzduiți în Piața „Sf. Gheorghe”? Vă spunem noi:prețuri cât casa, care să cocoșeze populația și așa sugrumată de grijile zilnice, respectiv facturi la gaz și energie, taxe de achitat la stat, plinul la benzină sau chiria copilului de la facultate. Una peste alta se apropie și Crăciunul, iar „hora” cheltuielilor se tot mărește. Din primăvară, unele prețuri la alimente aproape că s-au dublat, iar crescătorii de animale acuză marile lanțuri de magazine că au scumpit nejustificat carnea și ouăle. Mulți fermieri au declarat că își comercializează carnea și cu 30% mai ieftin decât anul trecut, însă acest fapt nu se vede și la prețurile practicate în galantare. Aceștia cer intervenția autorităților, prețuri care să fie verificate de Consiliul Concurenței. Datele oficiale arată că alimentele s-au scumpit, în 2017, cu 3,5%. Cea mai importantă creștere a fost la unt, respectiv 12%, la ouă, cu 4 procente și la carnea de porc-peste 5%. În prezent, pachetul de unt costă între 8 și 10 lei, iar oul, între 0,60 de bani și 1,20 de lei, asta în funcție de proveniență. Dacă ne referim la carne, în cel mai fericit caz, în unele magazine de specialitate, kilogramul de pulpă de vițel costă 25 de lei, iar kilogramul de mușchi de porc, aproximativ 22 de lei. Ieri, în piața mai sus-amintită, când s-a și inaugurat noul spațiu, kilogramul de caș de oi era la „promoție”, respectiv 17 lei, iar brânza de vacă 12 lei kilogramul. Totuși, trebuie să recunoaștem că prețul la litrul de lapte a rămas neschimbat, e vorba de 2,5 lei. Asta însă la cel comercializat de oameni în piață, că laptele procesat poate sări de 4 lei. În aceeași piață, la legume, un kilogram de gogoșari făcea 8 lei, iar ardeii albi 3,5 lei. Roșiile se comercializau cu 5 lei kilogramul, iar dovleceii cu 6 lei. Rădăcina de pătrunjel se vindea cu 4 lei la fel și țelina. Varza era ceva mai ieftină, respectiv 1,5 lei kilogramul, iar ceapa uscată 2 lei. Cartofii costau 1,5 lei kilogramul. La polul opus, unii piețari dădeau kilogramul de fasole chiar și cu 15 lei. Legătura de verdeață făcea 2 lei. Gospodinele care au de gând să facă cozonaci trebuie să știe că kilogramul de nuci costă „doar” 30 de lei. În plin post și prețul măslinelor este destul de piperat, respectiv între 15 și 19 lei kilogramul.
Şi ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că alimentele din magazine s-au scumpit nejustificat: „Am cerut sprijinul celor de la Concurenţă, care au şi specialişti în domeniu şi sunt şi abilităţi să analizeze dacă se întâmplă şi altceva pe piaţă. Noi, ca minister, nu avem instrumente şi nici prevederi legale să intervenim pe piaţă să schimbăm preţurile. Aşteptăm analiză şi răspunsul pe care trebuie să ni-l dea cei care se ocupă de această piaţă, la produsele la care li s-au ridicat preţurile, la ouă, la carne, la produsele din lapte”.
V. ANDRIEȘ