Preşedintele CJ Neamţ îl susţine, fără rezerve, pe Ilie Mitea: „Prefectul şi-a făcut datoria!”

*Ministrul Duşa va reevalua situaţia de la Neamţ

*”Mi-am dat sufletul aici!”, a fost prima reacţie a prefectului

*De la prima ninsoare Ilie Mitea a fost prin toate zonele înzăpezite

Sibianul Ilie Haralambie Mitea a reuşit, în scurtul răgaz de când a fost numit prefect, să câştige încrederea şi respectul majorităţii colaboratorilor săi, în ciuda intransigenţei sale şi a modului direct de a aborda orice problemă. Dincolo de interesele politice vădite din jurul funcţiei şi de orgoliile unora sau ale altora, zvonul demiterii sale a scos la iveală mulţi susţinători, unii dintre ei total dezinteresaţi, latura umană prevalând în faţa celorlalte.

Numit în luna mai a acestui an, după ce Dan Vasile Constantin a fost demis pentru incompatibilitate, Ilie Mitea declara încă din prima clipă că va face tot ce funcţia îi permite pentru binele oamenilor din judeţul Neamţ.

Când a aflat de la presa locală că ar putea fi demis a fost, prefectul tocmai se întorcea de la deszăpezire: „Sunt curat la suflet, am muncit, am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru binele oamenilor! Mi-am pus sufletul aici!”. După care a refuzat să mai comenteze în vreun fel.

* Susţinere din partea conducerii judeţului

Ieri, după videoconferinţa referitoare la situaţia drumurilor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă şi-a arătat susţinerea pentru prefectul Mitea: „În judeţul Neamţ s-a acţionat fără întrerupere, zi şi noapte, pentru menţinerea în stare de funcţionare a tuturor drumurilor naţionale, judeţene şi comunale. Prefectul şi-a făcut datoria şi nu are rost să ne ascundem după deget, iar pentru o glumă făcută după ce a fost terminată treaba, nu văd rostul a ceea ce s-a afirmat pe posturile de televiziune, să se ia măsuri de destituire a prefectului”.

Şefii unor servicii descentralizate care au colaborat cu Ilie Mitea încă de la numirea sa pe funcţie afirmă, cei mai mulţi sub protecţia anonimatului, că demiterea lui nu poate fi decât o vendetă politică, pentru că este unul dintre prefecţii căruia nu i se poate reproşa nimic în legătură cu activitatea sa. ”A dat dovadă de implicare totală, nu numai în situaţia privind drumurile din judeţ, ci în orice altă activitate avea responsabilităţi sau era solicitat. Chiar dacă este din Sibiu, pare mai nemţean decât mulţi alţii de-ai locului”.

Şeful ISU Neamţ, colonelul Ioan Niţică recunoştea în şedinţa lărgită a Colegiului Prefectural că prefectul s-a implicat mai mult decât el în activitatea privind deszăpezirile şi în rezolvarea celorlalte probleme ce derivă de aici, în ciuda faptului că acesta îl certase câteva zile mai devreme pentru o dezinformare.

Cert este că nici o altă demitere nu a făcut atâta vâlvă în Neamţ, atât în presa locală, cât şi în rândul oamenilor care lucrează în instituţie şi a celor care l-au cunoscut.

*Neoficial, scaunul de prefect e vizat de PNL

Ieri, printre oamenii politici din judeţ circula zvonul că de fapt postul este vizat de USL, mai exact de PNL Neamţ care are deja în vedere un înlocuitor şi că e vorba despre o persoană căreia trebuie să i se plătească implicarea financiară în campania electorală de la alegerile locale şi cele parlamentare din acest an. Nimeni însă nu a riscat să declare oficial ceva în acest sens.

După videoconferinţa de ieri, prefectul Mitea, era cu gândul tot la drumurile judeţului şi la problemele oamenilor:  „Am discutat despre deszăpeziri, acum urmează o şedinţă de comandament de iarnă în care împărţim judeţul în zone de risc, în care aşezăm utilajele cât mai aproape de locurile în care de obicei avem înzăpeziri, numesc oameni care să se ocupe în mod direct şi din prefectură şi din celelalte instituţii care vor avea responsabilităţi directe pentru zona respectivă, cu informare directă la prefect şi veghem ca totul să fie bine. Acum avem o situaţie mai delicată cu energia electrică, erau 43 de posturi de transformare la ora 5 dimineaţa care nu funcţionau. La ora asta (ora 13 – n.r.) mai avem 13 posturi cu probleme. Colaborăm cu E.ON-ul foarte bine şi sperăm să reglăm situaţia aceasta cât mai curând”.

Despre declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la posibilitatea demiterii sale, „pentru că nu şi-a făcut treaba”, ca un reprezentant al Guvernului în teritoriu disciplinat, Ilie Mitea a răspuns: „Primul ministru este cel care-ţi dă mandatul, primul ministru poate să ţi-l ia!”.

*”Să trecem la treabă!”

Acesta este îndemnul pe care Ilie Mitea l-a folosit de nenumărate ori după şedinţele de lucru din instituţie. Mai în glumă, mai în serios, le-a spus şi reprezentanţilor mass-mediei locale, înaintea primei conferinţe de presă despre situaţia drumurilor din judeţ, că ar fi numai buni de pus la deszăpezit.

Legal numai drumurile naţionale sunt responsabilitatea prefectului, spre monitorizare, nu şi cele judeţene, însă omeneşte Ilie Mitea a înţeles că, indiferent de graniţele răspunderii sale, toate căile de acces sunt importante pentru oameni, chiar şi cele comunale. Iar atunci când a fost solicitat să aducă un utilaj într-o comună, a făcut tot posibilul să ducă treaba până la capăt.

Prefectul Ilie Mitea este singurul care a luat decizia să facă ceva concret pentru judeţul Neamţ, astfel încât în iernile ce vor veni oamenii să nu se mai confrunte cu atâtea probleme. A luat Legea privind plantarea de perdele forestiere şi a studiat-o, a avut curajul să-i critice pe predecesorii săi, prefecţii din 2004 de la apariţia hotărârii de guvern încoace, că nu au făcut ceea ce le cerea legea, pe vremea în care se vorbea despre acoperirea a 70.000 de mp cu astfel de perdele de salcâmi, pentru plantarea cărora s-ar fi cheltuit acum 18 ani 7 milioane de euro, iar acum probabil că suma este cu mult mai mare. Şi a decis că va lua legătura cu primarii şi cu Direcţia Silvică pentru ca, până în primăvară, să ştie exact unde trebuie plantaţi puieţii de salcâm şi de unde să facă rost de banii necesari.

Din 10 decembrie, de când au început ninsorile, prefectul Mitea a bătut, zilnic, comunele. La Doljeşti, a fost de faţă şi a susţinut-o pe viceprimăriţă când a oprit  şapte TIR-uri care descărcaseră bolţari şi ar fi blocat cu siguranţă drumul judeţean, dacă ar fi pornit la drum pe viscol.

Prefectul nu a dat nicio dispoziţie de oprire temporară a circulaţiei până ce nu a mers la faţa locului, să se convingă dacă se poate sau nu circula. Şi pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, de la Bucureşti li s-a spus, simplu şi nedrept, ”nemuncă”.