Preşedinta Asociaţiei Liga Albanezilor din România, la Piatra-Neamţ

lansare3 Oana Manolescu şi-a lansat volumele „Pacea din noi” şi „Munţii sunt ai noştri”, în cadrul Târgului de Carte Libris 2014

Sâmbătă a avut loc, la Pavilionul expoziţional din Piatra-Neamţ, lansarea volumelor „Pacea din noi” şi „Munţii sunt ai noştri”, semnate de poeta şi prozatoarea Oana Manolescu, preşedinta Asociaţiei Liga Albanezilor din România, prezentă la Târgul de Carte Libris 2014. Despre prezenţa asociaţiei în cadrul târgului nemţean, cât şi despre autoarea Oana Manolescu, a vorbit criticul literar Cristian Livescu, preşedintele Societăţii Scriitorilor din judeţul Neamţ:

„Este o revelaţie pentru noi prezenţa Asociaţiei Liga Albanezilor aici, la Târgul de Carte Libris, atât prin bogăţia materialului prezentat, cât şi prin grafica deosebită a cărţilor, pentru că remarcăm întotdeauna o editură şi prin stilul grafic abordat. Doamna Oana Manolescu este foarte laborioasă, foarte dăruită acestui mesaj pe care vrea să-l transmită, şi anume că albanezii sunt lângă noi şi noi lângă ei, mai ales că există o frăţietate seculară între noi şi poporul albanez”.

Oana Manolescu s-a născut la Tg. Jiu, la 26 mai 1941, în familia unor foarte cunoscuţi şi apreciaţi profesori, cărora le poartă numele. Este absolventă a Facultăţii de Chimie a Universităţii din Bucureşti, ocupând funcţia de deputat al minorităţilor albaneze în Parlamentul României, în perioada 1996 – 2012. Oana Manolescu este şi directorul revistei culturale „Prietenul Albanezului”, în ale cărei pagini publică şi în prezent. Între lucrările publicate se numără volumele „Ne va uni iubirea” şi „Pacea din noi”, „Sistemul periodic al elementelor în versuri”, „Veniţi la Baia de Aramă!”, romanul „Veşnic prizonier?” şi culegerea de studii, povestiri şi schiţe „Amestec şi combinaţie”. În prezent se află sub tipar volumele „Note de călătorie”, „Freamăt” şi „Strigătul oprit”.

 

„Munţii sunt ai noştri”, un roman inspirat din trecutul istoric al Olteniei

 

«Romanul „Munţii sunt ai noştri” are la bază o documentare care a durat 8 ani, acţiunea petrecându-se la graniţa dintre secolele XVII şi XVIII, la Baia de Aramă, în judeţul Mehedinţi. Personajele sunt şi reale, şi imaginare, cartea fiind considerată roman istoric şi social, în acelaşi timp. Cartea a fost terminată în 1978 şi, timp de 10 ani, manuscrisul a stat în rafturile Editurii Scrisul românesc, până în 1988, când cineva a decis publicarea lui. În zona Băii de Aramă şi a Mănăstirii Tismana, prima ediţie a dispărut într-o singură zi, vânzându-se ca pâinea caldă. Este o carte pe care v-o recomand cu multă căldură, căci ilustrează viaţa ciobanilor şi a minerilor dintr-o zonă muntoasă foarte frumoasă din ţara noastră», a spus Oana Manolescu.

Despre romanul „Munţii sunt ai noştri”, criticul literar Ovidiu Ghidirmic scria, în 1988: „Avem în faţă un roman inspirat din trecutul istoric al Olteniei, a cărui acţiune se desfăşoară în epoca lui Constantin Brâncoveanu (…) Oana Manolescu reînvie, într-un mod cu totul remarcabil, atmosfera epocii şi culoarea locală, adică elementele definitorii ale unui roman istoric.”

Al doilea volum lansat la Târgul de Carte Libris, „Pacea din noi”, cuprinde editorialele semnate de Oana Manolescu în revista culturală a Asociaţiei Liga Albanezilor din România, „Prietenul albanezului”, de la apariţia sa din noiembrie 2001 şi până în decembrie 2009.

„Multe din temele abordate sunt cu nuanţă educativ-didactică, în timp ce altele sunt scrise pentru o mai completă informare a celor ce le lecturează. Dar toate au fost scrise din suflet şi cu dorinţa de a le reaşeza, de asemenea, în sufletul cititorului… Asociaţia Liga Albanezilor din România, împreună cu mine, dăruim această serie de articole cititorilor nemţeni, cu speranţa că volumul va folosi celui căruia i le-am adresat, indiferent de etnie: OMUL ”, a spus autoarea.

Irina NASTASIU