Preşedinta AMR a obţinut lista procurorilor numiţi judecători în 21 de ani

baltag gabiIeri a fost dată publicităţii lista procurorilor numiţi judecători în perioada 1991 – 2012. Ceea ce pornise iniţial ca un demers firesc, de sesizare a unor inadvertenţe, întrucât nu toţi procurorii numiţi în funcţii de judecători au trecut în această funcţie pe baza decretului preşedinţial de numire, după cum a sesizat judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, ce deţine funcţia de judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, s-a transformat într-un litigiu de contencios versus Consiliul Superior al Magistraturii, pornit în iunie 2012. Sub forma unei cereri de informaţii publice conform legilor în vigoare, dar care s-a lovit de un refuz total din partea CSM.  “Din eforturile precedente ale colegilor mei aflaţi la conducerea Asociaţiei Magistraţilor din România ştiu că până la a da în judecată CSM s-a discutat această chetiune sensibilă, a procurorilor numiţi judecători fără decret de numire, însă lucrurile nu au fost niciodată tranşate”, a declarat judecătoarea Gabriela Baltag. “La un moment dat chiar ni s-a spus de la CSM că mapele profesionale sunt secrete, dar noi nu am cerut dosarele, ci am solicitat numele lor, când au fost numiţi şi dacă au decret de numire, atât! În urma numeroaselor refuzuri, am depus o solicitare la legea 544 de acces la informaţii publice, iar ulterior am ajuns în instanţă, iar în decembrie 2014 am câştigat, prin decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, care a obilgat CSM să dea AMR un răspuns”, a mai spus preşedinta AMR.

Conform studiilor, ar fi vorba de 351 de procurori care au ajuns judecători la toate instanţele din ţară şi 32 de judecători la Înalta Curte care au la bază funcţia de procuror. Datele furnizate de CSM se opresc la data de 15 iunie 2012, data la care a fost făcută solicitarea AMR. Care este scopul acestui demers al judecătorilor explică preşedinta asociaţiei: “Este vorba de transparenţă, în primul rând, pentru ca justiţiabilul să ştie cine este cel care îl judecă, având în vedere gradul de neîncredere în justiţie al cetăţenilor. Este normal să ne ştim colegii, este firesc să existe transparenţă, nu am cerut lucruri absurde sau ilegale. Opinia publică are dreptul să ştie cine sunt cei care judecă, întrucât se ştie că după 10 – 15 ani de activitate ca procuror nu mai poţi să-ţi schimbi structura de gândire. Or, ca judecător trebuie să fii independent, echilibrat, să cântăreşti în mod similar atât apărarea cât şi acuzarea şi abia apoi să te pronunţi”, mai spune judecătoarea Gabriela Baltag. Pe de altă parte, teama colegilor este ca situaţia judecătorilor al căror statut este incert să nu declanşeze un nou curent de opinie legat de valabilitatea actului de justiţie produs de foştii procurori. “Lipsa decretului de numire face ca funcţia de judecător dobândită de procurorii care din listă se vede clar că nu au un statut cert să pună la îndoială calitatea de judecător şi implicit calitatea actului de justiţie. Ponderea judecătorilor foşti procurori nu este atât de mare, dar în justiţie ceea ce primează este calitatea şi dacă se aduce atingere actului de justiţie, atunci cred că instituţiile abilitate ar trebui să se sesizeze”, a adăugat judecătoarea GabrielaBaltag, care mai spune că din discuţiile avute cu alţi colegi din ţară ar reieşi că lista CSM nu este completă.

Din lista dată ieri publicităţii de lumeajustitiei.ro se poate afla că în Neamţ este vorba de şapte procurori ajunşi judecători în perioada noiembrie 1991 – iunie 2012, dintre care doi au fost eliberaţi din funcţie:

Vasiliu Claudia Veronica – Judecatoria Piatra Neamt (22.04.2004)

Topliceanu Neculai – Tribunalul Neamt (10.11.2000)

Smeu Vasile – Judecatoria Roman (04.02.2011)

Movileanu Oana Gabriela – Judecatoria Roman (29.01.2011, numita procuror la 03.12.2012)

Ionescu Constantina – Judecatoria Piatra Neamt (04.02.2011)

Iacob Constantin – Tribunalul Neamt (15.05.2002, eliberat din functie prin pensionare la 14.12.2005), decedat din ianuarie 2013.

Catana Constantin Cristian – Judecatoria Piatra Neamt (01.07.1997, eliberat din functie prin demisie la 14.09.2007), după probleme judiciare din motive de corupţie.

Cristina Iordache