Preoții din Neamț, chemați să se roage pentru ploaie

seceta 1 *Vor bate clopotele pentru chemarea ploii în toate bisericile Neamțului

* Ca și în urmă cu 100 de ani, vor fi scoase icoanele Maicii Domnului, în procediunea ”S-a scos Sfânta”

Seceta devastează județul. De săptămâni, oamenii se roagă să plouă,  în timp ce țăranii sunt disperați. Munca lor se duce de râpă. „Nu se mai poate recupera nimic. Deficitul e enorm, spune șeful Direcției de Aricultură Neamț, Maricel Tălmăcel. Este un deficit enorm de apă:  72 de litri la Piatra Neamț, 61 de litri, la Roman, 88 de litri la Tîrgu Neamt.

În opinia șefului DGA,seceta de acum nu are istoric. Cel puțin în ultimii zeci de ani: nu s-a ajuns nici măcar la 10% din firescul perioadei.

”Având în vedere seceta prelungită din zona Moldovei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, adresează către preoții din parohii și din mănăstiri îndemnul de a adăuga la Sfânta Liturghie din duminica ce urmează, a Sfinților români, rugăciunile speciale pentru ploaie prevăzute în Liturghier. De asemenea, acolo unde este cu putință, mai ales în mediul rural, preoții și credincioșii sunt îndemnați a ieși, după această Sfântă Liturghie, într-o procesiune cu icoane și cu sfinte moaște și, în mijlocul câmpurilor, să se săvârșească slujba de sfințire a apei unită cu rugăciuni înălțate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ.

Aceste rugăciuni vor continua și în perioada următoare, în condițiile în care pământul are mare nevoie de precipitații, lipsa acestora fiind de natură a afecta atât recoltele, cât și nivelul râurilor sau cel la care se află apa din fântâni”, se spune într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Nivelul apelor în județ a scăzut îngrijorător: 20 de litri de apă pe metru pătrat, în conditiile în care media multianuală este de 80 de litri.

Debitele apelor mici si mijlocii sînt între 10 si 45%, raportat la luna iunie.

Peste Bistrița,  Moldova, Siret, și chiar  Ozana, se înregistrează un debit de 15 si 35% în raport cu cel normal.

Și totuși, seceta a mai afectat județul Neamț. Nu mai departe, în urmă cu 3 ani.

M.O.T.