Preocupări de sezon: bradul la ghiveci

*Acomodarea în casă, îngrijirea și plantarea în grădină

În ultima vreme, tot mai mulți cumpără ca brad de Crăciun unul la ghiveci și nu tăiat, gândindu-se că-l vor planta ulterior în grădină sau în fața blocului. Motivul este că bradul la ghiveci poate fi plantat afară după ce a stat în casă de sărbători. E drept că se mai întâmplă ca unii brazi să se usuce, chiar s-a avut grijă de ei pe toată perioada cât a stat în casă. Dar trebuie răbdare și, mai ales, să fie urmați pașii necesari pentru acomodarea bradului de la exterior la interior și apoi invers. Să nu uităm că bradul la ghiveci este un copac viu, că trebuie tratat cu blândețe. Iată ce trebuie făcut pentru ca bradul să se prindă.

*Aclimatizare este obligatorie!

Să precizăm că în ghiveci se pot planta conifere din specia molidului, pentru că acestea nu au rădăcina pivotantă, așa cum are bradul. Un brad propriu-zis montat în ghiveci ar avea, cu siguranță, rădăcina retezată, pentru ca să încapă. Totuși, pentru că, generic, pomul de Crăciun este denumit brad, chiar dacă el este molid, îi vom spune și noi în continuare brad.

Se începe cu adaptarea bradului de la mediul exterior la cel din interior casei. După ce-a fost cumpărat, bradul la ghiveci nu se bagă imediat în casă. Este bine ca, timp de trei sau patru zile, bradul să fie ținut pentru aclimatizare în garaj, verandă sau balcon închis. În această perioadă, bradul se află într-o stare latentă de vegetație, iar expunerea lui imediată la căldură îi va deregla procesele biologice și va începe să crească în condiții improprii unei bune dezvoltări.

Când bradul este dus în casă, se recomandă folosirea unui spray hidratant pentru a minimiza pierderea de ace. Se pulverizeze atât în etapa de aclimatizare, cât și în etapa staționării în casă. Locul bradului în casă trebuie să fie luminos și cât mai departe de sursa de căldură. Amplasamentul potrivit și produsul antitranspirant va ajuta bradul să supraviețuiască condițiilor de mediu din casă.

*Bradul se udă zilnic!

După o localizare corespunzătoare, se recomandă să se așeze ghiveciul bradului într-un recipient galvanizat, o găleată de tablă. Bradul trebuie așezat într-o poziție verticală folosind pietriș sau nisip. Udarea se face zilnic, cu o cantitate de un litru de apă, dacă bradul atinge o înălțime de 1,50 m sau mai mult. Trebuie să se verifice dacă apa este absorbită de la o zi la alta, deoarece sunt foarte multe soiuri de brad și fiecare reacționează în mod diferit. Un brad în ghiveci poate supraviețui în casă doar 7-10 zile, după care trebuie scos imediat într-un mediu mai răcoros și luminos, uneori chiar afară.

În această perioadă nu se administrează nutrienți, deoarece ar putea iniția procesul de creștere, nedorit a se întâmpla la un brad în stare latentă. În ultima etapă, trebuie preluată procedura inversă pentru a se acomoda la condițiile oferite de sezonul hibernal. Trebuie continuată îngrijirea bradului până în primăvară, când va putea fi plantat în grădină.

*Plantarea în grădină

După Crăciun, înainte de a-l scoate afară, bradul are nevoie de aclimatizare. Acomodarea cu temperaturile exterioare scăzute se face prin plasarea acestuia în spatele garajului sau a magaziei pentru câteva zile, înainte de a fi plantat.

În zonele cu ierni grele, geroase și cu multa zăpada, este bine ca groapa ă fie săpată la sfârșitul toamnei, înainte ca pământul să înghețe. Groapa va fi de două ori mai mare decât circumferința ghiveciului bradului. Se umple apoi groapa cu mulci și se protejează cu o prelată care va proteja pământul de îngheț.

Într-o zi cu vreme bună, cu temperatura peste 0 grade se plantează bradul în groapa deja săpată. Umpleți golul rămas după plantare cu pământ, presând bine pământul la rădăcină. Se udă cu generozitate și se acoperă solul cu mulci.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU