Premiile Concursului Național „Hai în viitor“, ediția a VII-a

* Proiectul „Decebalus“ de la Colegiul Național „Petru Rareș“ a obținut Marele Premiu în valoare de 2.000 de lei * La festivitatea de premiere a fost făcut anunțul că elevul Sebastian Leontică de la „Rareș“ s-a clasat între primii cinci pe țară la Olimpiada Națională de Fizică și face parte din lotul României pentru etapa internațională

Concursul Național „Hai în viitor“ a avut festivitatea de premiere la Colegiul Național „Petru Rareș“ vineri, 19 mai, începând cu ora 10. Invitat de onoare a fost Alexandru Mironov, jurnalist de popularizare a științei, autor de literatură științifico-fantastică, fost ministru al tineretului și sportului, senior editor al revistei „Știință & Tehnică“.

Coordonatorul evenimentului a fost inițiatorul concursului, prof. Alexandru Iacob. „Avem în școală și un club de inventică, dotat cu un robot, cu două imprimante 3D la care se pot face tot felul de obiecte imaginabile, din plastic. La ediția a VII-a a acestui concurs am reușit să facem și un mic trofeu. Nu este foarte spectaculos, a fost conceput și imprimat de un coleg de-al vostru, Andrei Petrescu. Chiar dacă nu este o capodoperă și un obiect foarte voluminos, important este că am început și această tradiție a trofeelor realizate prin tehnologii de ultimă oră“, a spus prof. Alexandru Iacob.

Oficialitățile au fost reprezentate de primarul municipiului Piatra Neamț – Dragoș Chitic, de Octavian Andrei Bărbuleț Tătăntuș, consilier al președintelui CJ Neamț Ionel Arsene, precum și de prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Neamț. De asemenea, din partea susținătorilor concursului a fost prezent Alexandru Filimon, co-fondator al Asociației „Alumni Petru Rareș“.

„Pentru mine este o bucurie și o onoare să mă aflu astăzi aici într-un colegiu de prestigiu al municipiului Piatra Neamț, un colegiu cu elevi minunați și cu un colectiv de cadre didactice extraordinar. Vreau, totodată, să salut și să apreciez prezența la acest eveniment a domnului Alexandru Mironov, un om care de-a lungul timpului a contribuit mult la dezvoltarea științei și tehnicii, un om care pe întreg parcursul carierei ne-a lansat în permanență invitația de a merge în viitor. Vreau, totodată, să spun că eu mă mândresc cu Liceul «Petru Rareș», cu ceea ce faceți voi aici, pentru că ceea ce voi realizați promovează acest oraș. Dați-mi voie ca, în calitate de primar al acestui oraș, să vă mulțumesc pentru toate aceste lucruri! Creativitatea este prezentă în fiecare dintre noi, cu precădere în generația tânără, iar rolul societății este de a o încuraja, de a o stimula, de a o sprijini. Felicitări pentru ceea ce faceți și mult succes în continuare!“, a spus Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț

„Permiteți-mi ca în numele președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, să vă felicit pentru tot ce ați realizat până în acest moment, pentru această competiție aflată la ediția a VII-a! Sunteți cu adevărat o valoare pentru întreaga comunitate, sunteți demni de respectat și apreciat. În calitate de fost lider al elevilor dați-mi voie să fiu mândru să văd astăzi că generația tânără pune foarte mult accent atât pe prezent cât și pe viitor. Vă urez mult succes în continuare și vă asigur de tot sprijinul domnului președinte Ionel Arsene, de ori câte ori veți apela la această instituție!“ – Octavian Andrei Bărbuleț Tătăntuș, consilier al președintelui CJ Neamț Ionel Arsene.

„Sunt onorat să particip la deschiderea celei de-a VII-a ediții a acestei manifestări în care creativitatea, imaginația voastră este liberă și vreau să vă asigur că din punctul de vedere al echipei de conducere a Inspectoratului Școlar, atunci când spunem «Rareș», ne referim la calitate, la prestigiu, la performanță, lucru care ne încântă. Mulțumim tuturor elevilor acestui colegiu pentru că aduc la nivel de performanță munca depusă în această instituție!“, a spus prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct ISJ Neamț.

„Mulțumesc pentru invitație domnului director Oniciuc și domnului profesor Iacob. Scopul Asociației noastre este de a promova interesele absolvenților și ale Colegiului Național «Petru Rareș» și suntem foarte bucuroși că am putut sponsoriza acest eveniment. Misiunea noastră este de a lega trecutul, prezentul și viitorul din punct de vedere al absolvenților, așa că vă așteptăm în rândul nostru când veți termina liceul. Mulțumesc!“, a spus Alexandru Filimon, co-fondator al Asociației „Alumni Petru Rareș“.

„Nimic din ceea ce ați văzut aici n-ar fi fost posibil fără sprijinul unor sponsori minunați. Amintiți-vă de proiectul cu roboțelul astfel încât școala noastră pășește în viitor și în ceea ce înseamnă tehnologia robotică. De asemenea, avem foarte bune preocupări și în ceea ce înseamnă astronomia, astrofizica și, pentru că vorbim de viitor, vă dau o veste foarte, foarte proaspătă care pur și simplu mi-a umplut sufletul de bucurie: în această dimineață am fost informați că al vostru coleg Sebastian Leontică este între primii cinci pe țară la fizică, deci face parte din lotul României pentru etapa internațională a acestei discipline“, a spus prof. Grigoruță Oniciuc, director Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț.

Premii

*Mențiune în valoare de 500 de lei – proiectul „Timpul și călătoriile în timp“ realizat de elevul Alin Stan sub îndrumarea profesoarei Gabriela Dîrloman de la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“ București.

*Premiul pentru Originalitate în valoare de 1.000 de lei – Colegiului Național „Dinicu Golescu“ Câmpulung Muscel pentru proiectul „Vestea pădurii“.

* Premiul al III-lea în valoare de 1.000 de lei – proiectul „Stilton Technology“ realizat din echipa Colegiului Național „Gheorghe Asachi“ Piatra Neamț alcătuită din elevii Constantin Bicăjanu și Emanuel Mădălin Secăreanu.

* Premiul al II-lea în valoare de 1.500 de lei – la egalitate proiectul „Urmașii“ al elevului Pavel Podbereschi de la Colegiului Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț și proiectul „Biomasa – resursa viitorului“, de la Colegiului Național „Ferdinand I“ Bacău.

* Marele Premiu în valoare de 2.000 de lei – proiectul „Decebalus“ realizat de o echipă de elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș“ sub coordonarea profesorului Grigoruță Oniciuc. Lider de echipă și proiectare 3D – Andrei Petrescu; Departamentul fizică – Sebastian Leontică și Adrian Tofan; Departamentul Biologie – Diana Zlotilă, Maria Pricope și Tudor Bîrlădeanu; Departamentul Chimie – Mihai Dragoș Constantin și Andreia Luca; Departamentul Sociologie – Letiția Florea și Ruxandra Mușat.

Fondul total de premiere a fost de 7.500 de lei.

Parteneri: Asociația Euroavia Cluj-Napoca, Colegiul „Gheorghe Asachi“ și Colegiul Tehnic Forestier, ambele din Piatra Neamț.

Sponsori: Consiliul Județean Neamț, Consiliul Local Piatra Neamț, BRD și BCR și Asociația „Alumni Petru Rareș“.

Mihael BALINT