Premiile Concursului FOTO(ETNO)GRAFIA, ediţia a II-a

Festivitate Fotoetnografia Miercuri, la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”,  a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului FOTO(ETNO)GRAFIA, ediţia a II-a.

La secţiunea „Satul nemţean de altădată”, consacrată arhitecturii tradiţionale (locuinţe, lăcaşuri de cult, şcoli etc., inclusiv elemente de detaliu ale arhitecturii tradiţionale) au fost acordate următoarele premii: Premiul I – Constantin Florea (cu lucrarea intitulată „Vărărie”); Premiul al II-lea – Ciprian Munteanu („Sat de munte”); Premiul al III-lea – Alexandru Hoh („Biserica din lemn Sf. Dumitru”); Menţiune – Daniela Ursu („Catedrala de la Hangu”).

La secţiunea „Tradiţii” (obiceiuri, costum popular, meşteşuguri, ocupaţii, industrie sătească, mijloace de transport tradiţionale, aspecte reprezentative din existenţa comunităţilor rurale, inclusiv cea a minorităţilor), organizatorii au acordat următoarele distincţii: Premiul I – Verginia Ursache („La cules de in”); Premiul al II-lea – Ovidiu Slătineanu („Şezătoare”); Premiul al III-lea – Karola Florina Tărăntuş („Rodul toamnei”); Menţiune – Iustina Şoancă („Port tradiţional din Neamţ”).

Premiul I a fost în valoare de 300 de lei, premiul al doilea – 200 de lei, premiul al III-lea – 100 de lei şi menţiunea – 50 de lei. De asemenea, toţi concurenţii au primit o Diplomă de participare din partea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

„Am avut mai mulţi participanţi faţă de prima ediţie a concursului, dar din păcate n-am putut să-i premiem pe toţi. La cele două secţiuni, au fost premiate fotografii făcute în această vară, dar şi fotografii din arhiva personală a unor nemţeni. Ne bucurăm că am scos la suprafaţă aceste opere de artă şi ne dorim să facem şi un album, cât de curând, care să cuprindă atât fotografiile premiate la ediţia de anul trecut a concursului, cât şi pe cele premiate anul acesta.

Faţă de ediţia precedentă, în acest an au intrat în concurs mai multe fotografii din arhiva personală şi chiar dacă unele dintre acestea erau deteriorate, colegul nostru, Octavian Popa, le-a prelucrat, reuşind să scoată la iveală frumuseţea lor. Ne-am bucurat că au participat la competiţie persoane din toate zonele judeţului, pentru că partea de tradiţii trebuie conservată, valorificată şi promovată, cu fiecare ocazie”, ne-a spus Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Competiţia FOTO(ETNO)GRAFIA se adresează fotografilor amatori sau profesionişti, deţinători de material fotografic în domeniul etnografiei din judeţul Neamţ, propunându-şi atât scoaterea la lumină a documentelor vizuale păstrate în colecţii particulare, cât şi stimularea fotografierii satului viu, contemporan, surprins în elementele care îl definesc.

Expoziţia de fotografie rezultată în urma Concursului FOTO(ETNO)GRAFIA se află pe holul de la parterul Palatului Administrativ şi poate fi vizitată timp de o săptămână.

Irina NASTASIU