Premieră! / Prelevare de organe la Piatra Neamț

donator (2)

Un bărbat de 47 de ani din Piatra Neamţ, care a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în comă, în urma unui accident casnic, a redat speranţa la viaţă pentru 3 pacienţi din România (2 din Bucureşti şi unul de la Iaşi). Intervenţiile au fost efectuate de medicii din centrele universitare, cadrele de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ asistând la operaţii.

Bărbatul a suferit în urmă cu câteva zile un accident casnic, fiind diagnosticat cu traumatism – cranio cerebral. Acesta suferea şi de epilepsie. Pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Secţia Neuro-chirurgie pentru îndepărtarea unui hematom, însă medicii au fost rezervaţi încă de la început asupra şanselor de supravieţuire. Ieri, la ora 14.00 medicii nemţeni i-au declarat moartea cerebrala fiind demarate toate procedurile pentru transplantul de organe. La ora 23.00, două echipe de medici, una de la Clinica Fundeni Bucureşti şi cealaltă de la Iaşi au venit de urgenţă la Piatra Neamţ si au prelevat ficatul şi rinichii. Intervenţia a durat aproximativ 2 ore şi jumătate. Din cauza vârstei pacientului, medicii au hotărât ca inima să nu fie prelevată.

Chirurgul Bogdan Novac, medic Centrul Regional de Transplant  Iaşi a susţinut că „intervenţia  a decurs normal însă la ora asta nu este încă selectat pacientul care va primi rinichiul”. Şi dr. Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni a spus că „ totul a decurs normal. Organele sunt de bună calitate, la Bucureşti ajungând ficatul şi celălalt rinichi”.

Conducerea spitalului nemţean este bucuroasă că în sfârşit, după numeroase demersuri şi neajunsuri financiare, la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ se pot preleva organe existând posibilitatea să fie ajutaţi pacienţi din toată ţara. Dr. Alexandru Juncu, director medical al Spitalulului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a spus că „familia a fost de acord să doneze toate organele, însă cordul nu a fost prelevat din cauza vârstei pacientului. Bărbatul a ajuns în stare gravă la spital după ce a suferit un accident casnic. Situaţia acestuia era destul de complicată deoarece suferea şi de epilepsie. La ora 14.00 a fost declarată moartea clinică şi demarate toate procedurile pentru prelevare. A fost o şansă unică, pentru că nu ne-am confruntat cu o astfel de situaţie, deoarece trebuia dotare cu encefalograf. Am cerut la CJ şi până la urmă am avut înţelegere. Am avut pacienţi, posibili donatori, însă nu puteam stabili moartea cerebrală. A fost nevoie de multe, însă în ultimele 5 luni am primit tot ce ne trebuia pentru a face această secţie funcţională”.

Este prima intervenţie de acest fel desfăşurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, recent intrat în circuitul centrelor de prelevare a organelor. Medicii nemţeni susţin că cea mai mare provocare este să ajuţi familia să treacă peste durerea crâncenă a momentului şi să accepte să transforme moartea celui drag într-o şansă la viaţă pentru cineva necunoscut.

 

Gianina TOT