Prelevări de organe şi ţesuturi la Spitalul Judeţean Neamţ şi în 2015

organe* Medicii anesteziști care identifică potențialii donatori vor fi remuneraţi

Secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ va fi inclusă şi în anul 2015 în Programul Naţional de Transplant de Organe, Ţesuturi şi Celule de Origine Umană. Astfel, cadrele medicale specializate în prelevare de ţesuturi şi organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală vor avea în continuare susţinerea materială necesară pentru reuşita intervenţiilor.

“Pentru anul viitor ne propunem creșterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor 4 bănci de multițesut și celule pentru care în acest an am finalizat studiile de fezabilitate, precum și dezvoltarea transplantului pulmonar.  Evident că vom urmări și creșterea numărului de bolnavi transplantați care anul acesta au fost mai mulți cu peste 10%”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a adăugat că, anul 2014 a fost unul în care Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Transplant au înregistrat importante succese în domeniul transplantului.

În ultimul an Ministerul Sănătăţii a reuşit creșterea numărului de centre acreditate pentru prelevare de organe de la 16 câte erau funcționale la 42. De asemenea, au fost identificate resurse financiare pentru a remunera coordonatorii de program și medicii anesteziști care identifică potențialii donatori.

Conform datelor furnizate de Agenţia Naţională de Transplant, în 2014 au fost efectuate aproximativ 120 transplanturi de ficat, peste 300 transplanturi de rinichi și în jur de 200 transplanturi medulare și câteva sute de transplanturi tisulare. O parte dintre prelevări de ţesuturi şi organe au avut loc în cadrul secţiei ATI din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Geanina NICORESCU