Prelevarea de țesuturi și organe umane, tranșată printr-un nou ordin

Agenția Națională de Transplant a transmis Ministerului Sănătății o solicitare în vederea demarării procedurilor de avizare a Ordinului pentru aprobarea protocoalele terapeutice privind prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană de la donatorii decedați și de la cei în viață. Astfel se dorește conformarea la directivele și recomandările Uniunii Europene în acest domeniu.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este autorizat pentru prelevare de organe de la pacienți aflați în moarte cerebrală.
Proiectul de act normative postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății stabilește clar protocolul de prelevare a țesuturilor și organelor de la donator viu sau decedat, în vederea transplantării. Prelevarea de cord este un capitol aparte, fiind, de altfel, cea mai delicată procedură, atât la propriu, cât și la figurat, fiind vorba despre principalul organ vital al omului.

Inima trebuie transplantată în maximum 3 ore

Astfel, donatorul, în stare de moarte cerebrală, pentru care s-a obținut consimțământul informat pentru recoltarea de organe și țesuturi, aflat în unitate sanitară cu profil chirurgical, acreditată pentru prelevare de organe și țesuturi, este transferat în sala de operație în vederea inițierii procedurii.
În cazul prelevării cordului, echipa de prelevare este formată din doi chirurgi: un medic primar/specialist, calificat, cu experiență în acest domeniu – coordonatorul echipei de prelevare – și un alt medic specialist, calificat și cu experiență, respectiv asistentă medicală instrumentară, care se vor deplasa în unitatea spitalicească unde se află donorul potențial. Întreg echipamentul de recoltare a cordului, instrumentarul specific, soluții, medicație și materialele consumabile necesare sunt pregătite de echipa de prelevare și transportate la unitatea sanitară unde se efectuează recoltarea organului. După recoltare, cordul se introduce într-un prim sac de material plastic steril în care se adaugă ser fiziologic rece. Se elimină aerul din jurul cordului și se etanșeizează sacul prin ligatură cu un șnur în partea sa superioară. Acest prim sac, cu cordul, se introduce steril într-un al doilea sac în care se adaugă ser fiziologic cu gheață și acesta fiind ermetizat prin ligatură. Apoi totul se introduce în al treilea sac steril de asemenea ligaturat superior. Cordul astfel protejat se introduce în recipientul frigorific de transport evitându-se temperaturi sub 4 grade Celsius. Timpul de ischemie rece de la clamparea aortei ascendente și recoltare până la finalizarea implantării, trebuie să fie ideal sub 3 ore. Prelungirea timpului de ischemie asociată unor alți factori de risc (vârstă, hipertrofie ventriculară stângă, concordanță dimensiuni) influențează în mod negativ rezultatele.
Același proiect de ordin prevede protocoale de prelevare a grefei hepatice de la donator în viață și de la donator aflat în moarte cerebrală, protocol de prelevare a grefei pancreatice de la donatorul în moarte cerebrală, protocol de prelevare a rinichilor și pancreasului de la donatorul în moarte cerebrală, protocol de recoltare renală de la donatorul în viață ori de la donatorul în moarte cerebrală, protocol de prelevare a celulelor stem hematopoietic, protocol de prelevare cornee, protocol medical privind prelevarea globului ocular, a grefelor de piele, protocol medical de prelevare țesut osteotendinos de la donatorul viu ori de la donatorul în moarte cerebral și protocol medical de prelevare recoltare ovocide.
Geanina NICORESCU