PREFECTUL, CU OCHII SPRE PENSIONARI

 Instituţia Prefectului a organizat ieri o întrunire a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. Alături de persoanele vârstnice participante, au fost prezenţi în sală membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice şi reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate cu atribuţii în domeniu.

Scopul întâlnirii convocate de prefectul judeţului, Ioan Vlad ANGHELUŢĂ, l-a constituit, pe de o parte, un prim contact menit să permită deschiderea unui dialog continuu în vederea identificării problemelor cu care se confruntă persoanele vârstnice din judeţul Neamţ, pe de altă parte, prezentarea ultimelor noutăţi ale Casei Judeţene de Pensii Neamţ pentru această categorie de persoane.

Subiectele au vizat o informare privind recalcularea drepturilor de pensie pentru persoanele pensionate în perioada 1 ianuarie 2011 – 22 ianuarie 2013 inclusiv, precum şi o informare privind valorificarea, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare, a stagiului de cotizare realizat în grupa I de munca. Un alt punct de interes l-a reprezentat informarea privind repartiţia în anul 2014 a biletelor de tratament balnear în unităţile de cazare TBRCM.

“Pentru anul 2014 Casa Judeţeană de Pensii Neamţ a primit prin diagrama de repartizare, pentru cele 19 serii de tratament balnear, un număr de 813 bilete, pentru 10  staţiuni în care Casa Naţională de Pensii Publice deţine în proprietate structuri de cazare, şi anume: 1 Mai Oradea (Bihor), Amara (Ialomiţa), Buziaş (Timiş), Covasna, Geoagiu (Hunedoara), Moneasa (Arad), Nicolina (Iaşi), Olăneşti (Vâlcea), Pucioasa (Dîmboviţa) şi Sărata Monteoru (Buzău). În staţiunile menţionate pot fi tratate diverse afecţiuni reumatismale, cardio–vasculare, digestive , cât şi nevroze. Durata sejurului este de 16 zile, cererea de acordarea a unui bilet de tratament se depune cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul”, a declarat Cezar Aanegroaie, director executiv al Casei Judeţene de Pensii.

Reprezentanţii persoanelor vârstnice în cadrul Comitetului consultativ de dialog civic au solicitat prefectului judeţului Neamţ, Vlad ANGHELUŢĂ, sprijin în reprezentarea acestei categorii la nivelul administraţiilor publice. Prefectul judeţului şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a media acest tip de relaţie, specificând că prezenţa reprezentanţilor persoanelor vârstnice în zona factorilor de decizie din administraţie, fie şi cu rol consultativ, nu poate decât să fie benefică pentru comunităţile respective.

O altă solicitare a vizat prezenţa în mass media a dezbaterilor referitoare la problemele cu care se confruntă această categorie socială, prefectul judeţului oferindu-se să solicite sprijinul instituţiilor mass media pentru alocarea de spaţiu în vederea mediatizării acestor aspecte, cu menţiunea că acestea sunt entităţi private şi soluţionarea depinde exclusiv de disponibilitatea acestora. De altfel, unul dintre reprezentanţii mass media care au participat la întrunire, realizator al unei emisiuni la un post TV local, a oferit spaţiu dezbaterilor acestor probleme în emisiunea proprie.

Am ţinut foarte mult ca prima întâlnire pe care o am în calitate de prefect, în cadrul comitetelor care funcţionează pe lângă Instituţia Prefectului, să fie cu reprezentanţii persoanelor vârstnice. Având în vedere că este prima întâlnire a noastră, vă asigur că relaţia instituţională nu se va rezuma doar la o atitudine formală, cu scopul de a avea o agendă plină. Întâlnirile noastre vor fi periodice, de regulă lunare sau, în funcţie de probleme, mai dese, iar scopul principal îl reprezintă căutarea de soluţii, sub semnul echilibrului şi al judecăţii drepte, la problemele cu care vă confruntaţi dumneavoastră, cei care ne sunteţi părinţi şi ne-aţi format ca oameni.”, a declarat prefectul Ioan Vlad ANGHELUŢĂ.

Andreea FLOREA