Prea puţini psihiatri, extrem de mulţi bolnavi psihic

psihiatrie* Aproape 600 de bolnavi psihic în grija unui medic

* La Piatra Neamţ a fost angajat un specialist după îndelungi aşteptări

Echipa de profesionişti din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ s-a îmbogăţit cu un specialist de nota 10. Doctoriţa Oana Ioniţă, medic specialist în psihiatrie, a fost declarată admisă În urma concursului susţinut, săptămâna trecută, pentru ocuparea unui post vacant de doctor la secţie Psihiatrie, scos la concurs de mai bine de jumătate de an. Candidatul, singurul de altfel, a obţinut 100 de puncte la proba clinică/practică şi 98,66 puncte la proba scrisă.

Echipa de specialişti din cadrul secţiei de Psihiatrie rămâne, însă, deficitară, având în vedere numărul redus de medici care activează în secţie şi în regim ambulatoriu în raport cu afluenţa zilnică de pacienţi. În prezent, pentru partea de ambulatoriu oferă consultaţii doi medici, dr. Dan Iliescu şi dr. Sanda Vornicu. Dr. Iliescu poate oferi consultaţii numai lunea (interval orar 11-12) şi miercurea (12-14), iar dr. Vornicu se poate ocupa în fiecare zi de pacienţii care vin cu trimitere de la medicul de familie, între orele 8-14. În pavilionul Psihiatrie (care include şi Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică) cu o capacitate de 75 de paturi, pacienţii beneficiază de tratamente sub supravegherea celor 8 medici care activează în prezent, dr. Oana Ioniţă alăturându-se de ieri echipei de specialişti. Cel mai greu le este să se descurce în perioada concediilor, când efectivul aproape se înjumătăţeşte.

În celelalte spitale din judeţ unde sunt secţii de psihiatrie activează şi mai puţini medici de specialitate (Spitalul Muncipal de Urgenţă Roman-3, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman- 3), fapt îngrijorător având în vedere miile de bolnavi de care trebuie să aibă grijă, prin consultaţii periodice, tratamente specifice şi desfăşurarea activităţilor susţinute pe care le desfăşoară prin metode specifice pentru depistarea de noi cazuri. La finele anului trecut se aflau în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ 7.987 de bolnavi psihic (din care 340 periculoşi), mai mult de jumătate fiind din mediul rural.  Din totalul pacienţilor aflaţi în evidenţe, 225 reprezintă cazuri noi, înregistrate pe parcursul anului trecut, iar 11 dintre nou-intraţii în tratament au fost diagnosticaţi ca „bolnavi psihic periculoşi”.

De la 1 aprilie 2015 ar putea fi inclus în programele naţionale de boli netransmisibile cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii un Program naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică. Obiectivele acestuia sunt prevenirea depresiei şi a suicidului, promovarea sănătăţii mintale la locurile de muncă, asigurarea accesului la programe de sănătate mintală specifice pentru copii şi adolescenţi, creșterea sistemului de a aborda problematica consumului de alcool prin elaborarea și implementarea de intervenții specifice.

Geanina NICORESCU