Prea puțini asistenți medicali comunitari

asistentiBătrânii fără sprijin, bolnavii care nu-și pot purta singuri de grijă și comunitățile de romi cu nevoi speciale de asistență medicală și educațională sunt categorii de cetățeni pentru care societatea poate face mai mult, prin autoritățile competente. Iar semnalul de alarmă este tras chiar de Ministerul Sănătății, impulsionat de cerințele Comisiei Europene. Așa s-a născut un proiect legislativ care are drept scop amplificarea rețelei de asistență medicală comunitară. „În acest moment nu există o acoperire suficientă la nivel național cu personal din asistența medicală comunitară, foarte necesar mai ales în mediul rural“, se arată în expunerea de motive. Se dorește dezvoltarea unui program de formare a personalului din asistență medicală comunitară cu fonduri europene din ciclul 2014-2020, în cadrul Programului Operațional Dezvoltarea Capitalului Uman, așa cum este menționat în Strategia Națională de Sănătate 2015-2020, condiționalitate impusă de Comisia Europeană“, se arată în expunerea de motive.

* Doar 10 mediatori sanitari în tot județul

Primii asistenți comunitari au fost angajați în județul Neamț în anul 2007, când au fost trimiși pe teren 30 de angajați. De atunci și până în prezent, numărul celor angajați de stat pentru a contribui la creșterea accesului populației din grupurile vulnerabile la servicii de sănătate nu a înregistrat o creștere spectaculoasă, deși populația este din ce în ce mai îmbătrânită, mai bolnavă, iar comunitățile de romi au luat „avânt“. În 2014 activau 34 de asistenți comunitari și 3 mediatori sanitari pentru comunitățile de romi, iar anul acesta în județul Neamț activează, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, 41 de asistenți medicali comunitari și 10 mediatori sanitari, urmând să mai fie scoase la concurs câteva posturi. Din cei 10 mediatori sanitari, 3 sunt angajați cu veniturile Ministerului Sănătății și restul de 7 sunt angajați pe proiectul „Întărirea rețelei naționale de mediatori romi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației“. Mediatorii sanitari angajați pe proiect își desfășoară activitatea în Piatra Neamț, Roman, Bicaz, Boghicea, Văleni, Vânători Neamț și Roznov.

Practic, asistența medicală comunitară cuprinde ansamblul de activități, intervenții și servicii de sănătate organizate la nivelul comunității, destinate creșterii accesului populației aparținând grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate centrate pe prevenție și care se desfășoară în sistem integrat, prin colaborarea cu cabinetele medicilor de familie, cu serviciile sociale de la nivelul comunității, cu alte structuri medicale și sociale de pe raza comunității și a județului, inclusiv cu organizații neguvernamentale. Potrivit reglementărilor, asistenții comunitari se află în relație de subordonare cu Direcția de Sănătate Publică sau direct cu Ministerul Sănătății și în relație de colaborare cu medicul de familie, primăria, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și cu alte compartimente și categorii profesionale implicate în sistemul serviciilor de asistență socială. Beneficiarul principal este comunitatea locală și, în mod deosebit, categoriile de persoane vulnerabile.

Mediatorii angajați cu fonduri de la Ministerul Sănătății își desfășoară activitatea în Roman, Vânători și Bahna.

* Asistenții medicali comunitari din Bahna s-au pensionat

Primarul comunei Bahna, Cristian Liviu Ploșniță, este mulțumit de activitatea mediatorului angajat pentru relația cu comunitatea de romi și subliniază că este nevoie ca Ministerul să susțină în continuare această categorie de personal și să mai facă angajări, pentru că aceste comunități de romi cresc numeric și este foarte important să existe un climat de liniște, să se mențină sub control sănătatea acestora și, nu în ultimul rând, romii să-și trimită copiii la școală. „Avem un mediator sanitar pentru romii din comuna noastră, în satul Izvoare fiind o astfel de comunitate care trebuie ajutată. Din fericire, colaborăm foarte bine cu mediatorul sanitar, ne «traduce» care sunt problemele pe care le au romii, ne ajută să-i convingem să meargă la medicul de familie pentru orice problemă de sănătate, mai ales pentru a nu ne confrunta cu focare de infecție, iar ceea ce ne bucură foarte mult este că își trimit copiii la școală. Mai nou, au auzit și ei că se vor da acele tichete valorice pentru copiii care frecventează grădinița și au început să-i înscrie pe cei mici. Pe de altă parte, avem nevoie foarte mare și de asistenți medicali comunitari, care să monitorizeze cazurile sociale, bătrânii, bolnavii nedeplasabili. Cei doi asistenți pe care-i aveam au ieșit la pensie și am cerut ca posturile să fie scoase la concurs. Astfel, sperăm ca săptămâna viitoare să se ocupe posturile, pentru că avem mare nevoie de asistenți medicali comunitari“.

*Ministerul dorește servicii plătite de primării…

Asistenți comunitari activi sunt doar în localitățile Bârgăuani – Bălănești, Bicaz-Chei, Bodești, Borca, Ceahlău, Crăcăoani, Dochia, Dămuc, Dulcești, Girov, Gârcina, Faracașa, Hangu, Români, Poiana Teiului, Negrești – Dobreni, Pângărați, Săvinești, Zănești, Moldoveni, Tupilați, Grumăzești, Pipirig, Timișești, Botești, Pâncești, Petricani, Răucești, Ion Creangă și Oniceni.

„La sfârșitul anului 2015, la nivelul județului Neamț au fost aprobate de către Ministerul Sănătății un număr de 20 de posturi de asistenți medicali comunitari în următoarele localități: Podoleni, Păstrăveni, Secuieni și Bicazu-Ardelean“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Ministerul Sănătății și-a propus, prin propunerea legislativă publicată pe site, „îmbunătățirea cadrului normativ privind asistența medicală comunitară, definirea centrelor comunitare integrate și integrarea serviciilor la nivel comunitar, în funcție de nevoile din comunitate și de profilul acesteia – demografic, de morbiditate, indicatori socio-economici“. Mai exact, susține că va fi posibilă asigurarea serviciilor medico-sociale pentru persoane vulnerabile prin dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară, de coordonarea activității ocupându-se direcțiile de sănătate publică, iar de finanțare… „obligatoriu autoritățile publice locale“. Autorități locale care, deocamdată, abia au bani pentru salarii…

Geanina NICORESCU