Praznicul a băgat în spital 20 de săteni

dr. Pipirigeanu

Focar de toxiinfecţie la Vulpăşeşti-Sagna

După o înmormântare, familii întregi care au condus mortul pe ultimul drum au luat calea spitalului. Nu mai puţin de 20 dintre sătenii care au luat masa la prăznicarul de la biserica „Sf. Spiridon”, din localitatea Vulpăşeşti, au acuzat, brusc, dureri abdominale şi greţuri, fiind nevoie de intervenţia mai multor echipaje de salvare pentru primul ajutor şi transport la cel mai apropiat spital.

„20 de pacienţi cu vârste cuprinse între 4 şi 83 de ani diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară au fost transportaţi şi evaluaţi la Centrul de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ. Pacienţii prezintă forme medii de boală medie, dar au necesitat tratament având în vedere simptomatologia destul de intensă, cu greaţă, vărsătiuri şi diaree.

Fiind vorba despre un focar de toxiinfecţie alimentară, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în frunte cu directorul DSP, dr. Dan Morenciu, şi o echipă de control din partea Direcţiei Sanitare Veterinare Neamţ s-au deplasat la Vulpăşeşti-Sagna pentru anchetă epidemiologică şi pentru a recolta probe din mâncărurile servite la praznic.
„Pe 18 august, DSP Neamţ a fost anunţată de către Ambulanţa Roman despre existenţa unui focar de toxiinfecţii alimentară urmare a unui praznic în satul Vulpăşeşti”, ne-a relatat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ. „Din datele pe care le avem până în prezent rezultă că tot ceea ce s-a servit la praznic a fost mâncare comandată de la un restaurant din Roman. Se face un control igienico-sanitar şi o inspecţie la unitatea unde a fost gătită mâncarea şi la prăznicarul unde a fost servită. Măsurile sunt în desfăşurare”.

Nu avem de unde să ştim, în acest moment, dacă au fost alimente alterate sau dacă produsele au fost ţinute în căldură prea mult şi s-au stricat.

Geanina NICORESCU