Poveste de iarnă cu poveţe părinteşti, marca DSP Neamţ

DSP

 Pentru sărbători cu happy- end, cei de la Sanepid ne urează cumpătare

„Iată că am ajuns în ultimele zile din postul Crăciunului şi urmează mult aşteptatele sărbători de iarnă, sărbători care ne aduc bucurie în suflet tuturor, indiferent de vârstă”, îşi începe „eseul” conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, într-o notă extrem de optimistă. Reprezentanţii DSP susţin că „foarte mulţi oameni au reuşit să ţină întreg postul, au făcut o dezintoxicare a organismului şi acum aşteaptă cu nerăbdare venirea Crăciunului, când mesele copioase nu ne ocolesc”. Sigur că perioada de după post este de obicei o perioadă dificilă şi trebuie făcută o trecere treptată la alimentaţia obişnuită, iar cei de la DSP atrag atenţia celor care vor avea ce pune pe masă de sărbători că „mesele copioase sunt foarte periculoase deoarece stomacul şi ficatul sunt afectate brusc şi pot să apară crize biliare, tulburări de tranzit intestinal, disconfort digestiv, consecinţele fiind uneori deosebit de grave”.

Iar pentru a vă bucura împreună cu familia şi prietenii de sărbătorile de iarnă, aşa cum vă doreşte conducerea DSP Neamţ, trebuie să evitaţi excesele alimentare şi abuzul de alcool mai ales atunci când aveţi boli digestive, precum ulcer gastro-duodenal, dischinezie biliară, hepatită cronică, ciroză hepatică şi boli cardiace.

Sfaturile celor de la DSP sunt explicite, pentru ca tot tot omul să înţeleagă ce înseamnă cumpătare: „consumaţi cu moderaţie  alimentele grase precum slănină, maioneză, smântână, frişcă, mâncaţi încet şi mestecaţi mâncarea cât mai mult timp pentru a uşura activitatea stomacului şi evitaţi alimentele care ştiţi că vă fac rău; beţi lichide (apa plată, apă minerală) deoarece ele umplu stomacul şi diminuează dorinţa de a mânca; serviţi dulciurile la sfârşitul mesei şi încercaţi să mâncaţi cât mai puţine; după o masă copioasă beţi seara, la culcare, un ceai din plante (ceai verde, ceai de sunătoare, păpădie sau muşeţel) cu o felie de lămâie”.

Conducerea DSP Neamţ are sfaturi şi pentru „persoanele care vor participa la evenimentele organizate în aer liber”. Acestora le recomandă „folosirea mijloacelor de protecţie adecvate, respectiv căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte corespunzătoare; de asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool”. Dacă toate aceste sfaturi vor fi luate în seamă, cu siguranţă că DSP îşi va fi atins scopul. Sărbători liniştite, cu sănătate.

Geanina NICORESCU