Povară grea, la 12 ani

fata spanzurata

Nimeni n-a făcut caz de starea copilei care şi-a găsit sora spânzurată

* Asistentul social din Gârcina n-a avut timp să o vadă, dar promite că va forma o comisie

* Mama copilei ar fi spus că şi-a dus fata la terapie în oraş, dar medicul de familie nu confirmă eliberarea nici unui bilet de trimitere către specialist

* „O fată veselă, dar nimeni nu ştie ce e în sufletul ei”, spune diriginta

Nimeni nu ştie ce este în sufletul copilei în vârstă de 12 ani, din Gârcina, trecută prin trauma de a-şi fi găsit sora mai mare agăţată de ştreang. Dar nici nu încearcă foarte multă lume să afle. Ne mirăm când copii de 14, 15 ani îşi închid sufletul şi-şi iau zilele, aplaudăm campaniile de prevenţie derulate „ca la carte” de autorităţi, însă de multe ori „practica ne omoară”.

Oamenii şi-au făcut cruce când au auzit despre sfârşitul tragic al Cătălinei Toma, din Gârcina, care la 15 ani şi-a pus gâtul în laţ. Mulţi au compătimit-o şi pe sora acesteia, care la doar 12 ani a suportat şocul de a o vedea atârnată de un copac,  în grădina casei părinteşti. A trecut deja o săptămână de la tragedie, însă asistenta socială de la primărie, care intenţiona să discute cu familia imediat după înmormântare şi era hotărâtă să ia măsuri pentru asigurarea consilierii psihologice a copilei traumatizate, nu a avut timp să ajungă până la Almaş.

 

* „Ceva, ceva, e în familia asta… nu e prea zoz”

Silvia Lazăr, cea care este asistentă socială la Primăria Gârcina, a decis ieri, în urma discuţiei cu reporterul ziarului Ceahlăul, să formeze o „comisie de protecţie” şi să meargă acasă la această familie zilele acestea, să vadă exact care este situaţia. În familie au rămas trei minori trecuţi prin trauma sinuciderii surorii mai mari, tragedie care a avut loc în curtea casei unde ei îşi continuă traiul. Fetiţa de 12 ani, cea care şi-a găsit sora atârnând de un copac, spâzurată cu cureaua de la ghiozdan, trăieşte de o săptămână cu această apăsare pe suflet şi nu se ştie dacă are parte de un ajutor specializat pentru a-şi îndulci amarul şi limpezi gândurile.

„Mama ei mi-a spus că, în general, fata e bine, că nu e intrată aşa… într-o stare de apatie. I-am spus să stea mai aproape de copii, să-i înţeleagă, să facă în aşa fel încât să fie mult mai apropiată de ei, să fie într-o relaţie mult mai bună cu ei. Apoi mi-a spus că deja merge cu ea la terapie, la Piatra, dar nu ştiu ce să cred… Ceva, ceva, e în familia asta… situaţia nu e prea roz”, susţine asistenta socială Silvia Lazăr. Punând cap la cap informaţiile, s-a hotărât pe loc: „Zilele acestea o să fac o comisie de protecţie, o să merg la familie, cu domnul viceprimar şi mai vedem noi cu cine, să vedem cum se simt copiii, în special fetiţa care a găsit-o pe Cătălina în ştreang, şi apoi vom vedea dacă se impune să o trimitem pe copilă la consiliere psihologică, la un specialist din Piatra”.

Femeia care şi-a îngropat unul dintre copii i-ar mai spus asistentei sociale că sinuciderea Cătălinei s-a produs pe fondul unei depresii cauzate de moartea bunicii, că de doi ani, de când a decedat bătrâna, fata nu a mai comunicat cu membrii familiei. „Dar bunica e moartă de doi ani, deci povestea mi s-a părut cusută cu aţă albă”, a continuat asistenta socială. „Mi s-a părut că doar a gasit pe moment un motiv, o explicaţie, ca s-o las în pace. Că eu am luat-o cam direct, am întrebat-o cum de s-a întâmplat aşa ceva în familia ei. Şi a mai spus, fără nici o jenă, că nu s-a certat cu …concubinul, cu bărbatul cu care se afla într-o relaţie”.

Faptul că mama copilei vorbeşte despre o depresie tărăgănată doi ani şi netratată nu face decât să ridice şi mai multe semne de întrebare, indiferent dacă varianta ar fi sau nu cea adevărată.

 

* O fire veselă; aşa era şi sora ei…

Dr. Iulian Burculeţ din Gârcina, medicul familiei Tomşa, ne-a spus că nu a eliberat nici un bilet de trimitere către un specialist psiholog pentru fata în vârstă de 12 ani, cea rămasă cu imaginea surorii spânzurate întipărită în minte… Mama copilei nu a solicitat sprijin medical pe filiera medic de familie – specialist. Şi este greu de crezut că familia şi-ar permite consultaţii private, care costă între 50 şi 100 de lei, având în vedere condiţia socială destul de precară. Vom vedea, însă, care sunt concluziile celor avizaţi, în primă fază ce va concluziona „comisia de protecţie” din cadrul Primăriei Gârcina.

Profesoara Elena Corfu, dirigintă la clasa a V-a, unde o are elevă şi pe copila îndoliată, ne-a spus că o cunoaşte pe fată doar de o lună, practic de la începutul anului şcolar. Nu vede nimic schimbat la ea de la producerea tragediei, ba chiar o vede foarte veselă: „Sigur că nu pot să ştiu ce e în sufletul ei, dar la şcoală nu se exteriorizează, nu spune decât că se simte bine. Este o fire veselă, dar asta poate fi doar o aparenţă. Nu ştiu ce să zic… Eu am avut-o elevă şi pe sora ei, cea care şi-a pus capăt zilelor. Şi ea era o fată veselă, ce-i drept mai sensibilă, dar care nu PĂREA să aibă probleme. Cum spuneam, nu poţi şti ce-i în sufletul omului. Specialiştii psihologi sunt cei care au metode specifice prin care depistează problemele şi le pot trata”.

Geanina NICORESCU