În Postul Paștelui: Salata verde valorează cât 5 franzele

 

*Prin piețe, „cărnița de harac” tipic românească, costă între 6 și 10 lei kilogramul

*Cei care vor să-și prepare o salată de crudități trebuie să plătească  în jur de 10 lei

*Barabulele și orezul, “cheia succesului” pentru un post ușor de suportat financiar pentru omul de rând

De astăzi, creștinii încep cel mai lung post din an, respectiv Postul Paștelui. Conform normelor bisericești, timp de 6 săptămâni, ortodocșii trebuie să se abțină de la carne, brânză, ouă și lapte. În tot acest timp, pește se poate cosuma doar de două ori. Deci post greu, nenică!

Pe lângă mâncarea tradițională românească, respectiv fasolea și cartoful, omul s-ar „înfrupta” din când în când și dintr-o salată asortată din roșii, ceapă verde, ridichi și frunze de saltă, peste care se pot „arunca” și ceva măsline „vinovat” de gustoase și cărnoase. Curajoșii care se încumetă să pună în bol tot felul de „trufandale” extrasezoniere vor avea niscaiva “surprize” pe rafturile magazinelor, unde legumele și fructele sunt destul de scumpe. Dacă prin piețe nu prea se găsește banala salată verde, în schimb, prin marile magazine, ea este „regina balului”, pusă alături de fructul zemos, respectiv roșia (botaniștii consideră roșia ca fiind fruct). Deci o salată verde costă 5 lei, cât am da pe aproximativ 5 franzele. Dacă vă închipuiți că dacă plătiţi un pumn de bani veți avea parte și de calitate românească, vă înșelați! Această legumă de multe ori se dezvoltă din cale-afară de „natural”, plantată prin calele navelor, unde se înălță la lumina unor becuri speciale și hrănite „ecologic”, picătură cu picătură. Mai sunt și cazuri fericite, când aceste legume provin de la agricultorii iberici, însă inundațiile de anul trecut le-au distrus o bună parte din culturile de legume din solarii. De intemperii n-au scăpat nici agricultorii din Galați, cărora vremea rea le-a dat mari bătăi de cap în această iarnă. În extrasezon, nici roșia nu se comercializează așa de ieftin. Totuși, în cazul lor, kilogramul cumpărat este destul de acceptabil, între 5 și 7 lei. Zilele trecute, la piață, o legătură de ridichi costa 2,5 lei, la fel și ceapa verde. Dacă facem o socoteală scurtă, pentru prepararea unei porții de salată trebuie să plătim în jur de 10 lei.  Multe persoane preferă să facă salată din varză proaspătă.  Varză care, în aceeași zi, se comercializa cu același preț ca al ridichilor. Gospodinele, care în această perioadă vor să gătească fasole, trebuie să știe că un kilogram costă între 6 și 10 lei. Cei care poftesc la o porție de ciuperci la cuptor, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 7 lei. Pentru o salată de cartofi de post (fără ouă) e nevoie și de măsline. Însă costul acestora diferă în funcție de calitate, respectiv 17 lei kilogramul. Din fericire, barabulele sunt destul de ieftine, între 1,5 și cel mult 3 lei kilogramul. Orezul este și el disponibil într-o gamă largă. În supermarketuri, un kilogram costă între 2 și 7 lei. Pentru o tocană de legume se folosesc mai multe ingrediente. În piețe, un kilogram de morcov costă 2 lei, iar rădăcina de pătrunjel făce cu 2 lei mai mult. Și kilogramul de dovlecei sunt cam la același preț. La o mâncare, pătrunjelul pare a fi “cheia succesului”. În aceeași zi, pe tarabe, precupețele îl dădeau cu un leu legătura, la fel și mărarul. În acest post, cine își permite, poate cumpăra prune uscate, iar de dulceața și savoarea lor pot beneficia cei care plătesc pe kilogram, între 9 și 15 lei. Pentru un compot la mare artă puteți folosi mere, pere și struguri. În primul caz, un kilogram poate fi luat și cu 2 lei. Costul perelor e ceva mai piperat, respectiv 7 lei. Strugurii nu sunt așa de scumpi. Cei care poftesc la așa ceva, vor plăti 7,5 lei kilogramul. Pentru a sfârși o seară romantică, e musai nevoie de ceva căpșuni, cu un gust delicat și aromat. În piețe, o caserolă cu așa trufandale costă 14 lei.

Una peste alta, când tragem linie și adunăm, Postul Paștelui va „zdruncina” serios bugetul unei familii cu venituri modeste…

Valentin ANDRIEȘ