Postaşii pichetează Prefectura

* Protestatarii au trimis o scrisore de nemulţumire Guvernului

*”Cercetări în stil comunist” pentru sindicaliştii care au fost la Bucureşti

*Desfiinţarea oficiilor poştale din rural şi a jumătate din cele din oraşe

Divergenţele puternice şi nemulţumirile acumulate în ultimii ani de lucrătorii poştali se materializează astăzi printr-un pichet şi un miting de protest în faţa Prefecturii Neamţ, între orele 14 şi 15. La protest participă în jur de 50 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali Neamţ, poate chiar mai mulţi, numărul acestora fiind îngrădit de faptul că nu se pot alătura decât acei angajaţi care se află în zi liberă sau în concediu de odihnă.

Primele mişcări de protest au fost organizate în faţa sediului Companiei Naţionale „Poşta Română” din Bucureşti pe 7 februarie, când a fost un pichet, şi pe 12 ale lunii când a avut loc un miting de protest. „Noi am fost deja la domnul prefect Mitea şi am depus câteva materiale referitoare la problemele cu care ne confruntăm”, a precizat Vasile Trifescu, preşedintele Filialei Neamţ a Sindicatului Lucrătorilor Poştali. „Nu putem aduce foarte mulţi oameni, mai ales că după ce am mers pe 12 februarie la mitingul din Capitală au început nişte cercetări în stil comunist, să vadă dacă cei care au participat au fost în concediu sau în zi liberă”.

* Tăieri salariale de peste 10% şi mii de şomeri

Poştaşii nemţeni ies în stradă nemulţumiţi de „incapacitatea şi reaua voinţă a aşa-zişilor mari experţi ai Poştei Române, legende vii ce au rezistat pe posturi în ultimii 20 de ani, indiferent de schimbările de management, cu salarii mari şi foarte mari şi tot felul de facilităţi (…) care nu au propus nici măcar o singură măsură coerentă şi concretă de funcţionare durabilă a acestei companii”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

Poştaşii sunt nemulţumiţi şi de faptul că, deşi au lefuri mici şi au rămas tot mai puţini, sunt nevoiţi să suporte din propriile buzunare costurile consumabilelor necesare desfăşurării activităţii zilnice la locul de muncă. Protestatarii nu văd nimic bun la orizont şi acuză managerii companiei de „administrare mediocră” şi de faptul că „ţin echilibrul societăţii exclusiv prin amputarea drepturilor angajaţilor”. De peste 3 ani compania se află într-un continuu proces de organizare şi reorganizare, „fără efecte vizibile, doar în degradarea calităţii serviciilor şi a condiţiilor de muncă şi pierderea locurilor de muncă”. Concret, ultima măsură a managementului prevede reducerea veniturilor salariaţilor cu peste 10%, intenţia de desfiinţare a jumătate dintre oficiile poştale din mediul urban şi a tuturor celor din rural.

Sindicatul anunţă că va continua acţiunile de protest până când actualul management va propune un program de consolidare a companiei, bazat pe creşterea veniturilor angajaţilor, şi face un apel la populaţie să fie solidară cu acţiunile lor.