Porc vândut la târg cu 18 milioane de lei vechi!

targ porci

 Nici nu s-a luminat bine de ziuă când târgul de la Roznov devine un adevărat furnicar. Ţăranii au venit, în sâmbăta de târg, să-şi etaleze păsările şi animalele crescute cu trudă peste an şi speră „să dea lovitura” în apropierea sărbătorilor. Privirea multora rămâne aţintită asupra unui porc ajuns de marimea frigiderului care-l „aşteaptă” de sărbători. Proprietarul cere nici mai mult, nici mai puţin decât 18 milioane de lei vechi şi asigură transportul.  Nici n-ar putea, de altfel, să-l mai scoată din remorcă, pentru că abia mai respiră şi aşa.

Alături, guiţă porcii de până la 100 de kilograme, pe care proprietarii i-ar da la 12 lei kilogramul în viu. Măsuraţi „din ochi”, rotofeii care trec de 100 de kilograme se vând cu 8-9 lei kilogramul în viu, evident din cauza stratului mai consistent de slănină. Vânzările merg destul de bine, iar ţăranii sunt mulţumiţi că au, din nou, liber la vânzarea porcilor în târguri şi oboare. În ultimii ani au fost restricţii pe fondul bolilor specifice acestor animale. Sigur că cine avea de vândut sau de cumpărat tot îşi atingea scopul, de regulă tranzacţia având loc direct în ograda omului. Acum, condiţiile de vânzare-compărare sunt bune, sub stricta supraveghere a medicului veterinar angajat de autoritatea locală să supervizeze tranzacţiile din târg. Fiecare vânzător deţine documente care atestă sănătatea animalului. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ avertizează populaţia să efectueze examenul trichineloscopic al cărnii înainte de consum, pentru a nu avea surprize neplăcute chiar de sărbători. Trichineloza este o boală foarte gravă, larvele de trichinella fixându-se în muşchi, cu urmări extrem de grave, ducând la paralizie şi chiar la deces, dacă afecţiunea nu este depistată la timp şi tratată.

Sigur că nu toată lumea preferă să consume carne de porc de sărbători. Mizând pe aceasta, ţăranii au venit la târg şi cu păsări de tot felul. Cele mai ieftin, dacă se poate spune ieftin, se vând raţele. „La promoţie” costă 25 de lei, cum spune una dintre femeile înfrigurate, venite cu noaptea-n cap la târg, cu două raţe sub braţ. Lângă ea, un moş care-şi supraveghea cârdul de gâşte, nu lasă deloc din preţ, fiind convins că are marfă din cea mai bună calitate. Dacă nu acum,atunci când să facă şi el un ban?… Aşa că preţul e clar: 80 de lei gâsca. De ţară, crescută eco, numai cu grăunţe…

Cine are probleme cu colesterolul poate opta pentru carnea de curcan. În viu, un curcan din bătătură poate fi luat şi împănat pentru masa de Crăciun dacă vă ţine buzunarul:  80 de lei, până 150 de lei, în funcţie de cât e de bine crescut. Gusturile nu se discută, aşa încât pentru cei care nu preferă decât ciorba din cocoş ori găină, sunt lesne de găsit păsări cu 40 ori 50 de lei. Bani să fie!

 

Geanina NICORESCU