Pompierii- piromani au fost arestaţi

piromani 111

* Şeful SVSU Ştefan cel Mare a ţinut să se dezică de ei

Fraţii gemeni George Paul şi Petrică Marius Cojocaru, în vârstă de 23 de ani,  din comuna Ştefan cel Mare, au fost arestaţi, ieri, sub acuzaţia de distrugere prin incendiere. Imediat ce au aflat sentinţa, amândoi au declarat recurs, considerând probabil că e cam mult să ajungă după gratii pentru că au incendiat câteva căpiţe de fân. Se pare că a cântărit foarte mult în faţa instanţei tocmai calitatea lor de pompieri voluntari în comună, iar jocul de-a „noi punem focul, noi mergem să stingem” nu a părut deloc sănătos în ochii judecătorilor. Pe de altă parte, atribuirea acestei calităţi – neparafată cu toate actele în regulă – l-a iritat pe şeful SVSU Ştefan cel Mare, care a ţinut să se dezică de cei doi fraţi.

“Ei făceau într-adevăr pregătire pe maşina noastră, din 15 decembrie, de când am primit-o, dar nu aveau calitatea de pompieri voluntari”, a spus ferm Constantin Chiriac, şeful SVSU Ştefan cel Mare. “Ca să fii pompier voluntar trebuie să aduci o cerere în acest sens, copie după actul de identitate şi adeverinţă de la medicul de familie că eşti apt fizic pentru o astfel de muncă. Ei au adus actele, dar încă nu s-a semnat nici un contract nimic, deci nu erau pompieri voluntari. Aşa avem în comună 53 de persoane care fac voluntariat”.

Întrebat câte din aceste persoane fac “antrenament” pe maşina de stins incendii, şeful SVSU a restrâns cercul la 5. Iar din cei 5, 2 erau fraţii Cojocaru, care au participat la 5 stingeri de incendii anul acesta, în 4 cazuri ei fiind “iniţiatorii”. În asemenea condiţii – nesemnarea unui contract pentru care existau toate actele pregătite, şi care s-ar fi semnat cu siguranţă, dacă poliţiştii n-ar fi stabilit cine pune foc în gospodăriile sătenilor – l-am întrebat pe şeful SVSU cum se pot numi fraţii Cojocaru. “Persoane de sprijin”, a răspuns el prompt. De real spijin, am putea adăuga. Mai ales pentru silueta animalelor care au rămas fără mâncare în mijlocul iernii. Şi dacă tot este nevoie de adeverinţă de la medic pentru ca “persoana de sprijin” să devină “pompier voluntar”, poate n-ar fi rău să se ceară şi o examinare măcar psihologică, dacă nu psihiatrică. Să nu mai apară surprize!

Cât despre aceeaşi calitate de pompieri, se cuvine să precizăm că structurile voluntare înfiinţate la primării nu au nici o legătură cu ISU şi cu pompierii militari, decât din punct de vedere al instruirii şi controlului. Doar şeful SVSU este angajat al primăriei, restul sunt voluntari care sting incendii din dorinţa de a fi utili. Sau le aprind, dacă asta le face şi mai mare plăcere.

Cristina MIRCEA