Poliţiştii sindicalişti vor 5.000 de posturi noi

snapChiar dacă la ultima rectificare bugetară s-au alocat bani pentru orele suplimentare, norma de echipament şi alte drepturi speciale, poliţiştii semnalează în continuare oficialilor de la vârf deficitul de personal ca problemă rămasă nerezolvată. Agentul şef Ioan Cănărău, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie filiala Neamţ şi viceliderul SNAP, spune că se fac permanent demersuri la minister pentru soluţionarea problemei: „Într-o adresă remisă recent vicepremierului Gabriel Oprea, conducerea sindicatului nostru face un nou apel pentru a se găsi variante de mărire a organigramei IGPR cu măcar 5.000 de posturi în plus. Suntem într-o situaţie dificilă, poliţiştii sunt nevoiţi să efectueze numeroase ore suplimentare din cauză că se manifestă un indice crescut de criminalitate, dar suntem puţini, se ştie că există posturi de poliţie cu doi lucrători, ceea ce înseamnă un volum extrem de mare de activitate în operativ”, a declarat viceliderul Ioan Cănărău.

În adresa semnată de Iulian Surugiu, preşedintele SNAP, se arată că problema de personal în structurile MAI este o chestiune de maximă importanţă: „Domnule vicepremier, în contextul economico-social prezent, dar şi pe fondul creşterii semnificative a criminalităţii, vă adresăm solicitarea de a propune în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării redimensionarea organigramei IGPR cu încă 5.000 de funcţii bugetate în plus. Această solicitare îşi găseşte fundamentul în volumul foarte mare de ore suplimentare efectuate de poliţişti pentru a face faţă nevoilor situaţiei operative”, se arată în solicitarea SNAP.

Situaţia de ultima dată arată că în cea mai nouă activitate gestionată de poliţişti, instituţia supravegherii judiciare reglementată de noile coduri penale, sunt angrenaţi circa 500 de agenţi la nivel naţional. Aceştia au urmărit, din februarie 2014 când au intrat în vigoare noile coduri penale şi până acum, mii de persoane cu restricţii de ordin preventiv cu arest la domiciliu, control judiciar şi control judiciar pe cauţiune. Numai săptămâna trecută s-au înregistrat 141 de persoane supuse supravegherii judiciare exercitate de poliţiştii din birourile organizate în cadrul poliţiilor municipale. „Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române. Prin urmare, sindicaliştii din cadrul federaţiei “Alexandru Ioan Cuza” remarcă situaţia şi cer să se facă noi angajări în sistem prin care să se poată asigura volumul de muncă din teritoriu. Rămâne de văzut ce răspuns vor primi, însă angajările de orice fel în sistemul bugetar sunt în continuare suspendate, potrivit guvernului.

Cristina IORDACHE