Poliţiştii ies în stradă!

*Tărăgănarea modificării condiţiilor de decontare a cheltuielilor cu naveta şi a regimului disciplinar îi determină pe sindicaliştii din SNAP să ajungă la forme stradale de protest *Primul miting va avea loc pe 1 aprilie, la Bucureşti

Agentul şef Ioan Cănărău, liderul Filialei Neamţ a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie şi vicepreşedintele la nivel naţional spune că pe 1 aprilie va avea loc un miting de protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne şi a Guvernului. “Nici un ministru nu a făcut până acum o reformă în poliţie, toţi au promis, şi atât!”, spune liderul SNAP Neamţ. “Liderul nostru (n.n. – Iulian Surugiu) este în discuţii zilele acestea cu ministrul Oprea şi dacă nu se rezolvă măcar statutul poliţistului, suntem hotărâţi ca la 1 aprilie să ieşim în stradă, să protestăm la Bucureşti!”, a adăugat agentul şef Ioan Cănărău.

Discţiile la nivel înalt purtate zilele acestea au avut ieri un moment de vârf, când Iulian Surugiu, liderul SNAP, a avut o nouă discuţie cu ministrul de interne, Gabriel Oprea. “Dacă săptămâna aceasta nu se continuă negocierile privind statutul poliţistului, cu siguranţă la 1 aprilie vom ieşi în stradă. Astăzi (n.n. – ieri) voi avea o ultimă discuţie cu domnul vicepremier Oprea şi dacă nu-mi dă un răspuns afirmativ, vom desfăşura un miting de protest la ministerul de interne, apoi vom mai vedea. Eu cred că statutul poliţistului rezolvă multe probleme pe care le avem noi, poliţiştii, printre care şi ordinal 136 privind transportul poliţiştilor şi decontarea navetei, dar şi reglementările disciplinare şi multe alte chestiuni care necesită înnoiri”, a declarat liderul Iulian Surugiu.

Poliţiştii nemţeni sunt nemulţumiţi de indiferenţa şefilor de la Bucureşti, care fiecare a promis dar nu a mai făcut nimic de mai bine de zece ani. “Statutul poliţistului este rămas nemodificat din 2002”, susţine viceliderul SNAP. “O reformă în poliţie nu a făcut nici un ministru, toţi au promis, dar au rămas doar promisiunile. Dacă pînă la sfârşitul lunii nu se adopta cel puţin două ordine, ieşim în stradă, direct la Bucureşti, în faţa ministerului, a guvernului. Cele două schimbări pe care le solicităm se leagă de ordinal 400 privind regimul disciplinar şi ordinul referitor la decontarea navetei poliţiştilor. Noi primim echivalentul unui bilet la clasa a doua cu trenul, iar cei de la poliţia de frontieră primesc echivalentul a 7,5 litri de combustibil la 100 de km – ceea ce e normal şi ar trebui să se aplice la fel, pentru toată lumea. Statutul poliţistului se află şi acum la comisia de dialog social, între timp s-a ajuns la un proiect comun şi nu înţelegem de ce durează adoptarea acestuia”, mai spune agentul şef Ioan Cănărău.

Printre doleanţele poliţiştilor care se doresc a fi clarificate o dată cu noul statut este şi modalitatea prin care se accede la funcţii. Agenţii au propus un amendament prin care să poată susţine concurs pentru funcţii de conducere şi poliţiştii care au studii superioare şi vechime în sistem, nu doar ofiţerii. De asemenea, sindicaliştii au remis guvernului o scrisoare deschisă în care solicită, cu argumente, renunţarea la iniţiativa de a trece Ordinea Publică şi Rutiera la primării, nu doar pentru că s-ar subordona şi politic, ci şi pentru că s-ar putea ajunge la dizolvarea structurilor de poliţie. “Noi am cerut de mult timp măcar schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Gardă Publică, de pildă, pentru ca măcar titulatura să diferenţieze cele două structuri, iar acum se insistă pe trecerea celor două servicii în subordinea consiliilor locale, dar sistemul nostru încă nu e reformat!”, adaugă viceliderul Ioan Cănărău. Rămâne de văzut ce rezultat vor avea în final discuţiile de la Bucureşti dintre sindicat şi minister privind înnoirea statutului poliţiştilor şi dacă va mai fi nevoie de proteste.

Cristina IORDACHE