Poliţiştii au dat amenzi de 30.000 lei deţinătorilor de păcănele

pacaneleAcţiunile derulate în ultimul timp de polițiștii de ordine publică în rândul deținătorilor de automate de jocuri de noroc, s-au finalizat cu aplicarea a 35 de amenzi în valoare de 28.600 de lei pentru neasigurarea cu sisteme de pază și protective, aşa cum prevede legislaţia. “În ultimele luni, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică- compartimentele sisteme de securitate au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor săvârșite în locurile și localurile unde sunt instalate automate de jocuri de noroc tip slot-machine, prin verificarea modului în care deținătorii și-au asigurat paza ori au luat alte măsuri de securitate”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.
Scopul acestor verificări a fost de a urmări existența planului de pază la unitățile controlate, actualitarea și respectarea prevederilor acestuia, existența sistemelor electronice de alarmare și su-praveghere video, legalitatea instalării, menținerea în stare de funcționare și modul efectiv de utilizare a acestora, dar au și procedat la instruirea personalului de pază pentru a creşte vigilența și capacitatea de reacție a acestora.
Poliţiştii au descins la 223 de unităţi din rural şi urban, dintre care 21 de săli de jocuri. La final, situaţia era aşa: 190 de obiective erau asigurate cu sisteme de alarmare, 164 cu sisteme de supraveghere video și 12 cu pază fizică. “Doar 34 de obiective dețineau proiecte ale sistemelor de alarmare avizate de poliție conform noilor prevederi.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale în sumă de 28.600 de lei”, a mai spus ofiţerul de presă. Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor care stipulează obli-gaţii pentru conducătorii uni-tăţilor care operează cu numerar şi care trebuie să impună măsuri eficiente în scopul asigurării pro-tecţiei personalului şi a valorilor pe timpul manipulării, procesării, depo-zitării sau transportului şi descurajării săvârşirii infrac-ţiunilor contra patrimoniului, precum şi în scopul acordării spri- jinului necesar organelor judiciare în vederea identificării făptui-torilor. “La obiectivele cu program permanent în care, pe timpul nopţii, îşi desfăşoară activitatea mai puţin de 3 angajaţi, con-ducătorii unităţilor au obligaţia executării şi folosirii unui ghişeu special amenajat care să asigure protecţia la atacuri manuale asupra casierului”, spun normati-vele în domeniu. Altfel, sanc-ţiunile pleacă de la 2.000 de lei şi ajung până la 5.000 de lei.
Cristina Iordache