Poliția Sanitară Veterinară intră pe „fir“ în cazul câinilor țintuiți în ger de proprii stăpâni

*„Orice persoană care are cunoștință despre un caz de rele tratamente față de animale să se adreseze de urgență către DSVSA Neamț“

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a transmis apelul ca „orice persoană care are cunoștință despre un caz de rele tratamente față de animale să se adreseze de urgență către DSVSA Neamț“, după ce noi am semnalat cazul unui cățeluș ținut în fundul grădinii în ger, sub o coală de azbest, de o familie de bătrâni din Brusturi, satul Groși. Sesizarea venise din partea Mariei Ilisei, vecina acestor oameni cu inimă de gheață. Iar cazul nu este, evident, unul singular, și iată că DSVSA Neamț îndeamnă populația să nu rămână indiferentă dacă constată asemenea situații. „Orice persoană care are cunoștință despre un caz de «rele tratamente față de animale» sau «cruzime față de animale», conform Legii 205/2004 (privind protecția animalelor), sau cu privire la rele tratamente sau cruzime aplicate câinilor fără stăpân, respectiv OUG 155/2001 modificată și recompletată de Legea 258/2003 (privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân), trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp, telefonic sau în scris, către DSVSA Neamț, reclamația fiind preluată imediat de consilierii din cadrul Compartimentului Poliția Sanitară Veterinară a Alimentelor și Biroul Antifraudă. Aceștia se vor deplasa în timp util la adresa respectivă pentru a constata la fața locului veridicitatea faptelor reclamate. Se întocmește o Notă de Constatare, se iau măsurile necesare, soluția finală fiind dată în maxim 30 de zile de la reclamarea cazului“, a punctat dr. Sorin Ulea, director executiv în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.

Cu privire la adăpost, hrană și îngrijire a câinilor cu stăpân, conform Legii 205/2004, deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de rasă, sex, vârstă și categorie de producție, adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală. „Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi. În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor adecvate. Nerespectarea legii constituie contravenție“, se menționează în Legea 205/2004.

Cazul semnalat de Maria Ilisei, din Brusturi, a ajuns în atenția DSVSA Neamț.

Geanina NICORESCU

(Foto arhivă Antoniu LOVIN)