Poliţele RCA se scumpesc cu 20%

accident

* Asigurătorii se plâng de nivelul mare al daunelor acordate de instanţe

* Cea mai mare despăgubire de anul trecut a fost de 130.000 de euro, în vreme ce o poliţă RCA este sub 100 de euro

Nici nu şi-au revenit bine din şocul anului 2013, că nemţenii care deţin maşini primesc un nou duş rece. Chiar de la începutul acestui an asigurătorii estimează noi creşteri ale preţului poliţelor de răspundere civilă auto, care ar putea fi cuprinse între 15 şi 20%. O creştere mare, care vine pe o piaţă deja slăbită după majorarea cu 50% a poliţelor RCA de anul trecut şi care a făcut ca numărul maşinilor fără asigurare să ajungă la un million la nivelul întregii ţări. Creşterea tarifelor poliţelor RCA are mai multe explicaţii, iar efectul ultimei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară prin care societăţile de asigurare au fost obligate să stabilească preţuri care să acopere cheltuielile şi daunele plătite încă se fac resimţite.

“Consider că s-a ajuns ca instanţa să acorde despăgubiri în procesele cu vătămări corporale grave şi deces de ordinul sutelor de mii şi chiar milioanelor de euro, ceea ce face ca totalitatea daunelor să crească atât de mult încât să determine creşterile de preţuri înregistrate anul trecut”, spune Florin Brăescu, din cadrul unei companii cu sediul în Piatra Neamţ. “În măsura în care s-a ajuns la despăgubiri şi de 100 de ori mai mari decât asigurarea, este firesc ca preţul poliţei să crească, pentru că numai la noi se poate ca în instanţă o victimă sau familia să primească asemenea despăgubiri disproporţionate. Nicăieri în Europa nu se întâmplă aşa ceva, judecătorii au o plajă, un cuantum în care se încadrează. Numai la noi se tergiversează soluţionarea acestei probleme”.

 

* Cea mai mare despăgubire a fost de 130.000 de euro anul trecut

Asigurătorii nemţeni şi-au făcut calculele şi încet-încet îşi restrâng portofoliul pe acest segment. Nimeni nu renunţă la RCA pentru că de aici vin clienţi pentru celelalte asigurări pe care le oferă şi atunci soluţia pentru a împăca şi disponibilitatea cumpărătorului dar şi nevoia de recuperare a pierderilor mari din 2013 vine din aplicarea unei creşteri de preţ ponderate şi compensarea tarifelor la alte produse.

“Cred că o creştere de maxim 15 – 20% va fi anul acesta la poliţele RCA, pentru că ASF impune acoperirea cheltuielilor şi a daunelor, pentru sunt pierderi de acoperit, pentru că rata de daună a crescut foarte mult de anul trecut şi pentru că sancţiunile ASF sunt mari şi foarte stricte”, spune un consultant al unei companii ce se poziţionează în a doua parte a clasamentului naţional pe RCA şi care anul trecut a avut cele mai mari scumpiri pe acest segment, de 50%, dar şi cele mai mari daune de achitat. “Pentru noi piaţa de RCA nu este atractivă, dar nu renunţăm, nici un asigurător nu renunţă la un segment de piaţă, indiferent cât de mic este. În schimb, nu vom majora foarte mult tarifele întrucât nu putem uita ce piaţă avem la dispoziţie, care sunt veniturile nemţene şi oricât am dori să obţinem profit, pe ansamblu, nu putem să stabilim tarife care alungă clienţi care este posibil să mai aibă nevoie şi de alte produse de asigurare. Ne orientăm spre un echilibru în tarife şi produse anul acesta, iar dacă vorbim de RCA să mai spunem că anul acesta vom oferi bonusuri mari, între 32% şi 36% celor care au venit la noi în ultimii ani şi nu au avut evenimente”. Cea mai mare despăgubire de achitat, anul trecut în Neamţ, a fost de 130.000 de euro.

 

* Poliţa minimă este sub 100 de euro

Asigurătorii nemţeni mai spun că o inevitabilă creştere a tarifelor la RCA pe 2014 este determinată şi de unda de şoc de anul trecut, amplificată de scăderea drastică a profitabilităţii pe acest segment de produse, de sancţiunile impuse de ASF pentru neplata daunelor, de numărul mare de daune plătite şi de creşterea ratei de daună, nu în ultimul rând de performanţele economico-financiare ale asigurătorului.

“Dacă ne uităm la tarifele noastre la RCA şi la cele pe care le plătesc alţi cetăţeni europeni, vom observa  că poliţele noastre sunt şi cele mai ieftine”, mai spune Florin Brăescu. “În vreme ce la noi cea mai ieftină poliţă RCA este sub 100 de euro şi poate ajunge până la 450 de euro, fără a ne referi la excepţii, în multe ţări europene poliţa obligatorie este de 7 – 800 de euro. În aceste condiţii este foarte posibil ca firme de reasigurare mari, străine, să analizeze şi să ia decizia că aici este o piaţă care nu mai justifică acoperirea riscurilor şi pleacă, ceea ce nu este un semnal bun. Pe de altă parte, la noi piaţa de RCA nu mai este profitabilă demult, pentru că se plăteşte prea puţin pentru o acoperire de riscuri majore ce ajung să fie despăgubite la un nivel mult prea mare, iar compania este obligată să le achite cu prioritate altfel riscă amenzi din partea autorităţii de supraveghere. Dacă ai 10 astfel de daune într-un an, rişti să termini anul foarte prost şi să te gândeşti serios dacă mai rămâi pe RCA şi dacă da, de unde compensezi pierderile”.

Reprezentantul altei companii aflate pe un loc fruntaş în topul vănzătorilor spune că problema cea mai mare care determină majorarea tarifelor şi anul acesta este nivelul mare al daunelor. “Chiar dacă vor mai fi creşteri de preţ la poliţele RCA, cred că piaţa se va stabiliza anul acesta, în aşa fel ca şi efectele undei de şoc din 2013 să treacă. Problema care rămâne este nivelul mare al daunelor. Va trebui să găsim un echilibru între produsele oferite, chiar dacă asta presupune să ne retragem un pic de pe acest segment”, a declarat consultantul Ramona Mănilă.

Majoritatea asigurătorilor anunţă, astfel, creşteri de până la 20% a tarifelor la poliţele RCA, ceea ce probabil va face ca numărul şoferilor care circulă nelegal să crească.

Cristina IORDACHE