„Poeta sufletelor simple“, omagiată la Școala Cotu-Vameș

Școala Gimnazială „Otilia Cazimir“ din Cotu-Vameș organizează, pe data de 13 februarie, cea de-a VIII-a ediție a Concursului Interjudețean „Otilia Cazimir – poeta sufletelor simple“. Manifestarea are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Muzeul Literaturii Române „Vasile Pogor“ Iași, Muzeul „Otilia Cazimir“ Iași, Biblioteca Municipală „G.R. Melidon“ Roman, Primăria Comunei Horia, Parohia Cotu-Vameș și Biblioteca Comunală Horia.

Proiectul își propune, între altele, dezvoltarea competențelor lingvistice și a creativității elevilor, dezvoltarea gustului estetic prin ilustrarea conținutului ideatic al poeziei Otiliei Cazimir, precum și dezvoltarea potențialului educativ al creației Otiliei Cazimir în rândul elevilor. Activitățile se vor desfășura pe două secțiuni: creații literare ale copiilor (concurs pentru elevii din învățământul primar și gimnazial) și organizarea unei expoziții cu lucrări artistico-plastice ale copiilor, incluzând pictură, colaje, țesături și împletituri.

„Întrucât cultura este o formă de viață prin care o colectivitate își exprimă forța creatoare, după cum spunea Marin Preda, avem datoria de esență ontologică de a o trăi în sens creator, aducând un omagiu valorii autentice. În zori om, devenită stea la asfințit, Otilia Cazimir ajunge, urmându-și itinerariul spiritual, element de temelie în patrimoniul simbolic național. Se cuvine, așadar, să sfințim amintirea, să valorificăm sensul sentimentului specific românesc, dorul, așa cum însăși poeta o făcea“, se subliniază în Argumentul proiectului.

Cele mai valoroase lucrări intrate în competiție vor fi incluse într-un volum dedicat manifestării, fiecare elev urmând a primi o diplomă de premiu sau de participare, în cadrul festivității de premiere organizată pe data de 13 februarie.

Otilia Cazimir, pe numele său adevărat Alexandra Gavrilescu, s-a născut pe data de 12 februarie 1894 la Cotu Vameș, județul Neamț, fiind al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu. Și-a petrecut copilăria în satul natal, unde a început să scrie primele poezii. În 1898 se mută cu familia la Iași, unde urmează școala, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filozofie. A debutat în anul 1912 în revista „Viața românească“, cu poezie, debutul în proză având loc în anul 1919 în publicația „Însemnări ieșene“. Primul său volum de poezii, „Lumini și umbre“, a văzut lumina tiparului în anul 1923.

Supranumită „poeta sufletelor simple“, Otilia Cazimir a scris aproape 60 de volume de versuri, remarcându-se în special prin poeziile pentru copii.

Irina NASTASIU