Plouă în maternitate!

maternitate

* Mamele și pruncii – mutaţi şi înghesuiţi în cele câteva saloane disponibile  

* Dacă problema se acutizează, vor fi externări „pe bandă rulantă”, la 48 de ore de la naştere!

Maternitatea din spitalul judeţean parcă-i blestemată. Noua locaţie nu poate fi dată în folosinţă din cauza tergiversării inaugurării pe fondul birocraţiei stufoase, iar în spaţiul unde funcţionează acum, a început să plouă!

„Hidroizolaţia este străpunsă de ploaie, iar apa se scurge pe tavan”, ne-a spus dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Iar eu, care am venit ultimul la conducerea unităţii, trebuie să fac ce alţii dinaintea mea au omis sau nu au gândit ce trebuie făcut. Păi te apuci de acoperiş întâi, ca la orice casă, şi apoi lucrezi la interioare, nu laşi apa să-ţi facă praf tavanele şi pereţii! Dar o să rezolv tot eu şi această problemă, dar uite că trebuie să punem la bătaie şi banii spitalului, deşi se putea face la timp doar izolaţia acoperişului, să nu se ajungă şi la reparaţii interioare”.

Cea care a sesizat conducerea că plouă în maternitate este dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei de neonatologie: „Am văzut că picură într-un salon şi imediat am alertat conducerea. Sigur că am dezafectat imediat salonul respectiv şi am mutat cele cinci mămici de acolo şi copilaşii lor în alte saloane, supraaglomerându-le. Toate paturile sunt ocupate, în condiţiile în care au mai rămas disponibile 5 saloane. Chiar dacă vom fi suprasolicitaţi, în nici un caz nu vom aşeza mamele sau gravidele câte două în pat, pentru că aşa ceva nu este normal şi contravine oricăror reguli. Probabil vom proceda la externări mai rapide, la 48 de ore de la naştere. Dar noi sperăm ca totuşi să ne mutăm mai repede la etajul IV, în noua maternitate”.

 

* „Ies la pensie și nu prind inaugurarea noii secții”

 

Sub maternitatea în care plouă de câteva zile, străluceşte spaţiul reabilitat şi dotat cu aparatură ultramodernă. Lucrările sunt terminate de aproape o lună, totul e llustruit şi pregătit pentru inaugurare, însă secţia nu poate fi mutată până când nu sunt finalizate hârtiile. Iar până la semnarea protocolului de predare-primire poate dura mai bine de o lună, după cum spune managerul SJU, dr. Ioan Lazăr.

„Mai am doi, trei ani şi ies la pensie şi nu ştiu dacă prind inaugurarea noii secţii”, a spus, cu năduf, dr. Iftimia, şefa de la nou-născuţi.

Maternitatea a fost inclusă într-un program al Ministerului Sănătăţii de reabilitare şi modernizare, proiect finanţat de Banca Mondială. Lucrările au fost demarate în decembrie 2011, investiţia ridicându-se la peste 10 milioane de lei. Maternitatea va avea saloane rooming, cu băi proprii, un sector de Anestezie şi Terapie Intensivă, trei săli de naştere şi un spaţiu post-operator.

 

 

Geanina NICORESCU