Pleacă ai noştri, vin ai voştri, noi rămânem tot ca… / Liberalii se pregătesc de opoziţie

USL

*şefii PNL de la deconcentrate îşi fac bagajele *PSD a pus deja ochii pe Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Casa de Sănătate, Direcţia Silvică sau Inspectoratul Şcolar *George Lazăr a fost numit prefect cu susţinerea liberalilor *în consiliile locale s-a dat demult startul schimbărilor de viceprimari din ambele tabere

 Iminenta ieşire de la guvernare a PNL se va răsfrânge şi în teritoriu, spre nemulţumirea celor în dreptul cărora abia s-a uscat cerneala de numire în funcţiile de directori sau directori adjuncţi. De multe ori, chiar şi funcţiile din eşalonul trei, de şef de compartiment au ajuns troc politic între partidele aflate la guvernare. Asta pentru că USL a hotărât ca numirile să se facă politic de sus până jos, adică de la ministru şi până la conducerea totală a instituţiei judeţene.

Aşa cum s-a întâmplat la fiecare schimbare a componenţei politice a guvernului, cei care s-au bucurat de susţinerea partidului la numirea în funcţie vor fi schimbaţi, mai mult sau mai puţin legal. Atunci când demiterea a fost imposibilă din lipsă de argumente, s-a schimbat, prin hotărâre de guvern, denumirea instituţiei şi astfel toţi salariaţii au fost reangajaţi iar funcţiile de conducere au fost scoase la concurs.

La Neamţ, lucrurile sunt cât se poate de simple. Cel puţin patru instituţii deconcentrate fac cu ochiul PSD. Protecţia Consumatorilor, Direcţia Silvică, Casa Judeţeană de Sănătate şi Inspectoratul Şcolar reprezintă tortul dar cireaşa este funcţia de prefect. Speculaţii deja există iar unii se încălzesc pe margine în aşteptarea ruperii USL, programată pentru marţi.

 

Ursărescu: Nu ne aşteptăm la nimic bun!

 Liberalii numiţi în funcţii de conducere la deconcentrate au evitat elegant să comentez situaţia.

Liderul PNL Neamţ, deputatul Dorinel Ursărescu este conştient că se poate ajunge în această situaţie, ba chiar este de părere că USL nu mai are zile multe.

”Este foarte bine dacă se rupe USL pentru că de un an de zile trebuie să suportăm mizeriile PSD. Grav pentru noi este că în numele stabilităţii am minţit că este bine şi am tăcut. Sigur, avem mulţi titulari în funcţii de conducere în urma unor concursuri. Noi nu ne aşteptăm la nimic bun din partea PSD”, a declarat deputatul Dorinel Ursărescu, preşedintele PNL Neamţ.

Cât priveşte funcţia de prefect, ocupată de avocatul George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ a declarat: ”domnul prefect este apolitic, potrivit legii, deci nu pot comenta acest subiect. Dumnealui a fost la un moment dat membru al PNL dar după numirea în funcţie a renunţat la această calitate”.

Prefectul George Lazăr se afla ieri la Iaşi, pentru un control medical. El a spus că şi-a luat o zi liberă pentru a-şi rezolva problemele de sănătate şi nu doreşte să comenteze niciun subiect, indiferent de natura lui.

 

USL s-a rupt de mult în consiliile locale

 ”Divorţul” dintre PSD şi PNL a început în teritoriu de la mijlocul anului trecut şi s-a acutizat pe finalul lui 2013. Acolo unde PSD are majoritatea în consiliile locale, social-democraţii au schimbat viceprimarul de la PNL, dar şi viceversa. Unde nu au existat majorităţi ale unui singur partid, s-au găsit aliaţi de conjunctură iar viceprimarul advers a fost înlocuit iar astfel de situaţii sunt numeroase în judeţul Neamţ.

”Unde au putut schimba viceprimarii, au făcut-o deja”, spune şi Dorinel Ursărescu.

Situaţia cea mai încurcată este însă la Consiliul Judeţean Neamţ unde liberalii se află în opoziţie de mai bine de un an. Consilierii liberali au fost trimişi într-o alianţă cu UNPR, partid care, de marţi, va fi cel mai probabil un adversar declarat al PNL. Mai mult, de la centru ar putea exista dezlegarea, dacă nu chiar comanda, ca aleşii PNL să coaguleze majorităţi alături de PDL. Este o situaţie ingrată pentru consilierii judeţeni liberali care se văd în postura de a schimba macazul. Ei s-ar putea îndrepta spre o majoritate ce va fi covârşitoare pentru preşedintele CJ Neamţ. Acesta ar putea rămâne tot în opoziţie, însă doar alături de cei patru consilieri ai UNPR.

(Gabriel Apetrii)