Plantele medicinale, din nou la mare căutare!

Plante medicinale SCDA Cătălina*Mai ales cele ecologice

Plantele medicinale reprezintă cea mai veche categorie de remedii terapeutice care a însotit omenirea de-a lungul evoluţiei sale istorice. Totodată, plantele medicinale au jucat un rol dominant, timp de milenii, în tratarea şi vindecarea diverselor afecţuni. Pentru a avea efecte benefice sporite asupra sănătăţii, plantele medicinale trebuie cultivate în sistem ecologic, fără nici un fel de substanţe chimice de sinteza.

Plantele medicinale sunt din nou la mare căutare. În ultima vreme, s-a constat în ţara noastră, ca de altfel pretutindeni în lume, că se manifestă un interes deosebit pentru utilizarea plantelor medicinale si aromatice. În menţinerea sănătăţii şi în vindecarea unor boli la oameni şi animale, plantele medicinale sunt folosite ca materii prime în industria de medicamente, dar şi sub forme simple tradiţionale: infuzii, decocturi, macerate, extracte. Plantele medicinale prezintă unele avantaje faţă de medicamentele de sinteză. Altfel spus, sunt mai „sănătoase”.  În plus, ele  au trecut  şi aspra probă a timpului, dovedindu-şi astfel eficacitatea terapeutică. Aşa s-a făcut şi selecţia lor naturală, fiind acum folosite numai plantele medicinale care au vindecat boli, sunt mai bine tolerate de  organismul uman, nefiind urmate de efecte secundare. În contextul economiei de piaţă, nu este de neglijat nici faptul că sunt mai ieftine şi la îndemâna oricui.

A apărut acum un element nou: producerea şi valorificarea plantelor medicinale şi aromatice în sistemul agriculturii ecologice! E o alternativă la sistemul tradiţional, prin promovarea tehnologiilor  nepoluante, care exclud substanţele chimice de sinteză, dar şi prin promovarea produselor agricole sănătoase, care pot asigura sănătatea consumatorilor, protecţia mediului şi conservarea resurselor naturale. Datorită cererii din ce în ce mai mari de plante medicinale pentru  tratament, obţinerea de produse cosmetice naturiste, condiment în alimentaţie, acestea nu mai pot fi procurate din flora spontană, motiv pentru care trebuiesc cultivate.

 

*SCDA Secuieni, singurul cultivator de plante medicinale din judeţ

 

La mare căutare sunt plantele medicinale din flora spontană, dar şi cele din cultură. La noi în judeţ, numai la Staţiunea de  Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni se cultivă plante medicinal şi aromatice, în sistemul agriculturii ecologice. Amfitrion în incursiunea nostră prin lumea plantelor tămăduitoare cultivate aici ne-a fost dr. ing. Cătălina Adina Druţu, un reputat specialist în domeniu.

La Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni cercetările privind cultivarea plantelor medicinale şi aromatice au început din anul 1973. Timp în care s-a urmărit elaborarea şi îmbunătăţirea tehnologiilor de cultivare, adaptarea tehnologiilor clasice de cultivare la unele specii de plante medicinale la sistemul de agricultură ecologică şi elaborarea tehnologiilor ecologice de cultură pentru condiţiile zonei Moldovei, stabilirea momentului şi modului de recoltare  în vederea obţinerii unor producţii ridicate de materie primă vegetală, bogată în principii active, precum şi producerea materialului semincer din categorii biologice superioare.

Pentru ameliorarea unor plante medicinale, s-au făcut studii şi cercetări la mac, coriandru, sunătoare, isop, chimionn şi tarhon. Studiile şi cercetările  din domeniul selecţiei şi ameliorării resurselor genetice au condus la crearea soiului de sunătoare „De Secuieni”, cu calităţi superioare populaţiilor din flora spontană, iar prin selecţie conservativă, la chimion s-a creat soiul „Mare de Roman”. Laboratorul de specialitate s-a ocupat de introducerea în cultură a unor specii de plante medicinale şi aromatice din flora spontană autohtonă şi străină. De-a lungul timpului s-au introdus în cultură o gamă largă de specii de plante medicinale.

 

*La Secuieni, doar plante medicinale ecologice

Pe piaţa internă şi internaţională se solicită tot mai mult ca materia primă folosită în obţinerea diverselor preparate naturiste să provină din culturi ecologice. Motiv pentru care preocuparea ceretătorilor de la SCDA Secuieni s-a îndreptat şi spre modernizarea tehnologiilor clasice de cultivare la cele mai importante specii de plante medicinale şi aromatice. Aşa că s-a renunţat la îngrăşămintele chimice şi la produsele chimice de combatere a buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor, o parte dintre ele fiind înlocuite  cu produse ecologice.

Rezultatele obţinute în urma cercetărilor efectuate au dus la elaborarea de tehnologii ecologice de cultivare la mai multe plante medicinale şi aromatice. În prezent întreaga suprafaţă cultivată cu plante medicinale este certificată ecologic, drept urmare materia primă obţinută este de calitate superioară şi mult căutată pe piaţă.

 

*Interes sporit pentru fitoterapia bio

Plantele medicinale cultivate sunt specii vegetale care acumulează, în anumite organe, diverse principii active, utile în tratarea unor afecţiuni, slujind sănătatea umană.  Acestea acţionează mai eficient, sunt mai bine tolerate de organismul uman, multe dintre ele dovedindu-şi eficienţa şi longevitatea.

De-a lungul timpului, şi-au demonstrat pe deplin calităţile miraculoase, calităţi ce au dus la salvarea a milioane de vieţi omeneşti. Interesul pentru terapia cu produse medicinale obţinute prin cultură ecologică este în continuă creştere, datorită faptului că acestea sunt mai compatibile cu organismul uman, fiind mai apropiate din punct de vedere metabolic şi mai uşor de tolerat, decât medicamentele de sinteză.

 

* Cultivarea plantelor medicinale pe baze ştiinţifice

Datorită interesului deosebit pentru dezvoltarea fitoterapiei în rezolvarea problemelor de sănătate, prin utilizarea produselor naturale, s-a iniţiat cultivarea plantelor medicinale pe baze ştiinţifice. În ultimul timp, marile companii farmaceutice utilizează tot mai mult materie primă vegetală, provenită din zone rustice, nepoluate, mai ales plante medicinale recoltate din flora spontană a ţărilor în care nu s-a aplicat încă o chimizare intensă a agriculturii. Acţiune care se face cu foarte mare grijă, precauţiune sporită, cu anumite restricţii. În această direcţie,e de remarcat faptul se urmăreşte ca exploatarea resursei vegetale spontane să nu se facă disproporţionat, afectând potenţialul de refacere al acestora, ducând astfel la dispariţia acestor specii.

Sporirea interesului pentru produsele ecologice cu calitate biologică superioară se manifestă şi în privinţa materialului vegetal cu utilizare medicinală şi aromatică. România beneficiază în acest sens de condiţii favorabile de dezvoltare, prin gradul redus de poluare a spaţiului natural, ocupat de flora spontană sau cultivată.

În flora spontană a României sunt semnalate peste 3.500 specii de plante superioare, dintre care circa 600 specii au proprietăţi terapeutice determinate. De reţinut că, la un moment dat, suprafeţele ocupate cu plante medicinale şi aromatice au însumat peste 43.000 ha, pe care erau cultivate circa 60 de specii.

Tina CONDREA