PIPIRIG: La final, investiţii de interes public

Tina-Pipirig, foto primar* Deşi unele au pornit-o …cu stângul!

Primarul Marcel Prună poate, acum, răsufla uşurat. În sfârşit,  a ajuns cu bine la capătul mai multor investiţii de real interes public. În condiţiile în care unele au pornit-o cu stângul rău de tot! Chiar şi cu riscul de a se pierde finanţările. Vorbim de sume foarte mari, provenite din fonduri europene ori din banii alocaţi de Guvern. Edilul şef al Pipirigului nici nu vrea să-şi mai amintească prin ce a trecut, câte a avut de pătimit. Important e că, acum, acele investiţii sunt finalizate. Noi nu putem trece cu vederea situaţiile de-a drepul hilare peste care a fost nevoit să treacă primarul Marcel Prună.

 

*Poiect dat la întors, pe motiv de termopan…

Prin GAL „Ceahlău”, primarul Marcel Prună a obţinut finanţarea pentru reabiltarea şi modernizarea căminului cultural pe bani europeni. Valoarea totală a investiţiei s-a ridcat la 47.000 euro.

Proiectul a trecut cu brio prin toate „furcile caudine” ale controalelor, evaluărilor şi chiar ale verificărilor în teren. Urma să înceapă treaba. Numai că, ghinion! Din partea finanţatorului, cineva a descoperit o hibă. Tâmplăria de la geamul termopan musai trebuie să fie din lemn stratificat, nu din PVC.  Aşa că proiectul a fost întors. Bine că au văzut asta înainte de a se face lucrarea, de a se da banii europeni. Pe motiv de termopan, banii europeni ar fi trebuit să facă iute cale întoarsă. Nu poţi să nu te întrebi cum de nu a observat nimeni asta când a fost aprobat proiectul la finanţare, când s-a verificat totul „la sânge”. Primarul putea fi bun de plată, deşi nu avea nicio vină…

Proiectul a fost refăcut, s-au respectat cu stricteţe toate indicaţiile. Dar s-a pierdut timp mult cu asta. Până la urmă au început lucrările de modernizare a Căminului Cultural Pipirig, care au şi fost terminate. Căminul are cu totul altă faţă! S-a făcut o reabiltare completă a clădirii, s-au modernizat interioarele, s-a făcut termoizolarea ei, s-a realizat sistem de încălzire cetrală. Căminul culturat arată acum ca nou!

 

* 69.000 euro pentru „cuminţirea” …lui Radu

 

Tot prin GAL „Ceahlău”, primarul Marcel Prună a mai obţinut o finanţare în sumă de 69.000 euro, fondurile europene fiind alocate pentru corectarea unui torent montan pe numele său „Pârâu Radu”. De data asta, investiţia s-a derulat fără probleme maroje, fiind ocolită de „întâmplări neprevăzute.” Ba  mai mult, aici putem vorbi de noroc pentru bieţii oameni din acea zonă a satului Boboieşti. Acum nu mai au de pătimit de pe urma furiei torentului „Pârârul Radu”, care mătura tot în calea lui, inunda gospodării, rupea drumul şi poduri, ori de câte ori ploua ceva mai mult. Oamenii au scăpat de grija inundaţiilor, întrucât lucrările la această investiţie au fost finalzate, fiind făcută şi recepţia finală. S-a refăcut drumul, s-au construit şi podeţe, cu rigole betonate pentru scurgerea apelor pluviale.

 

*Întreg Plutonul…sub asfalt!

 

Vorbim de satul Pluton şi asfaltul care s-a turnat pe două porţiuni de drum. Treabă făcută cu bani europeni şi româneşti, fiind implementate două proiecte distincte. În privinţa proiectului european, nu putem spune că investiţia de asfaltare a plecat la drum cu stângul. Asta nu! Dar n-a pornit de unde trebuia, de unde gospodăreşte ar fi fost. Ba chiar a şi fost muştruluit primarul Marcel Prună, de locuitorii din acea zonă. Deşi nu avea absolut nici o vină. I s-a reproşat edilului de ce nu au pornit cu asfaltul de la drumul mare spre „inima” satului, ci cu 2 km mai încolo! Le-a tot explicat primarul cum a fost treaba cu cele două proiecte. Dar oamenii o ţineau una şi bună! În felul lor aveau dreptate! Pe o distanţă de 2 km de la drumul principal drumul a rămas spart de ape, plin de gropi,  asfalt turnându- se acolo în sus.

Iată şi ce-a stat la baza acelei „minuni”. Pentru drumul calamitat de ape, iniţial, se alocase fonduri guvenamentale pentru reabilitarea lui. Toate bune şi frumoase, banii urmau să vină, s-a ţinut licitaţia. După care, subit, firma câştigătoare a renunţat la lucrare, adică la asfaltarea acelor 2 m de drum afectat de inundaţii. Între timp, primarul Marcel Prună mai bătuse şi la alte uşi pentru obiţinerea banilor necesari pentru reabilitatrea întregului drum de la Pluton. Printr-un proiect FEAD a obţinut 1,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Ştiind că pentru 2 km de drum are încheiat contract cu fima care tocmai câştigase licitaţia, în proiectul european a prins asfaltarea unui tronson cu plecare de la kilometrul doi în sus. Aşa s-au trezit oamenii că treaba începe din mijlocul drumului, nu de la capătului, cum ar fi nomal.

Acum s-a intrat în normalitate! Primarul Marcel Prună a obţinut fonduri guvernamentale pentru asfaltarea şi acelei porţini de teren. Cu bonus chiar! Banii ajung pentru asfaltarea a 3,4 km, nu doar 2. Primul strat de asfalt s-a şi turnat de altfel.

La Pipirig sunt şi alte investiţii în derulate. Se lucrează la blocul ANL din centrul comunei. Prin ADR Nord-Est s-a obţinut o finanţare de 700.000 lei pentru reabilitarea şi modernizarea şcolii din satul Stânca. Se vor realiza lucrări de termoizolare la Liceul Tehnologic şi la grădiniţă. Este făcut studiul de fezabilitate pentru realizarea reţelei de apă şi canal în satele Pâţâlâgeni-Stânca-Leghin.

Tina CONDREA