Pietrenii, invitați să descopere minunile științei / Curtea Domnească găzduiește Noaptea Europeană a Cercetătorilor România 2015

curtea domneasca va fi locul stiintei_resizeCurtea Domnească găzduiește pe 25 septembrie, începând cu ora 17.00, Noaptea Europeană a Cercetătorilor România 2015. Pietrenii pot deveni cercetători pentru o noapte, participând la experimente inedite, conferințe și concursuri captivante.

Evenimentul are loc, simultan, în 280 de orașe din Europa, polonezii putând vedea cum se construiește o mașină de Formula 1, în timp ce estonienii din Tallin vor învăța cum să-și facă măști pentru a nu contracta o infecție. Noaptea Europeană a Cercetătorilor atrage anual peste un milion de oameni și oferă vizitatorilor ocazia unică de a se întâlni cu cercetători și de a participa la experimente științifice.

La Piatra Neamț, gazde în Curtea Domnească vor fi elevi de la mai multe școli: Colegiul „Petru Rareș“, Colegiul de Informatică, Colegiul Tehnic de Transporturi și Școala „Nicu Albu“.

Satelitul proiectat de elevii de la Informatică, prezentat curioșilor din Curtea Domnească

Pietrenii care vor fi prezenți vineri seara în Curtea Domnească, la Noaptea Europeană a Cercetătorilor, vor putea participa la concursurile Egg Landing sau de construire și lansare de avioane de hârtie, concursuri care au ca public țintă elevi din clasele VI-X, fiind structurate pe două categorii: Juniori și Seniori, pe care vi le propun elevii de la Colegiul de Informatică.

Un moment inedit și captivant va consta în prezentarea rover-ului, prototipul unui satelit Cansat. O echipă de elevi de la Colegiul Național de Informatică a câștigat, în 2014, locul I la categoria avansați în cadrul concursului Cansat Europe 2014. Concursul a fost organizat de Agenția Spațială Europeană (European Space Agency – ESA) și de Centrul Norvegian pentru Educație în Domeniul Spațiului Cosmic (Norwegian Centre for Space-related Education – NAROM). Participanții au avut sarcina de a proiecta un satelit care să poată fi trimis în spațiu. Echipa de la Piatra Neamț, Ro-Sat One, coordonată de profesoara Diana Bejan, a reușit să proiecteze un satelit de mărimea unei doze de suc, care va colecta informații despre temperatură și presiune din atmosferă.

La standul elevilor de la Colegiul „Petru Rareș“, veți putea fi martorii unor experiențe inedite de chimie, veți afla care este starea vremii de la Colegiul „Petru Rareș“, prin prezentarea stației meteo recent achiziționate, și veți putea privi cerul cu ajutorul telescopului de 250 mm. Elev în clasa a XII-a, Vlad Gheorghiu va lansa soft-ul FaceRig.

Elevii de la Colegiul Tehnic de Transporturi vor face experimente de electrică și electronică și vă vor oferi și informații din domeniile inginerie, mecanică auto și tehnologia transporturilor.

Cele mai tinere gazde, elevii de la Școala „Nicu Albu“, vor avea activități de creație, dar și experimente interactive. Cei ce vor dori să afle mai multe informații științifice de la tinerii cercetători pot participa la dezbaterea pe diverse teme inițiată de aceștia.

Polițiști la Noaptea Cercetătorilor

Polițiștii vor derula activități o serie de activități astăzi, începând cu ora 17.00, în Piatra Neamț, la Curtea Domnească – Turnul lui Ștefan cel Mare, unde va avea loc evenimentul Noaptea Cercetătorilor 2015. Festivalul este inițiat de Uniunea Europeană și organizat simultan în toate țările Uniunii Europene, iar la noi există un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR. Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor participa la această manifestare și vor prezenta aspecte de interes pentru beneficiarii acestui proiect, promovând totodată și profesia de polițist în rândul elevilor.

Andreea AMARIEI

Geanina NICORESCU