PIATRA ȘOIMULUI: Ziua comunei, ediție aniversară

Tina_Paitra Șoimului, foto 5 la salut nemoritor *Atmosfera a fost de mare sărbătoare, de bună dispoziție și de petrecere maximă.

A devenit o tradiție ca, în plină vară, fiii satului – rămași la vatră ori plecați la muncă în străinătate – să-și dea întâlnire pe stadionul comunal pentru a se distra împreună de ziua localității lor de baștină. Serbarea atât de dragă lor a ajuns acum la cea de-a zecea ediție. Locul de întâlnire a fost „strategic“ ales de primarul Neculai Nicorescu, inițiatorul și organizatorul acestei manifestări cultural-artistice și religioase. Un eveniment de suflet care se constituie, în același timp, și într-un moment de analiză și bilanț pentru edili, pentru gospodarii satelor.

Duminică, la orele prânzului, s-a dat statul manifestărilor cultural-artistice și religioase dedicate Zilei Comunei Piatra Șoimului, ediție aniversară. După cum creștinește se obișnuiește, un sobor de preoți de la bisericile din comună a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru toți cei prezenți la sărbătoarea comunei. A fost o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat peste locuitorii comunei Piatra Șoimului. O rugăciune pentru ca, și pe viitor, Dumnezeu să reverse harul său cel mântuitor, mila, pacea, binecuvântarea peste oamenii locului.

Vorbe frumoase, cuvinte de laudă și apreciere pentru edili, dar și pentru cetățenii comunei Piatra Șoimului, au avut prefectul Vlad Angheluță și Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Oficialii județeni au transmis tuturor urări de sănătate, multe împliniri și putere de muncă.

* O serbare reușită, cu un bogat și foarte diversificat program cultural-artistic

Fiind o ediție aniversară, edilii s-au străduit ca să fie o serbare cât mai reușită, cu un bogat și foarte diversificat program cultural-artistic, prezentat și de această dată de Silvana Riciu, cunoscuta solistă de muzică populară și realizatoare TV.

În organizarea evenimentului, edilii au mizat pe ajutorul sponsorilor generoși, oamenii de bine din comună. Pe partea cultural-artistică s-au bizuit pe cele două grupuri folclorice locale, deja consacrate, cu un frumos palmares la activ. Grupul folcloric „Miorița“ a fost coordonat vreme de 25 de ani de nimeni altul decât de viceprimarul Ioan Oțel. Însă, mai nou, pe „harta folclorică“ a comunei Piatra Șoimului și-a făcut apariția și cel de al doilea grup folcloric, generic intitulat „Datina străbună“, care a fost inițiat și este coordonat de preotul paroh Lucian Mocănașu.

La reușita spectacolului cultural-artistic de la Piatra Șoimului și-au dat concursul nume sonore ale muzicii populare românești. În ropote îndelungi de aplauze pe scenă a urcat îndrăgita Trupă „Nemuritorii“, care a încântat publicul cu frumoasele lor cântece haiducești. Atmosfera s-a „încins“ la fel de mult și în momentele în care pe scenă și-a făcut apariția reputata solistă de muzică populară Margareta Clipa, urmată de îndrăgitul solist ardelean Ovidiu Homorodean. Artiști de marcă, ce au încântat publicul cu melodiile lor, au dialogat mereu cu spectatorii.

Pe tot parcursul manifestărilor cultural-artistice, pe stadionul comunal a dominat o atmosferă de sărbătoare, de bună dispoziție, de petrecere maximă. Grătarele cu mici erau la tot pasul, „parfumând“ puternic aerul în jurul lor. Berea a fost din belșug. Copiii au avut și ei parte de distracție, în locuri special amenajate și dotate cu aparatura specifică.

Distracția de Ziua Comunei Piatra Șoimului a ținut până târziu în noapte, localnicii și invitații lor petrecând împreună momente de neuitat.

Neculai NICORESCU, primarul comunei Piatra Șoimului: „Vă doresc din toată inima să aveți bucurii, sănătate și mult spor în activitățile dumneavoastră“

„Suntem la cea de a zecea ediție a unei sărbători mari pentru noi toți, Ziua Comunei Piatra Șoimului – 2015. Îmbrăcăm din nou, cu multe emoții, straie de sărbătoare și venim în fața dumneavoastră pentru a aduce un mesaj de bucurie, de pace și bună înțelegere, transmis cu sinceritate, prin vocea mea, din partea aparatului de specialitate pe care îl conduc, precum și a membrilor Consiliului Local, forul legislativ comunal care mi-a dat acest mandat.

Traversăm o perioadă efervescentă, în care pregătim transformări profunde în viața comunității. Am terminat de curând două ample lucrări edilitare: podul peste pârâul Iapa în satul Luminiș și podul peste pârâul Calu, în punctul Zbranca din satul Piatra Șoimului. Aceste investiții au fost date deja în folosință, așa că ați avut posibilitatea să vă convingeți de utilitatea lor, dar mai ales de apărările de maluri care s-au făcut în amonte și aval de aceste construcții hidrotehnice.

De curând am semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru alte două importante lucrări: modernizarea și dotarea căminului cultural în satul Luminiș și modernizarea străzii Deleni.

Trebuie să cunoașteți că nu este deloc ușor să convingi toate forurile locale, județene și centrale de oportunitatea și necesitatea alocării fondurilor europene. Dar noi am reușit! Și pentru aceasta ne-am bizuit pe sprijinul și îndrumarea Prefecturii Neamț, al Consiliului Județean Neamț, cărora le mulțumim și cu acest prilej, în numele tuturor locuitorilor comunei Piatra Șoimului.

Cu numai două zile în urmă, personal am adus cel de al doilea microbuz școlar, alocat comunei Piatra Șoimului de către Ministerul Educației. Nu mai este mult până ce copiii dumneavoastră se vor bucura din plin de această binefacere.

Desigur, toate acestea sunt considerate a fi lucruri deja rezolvate. Pe mai departe ne așteaptă noi provocări, pentru că și cerințele comunității sunt din ce în ce mai mari, pe măsura aspirațiilor europene pe care le are întreg poporul român.

În luna iulie 2015, comuna noastră, care face parte din Grupul de Acțiune Locală «Nicolae Roznoveanu», a aderat și la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Drumurile Bistriței, care ne va asigura surse și pentru alte proiecte cu finanțare europeană. De asemenea, vreau să remarc și faptul că o altă asociație de dezvoltare intercomunitară – ADI Aqua Neamț – ne va asigura accesul spre un obiectiv mai vechi, de stringentă actualitate, aflat pe masa noastră de lucru, și anume înființarea rețelei de aducțiune cu apă și a sistemului de canalizare a apelor uzate în comuna Piatra Șoimului, investiție posibil de realizat în perioada 2017-2020.

Vă asigur, stimați concetățeni, de continua noastră preocupare pentru mai bine în comună. Și pentru ca să vă conving de acest lucru, v-am invitat și astăzi să participați la această zi de sărbătoare, unde au venit, ca în fiecare an, artiști de mare valoare, pentru ca inimile dumneavoastră să vibreze pe ritmurile tradiționale ale muzicii noastre populare și ușoare. Vă doresc din toată inima să aveți bucurii, sănătate și mult spor în activitățile dumneavoastră, să vă bucurați de copii, chiar dacă nu-i aveți pe toți încă lângă dumneavoastră. Celor care v-a hărăzit Dumnezeu nepoți, sunteți bunici, ca și mine, vă doresc ca ei să vă trăiască, să vă bucure sufletele. Sunt convins că ei sunt cei care vor duce mai departe tradițiile și idealurile noastre!“

„Miorița“, grup vocal cu tradiție de 25 de ani

La zi de sărbătoare, viceprimarul Ioan Oțel îmbracă straie populare și se alătură Grupului folcloric „Miorița“ pe care l-a creat și îl conduce de 25 de ani. O treabă demnă de toată lauda! Pentru că nu-i ușor să menții și să duci mai departe tradițiile și obiceiurile specifice zonei Piatra Șoimului. „Nici o clipă nu ne-a fost ușor, dar ne-am descurcat. Am păstrat tradiția, costumul popular de aici, de la noi. Acum avem straie populare noi, am reușit acest lucru. Ne bucurăm că putem duce mai departe tradiția locului, suntem foarte bucuroși și mândri că facem acest lucru“, a declarat viceprimarul Ioan Oțel.

Grupul „Miorița“ e foarte unit în tot ceea ce face, trăiește ca o adevărată familie folclorică și chiar are în alcătuire mai multe familii de-adevăratelea.

*În „Datina străbună“, laolaltă generații de artiști populari

Cu părintele Lucian Mocănașu am discutat despre inițiativa sa de a crea un grup folcloric ce reunește mai multe generații de artiști populari. Este un preot care a intrat și altfel în viața enoriașilor săi, pe ritmurile obiceiurilor și tradițiilor populare, nu doar pe latura duhovnicească. „Totul a plecat de la o pasiune pentru folclor, pentru tradiție. A fost dragoste și responsabilitate pentru niște copii care îmi erau alături. La drum am plecat cu doi copii, fetița mea Teofana și un băiețel, care era mereu pe lângă strană. S-au adăugat alții, unii chiar m-au rugat. Așa am adunat vreo 60 de copii, am făcut 3 luni de teorie muzicală cu o profesoară, după care i-am selecționat. Dar au rămas, cei mai mulți. Îi folosim și la bucium, la alte instrumente. De 8 ani, tot lucrăm împreună. Sunt copii care își împlinesc destinul, prin școală și prin activitatea asta pe care o facem. Sperăm să continuăm, suntem deja la a doua generație de copii. Bineînțeles, cu sprijinul comunității locale, a Consiliului Județean Neamț, a regretatului Culiță Tărâță“.

Talentele adunate de preotul Mocănașu sunt din toată zona, nu doar din Piatra Șoimului. Mulți au intrat la Licelul de artă, au mers la Consevator, pentru a-și desăvârși cariera muzicală.

*Un salut… nemuritor

Profesorul Constantin Ungureanu, șeful bandei de haiduci „Nemuritorii“, a ținut să salute publicul adunat la Ziua Comunei Piatra Șoimului: „Vrem să vă felicităm pe toți locuitorii comunei Piatra Șoimului, pentru cea de a zece ediție a acestei frumoase sărbători. Vă dorim la cât mai multe asemenea sărbători, pentru că dumneavoastră vi se cuvine asta! Sunteți oameni cu suflet bun, oameni harnici și care meritați aceste momente de bucurie! Este pe sufletul nostru să mulțumim domnului primar Nicorescu pentru invitație și să-l felicităm pentru organizarea ca această sărbătoare să fie deplină“.

După care Trupa Nemuritorii s-a pus pe distracție, încântând publicul cu nemuritoarele lor melodii de haiducie

Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU