Piatra Neamț va avea un centru modern de informare și promovare turistică

centruInvestiția, care depășește 600.000 de lei, este finanțată din fonduri europene și va fi gata la sfârșitul acestui an.

Implementarea proiectului a început în septembrie 2014, derulându-se pe o perioadă de 15 luni.  Obiectivul proiectului este promovarea potențialului turistic românesc prin îmbunătățirea imaginii de țară cu scopul de a promova România în străinătate și de a crește atractivitatea sa pentru turism și afaceri. Obiectivul specific este crearea unui Centru de informare și promovare turistică în Piatra Neamț, în scopul creșterii numărului turiștilor și instituirii unui sistem integrat și informatizat a ofertei turistice. Acesta va fi atins prin construcția centrului, amenajarea și valorificarea spațiului urban din zona în care este amplasată construcția, doatrea centrului cu mobilier și echipamente specifice care să respecte principiile eficienței energetice și prin construcția unui sistem integrat și informatizat pentru prezentarea ofertei turistice, prin intermediul unui website. ”În cadrul proiectului sunt șase proceduri de achiziție publică, dintre care trei s-au derulat deja și anume :servicii de consultanță pentru managementul proiectului, servicii de publicitate și informare și servicii de audit. Urmează încă trei proceduri care sunt deja la faza de achiziție: execuția efectivă a lucrărilor, serviciile de supraveghere prin inspectori de șantier, dotări, mobilier și echipamente IT, inclusiv soft specializat. Consider deosebit de important ca în Piatra Neamț să existe un centru de informare turistică modern. Iată că s-a reușit obținerea unei finanțări din surse europene pentru  acest lucru. Sperăm ca implementarea să se deruleze în condiții normale iar la sfârșitul acestui an, să  fie finalizat acest centru care să vină în sprijinul turiștilor și, totodată, să  ne ajute în planul nostru  de promovare turistică a municipiului”, a spus Dragoș Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamț. ”Acest proiect, împreună cu cel de economie socială, sunt ultimele două finanțate pe POR 2007 -2013. Sunt finanțări din fondurile alocate pe ultima perioadă de programare. Centrul de informare turistică a fost un proiect prioritar  pentru noi. Piatra Neamț ca stațiune turistică de interes național și trebuie să aibă un astfel de centru(…) Noi am vrea să oferim o soluție la cheie, un centru unde turiștii se pot informa și primi asistență. Dincolo  de faptul că s-a încheiat această perioadă de finanțare, noi lucrăm intens împreună cu consultantul, cu ADR Nord-Est și cu alte entități, spre exemplu încercăm să sincronizăm strategia de dezvoltare  turistică cu Consiliul Județean Neamț, pentru a prioritiza proiectele noastre care țin de turism și  încercăm să găsim sursele de finanțare pe axele care acum sunt validate de Bruxelles, pentru perioada 2014 – 2020. Știm ce vrem, doar că aceste proiecte trebuie să fie încadrate potrivit”, a precizat Bogdan Pușcașu, city managerul municipiului Piatra Neamț.

Proiectul de investiții contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sprijină valorificarea resurselor turistice culturale, crește importanța turismului și a culturii, ca factori ce stimulează creșterea economică în regiune; contribuie la realizarea unei complementarități pentru obiectivele deja consacrate în regiune, dorindu-se o continuitate a fluxului de turiști pe întreaga perioadă a anului și implicit o dezvoltare economică a zonei; determină o creșterea calitativă, la standarde europene, a ansamblului condițiilor de practicare a turismului cultural-istoric, cu impact direct asupra cererii de turism pentru România, ca destinație turistică europeană, prin valorificarea potențialului turistic și a patrimoniului cultural local și regional. de asemnea, proiectul contribuie la îmbunătățirea condițiilor de acces la cultură al populației, atât la nivelul municipiului Piatra Neamț, cât și la nivel județean, regional, național, ajută la creșterea atractivității municipiului din punct de vedere turistic.   Municipiul Piatra Neamț este stațiune turistică de inters național, iar obiectivul general al administrației locale este promovarea municipiului ca stațiune turistică pentru turismul alternativ, ecologic și cultural.

Valoarea totală a proiectului finanțat  prin POR 2007-2013, este de 622.262, 79 de lei, din care 382.740 de lei contribuția UE, 32.315 de lei, contribuția Guvernului României și 106.234 de lei contribuția beneficiarului. (I.C.)