Piatra Neamț dat ca exemplu de Ministerul Sănătății

damoc

* Defibrilatoarele montate acum 5 ani în spaţii publice nu au fost folosite niciodată

* Dr. Damoc susţine că nu au fost situaţii pentru astfel de intervenţii

* Trebuie făcute noi cursuri pentru iniţiere în folosirea aparatelor

 

Ministrul Sănătăţii a anunţat că doreşte să achiziţioneze câteva sute de aparate pentru proceduri de resuscitare, pentru a fi montate în spaţii publice, în puncte cheie din ţară. Acum cinci ani, însă, municipiul Piatra Neamţ a devenit primul din ţară care beneficia de astfel de defibrilatoare, cele 8 aparate fiind achiziţionate printr-o investiţie a primăriei, în parteneriat cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ, care s-a ocupat de instructajul persoanelor desemnate să le folosească.

„Aceste defibrilatoare există, sunt funcţionale şi chiar anul trecut le-au fost schimbate bateriile”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Ambulanţei Neamţ.

Aparatele nu au fost utilizate niciodată, dar asta nu înseamnă decât că nu au fost situaţii limită în care să fie nevoie de intervenţie. Fiecare defibrilator portabil este într-o cutie albastră, dotată cu baterii şi cu doi electrozi care se montează pe pieptul pacientului. Este uşor de folosit şi, în mod normal, cu ajutorul acestui aparat ar putea fi salvaăa orice persoană care face stop cardiac într-un loc public.

„Defibrilatoarele sunt în patrimoniul primăriei, dar instruirile de folosire s-au făcut în urmă cu câţiva ani, aşa încât trebuie să reluăm aceste cursuri pentru că mulţi dintre acei angajaţi nu mai lucrează în punctele respective”, a precizat dr. Damoc. „De aceea, săptămâna viitoare vom proceda reluarea acestor cursuri, cu persoanele care pot face faţă unor intervenţii de acest fel, care să aibă cunoştinţe de acordare a primului ajutor, să ştie ce înseamnă un defibrilator şi să aibă curaj pentru a interveni.  În situaţii limită, secundele sunt vitale, nu e timp să stai câteva minute, să te dumireşti cum se foloseşte”.

Defibrilatoarele sunt amplasate la Telegondolă, la ştrand, la Hotel Ceahlău, la Sala Polivalentă, la Hotel Central, Piaţa Centrală şi la Kaufland. Aparatele sunt monitorizate prin sistemul unic de urgenţă 112, ceea ce înseamnă că atunci când sunt folosite, echipajul de ambulanţă este imediat alarmat şi ştie în ce zonă trebuie să ajungă. Costul unui defibrilator este de peste 1.500 de euro.

 

Geanina NICORESCU